Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Δέσμη τεσσάρων δράσεων για την ενίσχυση της Κορώνειας

Σύσκεψη στο Διοικητήριο παρουσία του Θεόδωρου Καράογλου

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Λήψη μέτρων προς τέσσερις κατευθύνσεις για τη σωτηρία της λίμνης Κορώνειας αποφασίστηκε προ ολίγου στη σύσκεψη αρμόδιων φορέων που έγινε στο ΥΜΑΘ παρουσία του ΥΜΑΘ κ. Θεώδορου Καράογλου και του γενικού γραμματέα Φυσικού περιβάλλοντος και υδάτων κ. Κωνσταντίνου Αραβώση.

Όπως τόνισε ο κ. Αραβώσης σε δηλώσεις του σε εκπροσώπους των ΜΜΕ μετά το πέρας της σύσκεψης: «Θα δημιουργηθεί άμεσα μια μόνιμη επιτροπή που θα επιφορτιστεί με την παρακολούθηση της κατάστασης της λίμνης Κορώνειας, με προτάσεις συγκεκριμένων μέτρων ώστε να αποκατασταθεί η σημερινή κατάσταση που είναι απαράδεκτη και με την παρακολούθηση της υλοποίησης αυτών των μέτρων.

Εξάλλου θα επιδιώξουμε άμεσα να βρούμε χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή το Πράσινο Ταμείο ή από άλλο πρόσφορο χρηματοδοτικό μέσο, ώστε η Περιφέρεια με τα μέσα που διαθέτει να προχωρήσει σε συντήρηση των υφιστάμενων έργων και σε νέα απαιτούμενα έργα όπως θα προταθούν από την επιτροπή.

Επίσης, θα δούμε κάποιοι βιολογικοί καθαρισμοί στην περιοχή να υλοποιηθούν κατά προτεραιότητα.

Τέλος, θα πρέπει να βοηθήσουμε τους αγρότες της περιοχής να προχωρήσουν σε εναλλακτικές καλλιέργειες ώστε με τον τρόπο αυτό, με κατάλληλη εκπαίδευση και με τη βοήθεια από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να μπορέσουμε να μειώσουμε την κατανάλωση του νερού».

1.jpg

Ερωτώμενος ως προς το πότε θα πιάσει δουλειά η νέα επιτροπή ο κ. Αραβώσης είπε πως αυτό θα γίνει άμεσα και πως θα απαρτίζεται από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Έχουμε συνεννοηθεί με τους αρμόδιους υπουργούς. «Στόχος μας είναι να βελτιωθεί άμεσα η κατάσταση ώστε να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε και μια καλύτερη εικόνα της λίμνης Κορώνειας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία μας ελέγχει», πρόσθεσε.

"Δεν είναι πολιτικό θέμα"

Ανέφερε πως η επιτροπή θα συντονίζεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και τη Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, θα μετέχει η ΠΚΜ, το ΥΜΑΘ, ο Φορέας Διαχείρισης Κορώνειας, Βόλβης και Χαλκιδικής. Είπε πως «είναι μια συλλογική προσπάθεια για να σωθεί το περιβάλλον της λίμνης. Δεν είναι πολιτικό και κομματικό θέμα. Πρέπει να εργαστούμε όλοι για να λυθεί το θέμα».

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της ΠΚΜ κ. Κώστας Γιουτίκας είπε «ήταν μια σύσκεψη όπου συζητήθηκαν όλες οι παράμετροι από τους αρμόδιους φορείς. Ήταν ικανοποιητικό πως ήρθαν σχεδόν όλοι όσοι προσκλήθηκαν πράγμα που σημαίνει πόση βαρύτητα δίνεται στο συγκεκριμένο θέμα. Το ουσιαστικό ήταν πως θα βρεθούν τρόποι χρηματοδότησης ώστε να μπορέσουμε να συντηρήσουμε τα υφιστάμενα έργα. Συμφωνήσαμε με την πρόταση του Γενικού Γραμματέα που θα συντονίσει μια μόνιμη επιτροπή παρακολούθησης της λίμνης που θα προτείνει πιθανώς νέα έργα που θα βοηθήσουν στην βιοποικιλότητα της περιοχής».

Εξάλλου στην ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος στη λίμνη Κορώνεια αναφέρθηκε και πριν την έναρξη σύσκεψης ο κ. Καράογλου.

«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η λίμνη Κορώνεια σχετίζονται τόσο με την ποσότητα του ύδατος, μιας και η συνολική έκταση της λίμνης έχει μειωθεί σημαντικά από τα 3 μέτρα στα 80 εκατοστά, αλλά και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης. Υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα. Όλοι μας γνωρίζουμε ότι πριν από λίγα χρόνια λειτουργούσαν στην περιοχή μεγάλες βιομηχανίες οι οποίες δημιουργούσαν μεγάλο πρόβλημα στην ποιότητα του ύδατος. Βλέπουμε ότι ένα οικοσύστημα όπως της λίμνης Κορώνεια κινδυνεύει. Είναι λογικό και αυτονόητο να πραγματοποιείται σύσκεψη για να αντιμετωπίσουμε άμεσα το πρόβλημα», δήλωσε.

Είπε πως πρέπει να γίνει ένα απλό σχήμα που θα υλοποιήσει τις προτάσεις που θα προκύψουν από τη σύσκεψη. Προτάσεις που θα γεννηθούν μέσα από το διάλογο και τη συζήτηση.  Και υπογράμμισε την ανάγκη να γίνει περιβαλλοντικά βιώσιμη η κατάσταση στη λίμνη Κορώνεια. "Πρέπει να προστατέψουμε το οικοσύστημα της λίμνης" τόνισε.

Όπως τονίστηκε στη σύσκεψη το θέμα της Κορώνειας είναι κοινό θέμα όλων των Ελλήνων, όπως επίσης θέμα εθνικό και περιβαλλοντικό, απασχολώντας τη χώρα μας από το 1994.

Με τα έργα και τις δράσεις του Master Plan ΙΙ επιτεύχθηκαν οι στόχοι της αντιμετώπισης της ρύπανσης από τις βιομηχανίες και του ισοζυγίου του νερού. Οι παραπάνω κινήσεις επέτρεψαν την αποκατάσταση της λειτουργίας της λίμνης και την ανάπτυξη των οργανισμών. Δεδομένης, όμως, της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της λίμνης θα πρέπει να ενταθούν, όπως επίσης και να συνεχιστεί η παρακολούθηση της λειτουργίας της Κορώνειας ως λίμνη και υδροβιότοπος.

3.jpg

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΜΑΘ, πέραν των κυρίων Καράογλου , Αραβώση και Γιουτίκα, συμμετείχαν ο Προϊστάμενος Υποδιεύθυνσης Τομέα Περιβάλλοντος της ΕΥΔ ΥΜΕΠΕΡΑΑ κ. Νίκος Μαμαλούγκας, ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Δ. Ιωάννης Σάββας, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υδάτων Κεντρικής Μακεδονίας Δρ. Χαρίκλεια Μιχαλοπούλου,  ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Υποδομών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Γιάντσης, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Λαγκαδά αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Περιβάλλοντος κ. Μιχάλης Τζανής, ο Αντιπρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Κορώνειας-Βόλβης-Χαλκιδικής κ. Θεόδωρος Τζιαμπάζης, ο Συντονιστής του Φορέα Κορώνειας-Βόλβης-Χαλκιδικής κ. Ηλίας Τεκίδης, η Υπεύθυνη Παρακολούθησης του Φορέα Διαχείρισης Κορώνειας-Βόλβης-Χαλκιδικής κα. Αθηνά Πατσιά, η υπεύθυνη του τομέα "Βιοποικιλότητας και προστατευόμενες περιοχές" ΕΚΒΥ και συντονίστρια του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων των λιμνών κα. Βασιλική Τσιαούση και η επιστημονική υπεύθυνη του Διαβαλκανικού Κέντρου Περιβάλλοντος κα. Μαρία Γιώρτσου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ