Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Σοβαρές παραβιάσεις στα κοινωνικά δικαιώματα στην Ελλάδα

Η προστασία τους θα βρεθεί στο επίκεντρο διεθνούς συνεδρίου από τη Νομική Σχολή του ΑΠΘ

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

«Τα κοινωνικά δικαιώματα έχουν υποστεί πολλές παραβιάσεις στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης και της κρίσης. Παράλληλα οι εξελίξεις στο επιστημονικό πεδίο έχουν δημιουργήσει προσβολές των δικαιωμάτων σε κατοίκους πολλών χωρών. Στη μεταμνημονιακή Ελλάδα η προσβολή των κοινωνικών δικαιωμάτων αποτελεί ένα καίριο ζήτημα. Πρέπει να γίνουν αλλαγές στα εργασιακά δικαιώματα πχ αναφορικά με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις ή τη δικαιολογία της απόλυσης.

Αλλά και η Ευρώπη εν γένει βρίσκεται σε δύσκολη καμπή λόγω και του ανταγωνισμού από άλλες οικονομίες. Πρέπει οι πολιτικοί να δουν τα κοινωνικά δικαιώματα ως παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης. Είναι αδύνατο να υπάρξει ειρήνη χωρίς παράλληλη ανάπτυξη των κοινωνικών δικαιωμάτων και την προστασία των εργαζομένων».

Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» η Διευθύντρια Κέντρου Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου (ΚΔΕΟΔ), και Καθηγήτρια Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Χριστίνα Δεληγιάννη-Δημητράκου με αφορμή την έναρξη του συνεδρίου με τίτλο «Η προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων στην Ευρώπη και ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης» που θα γίνει την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου (ώρα έναρξης 9.00) και το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019 (ώρα έναρξης 10.00), στο Αμφιθέατρο «Δημήτριος Ευρυγένης» του ΚΔΕΟΔ (Ικάρων 1, Τέρμα Φοίνικα), στη Θεσσαλονίκη.

3f1.jpg

Πρόκειται για μια διοργάνωση από τη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Έδρα Jean Monnet «Η προστασία των Κοινωνικών Δικαιωμάτων στην Ευρώπη και Συγκριτικοί Νομικοί Πολιτισμοί», το Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου (ΚΔΕΟΔ), το Ακαδημαϊκό Δίκτυο για τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη και τα Κοινωνικά Δικαιώματα [Academic Network for European Social Charter and Social Rights (ANESC/RACSE)], τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών.

Όπως εξήγησε η κα Χριστίνα Δεληγιάννη-Δημητράκου: «Στόχος του συνεδρίου είναι να προσφέρει μία σφαιρική παρουσίαση του πλαισίου που διέπει τα κοινωνικά δικαιώματα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και να εξετάσει τις επιπτώσεις που έχει στην ελληνική έννομη τάξη η κύρωση από την Ελλάδα του Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης».

Υπογράμμισε πως είναι σημαντικό ότι το συνέδριο απευθύνεται τόσο σε δικαστές «γιατί αυτοί εφαρμόζουν τα θέματα δικαιοσύνης», όσο και σε φοιτητές «που θα είναι οι μελλοντικοί δικαστές».

Στο Συνέδριο θα μιλήσουν διακεκριμένες προσωπικότητες του ακαδημαϊκού χώρου τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Οι θεματικές ενότητες που θα αναλυθούν είναι, μεταξύ άλλων, οι ακόλουθες:

-Διεθνείς και υπερεθνικές πηγές προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων στην Ευρώπη

-Η επίδραση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη στη νομοθεσία σχετικά με την προστασία έναντι της απόλυσης

-Ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης, τα συλλογικά εργασιακά δικαιώματα και η συλλογική διαπραγμάτευση

-Ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης, η Κοινωνική Ασφάλεια και Ισότητα.

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα διεξαχθούν στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα με ταυτόχρονη διερμηνεία.

Το Συνέδριο, που είναι ανοιχτό για το κοινό, απευθύνεται σε δικηγόρους, ακαδημαϊκούς, δικαστικούς λειτουργούς και δημοσιογράφους.

Στους συμμετέχοντες θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

 

Κεντρική φωτογραφία από το  www.hlhr.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κασσελάκης: Είμαι θρήσκος, δεν είναι κακό να πιστεύει κανείς στα θαύματα (VIDEO)
«Είμαι και ηγέτης και για μπίρες», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Τι είπε για τις ευρωεκλογές, τον Παπανώτα και τον Τσίπρα
Κασσελάκης: Είμαι θρήσκος, δεν είναι κακό να πιστεύει κανείς στα θαύματα (VIDEO)
Απολογούνται σήμερα οι πρώτοι 10 από τους 67 συλληφθέντες για το θάνατο Λυγγερίδη
Αναμένονται και νέα εντάλματα για τη σύλληψη ηγετικών στελεχών της εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο
Απολογούνται σήμερα οι πρώτοι 10 από τους 67 συλληφθέντες για το θάνατο Λυγγερίδη