Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Θεσσαλονίκη: Στην Αριστοτέλους κραυγή διαμαρτυρίας από το ΚΕΘΕΑ

Και σε κάθε πόλη της χώρας που λειτουργούν προγράμματά του – Αντιδρά στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που καταλύει την αυτοδιοίκησή του

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Σε διαμαρτυρία θα προχωρήσει το ΚΕΘΕΑ σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι στην Πλατεία Αριστοτέλους (μπροστά από τον κινηματογράφο Ολύμπιον) κατά της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΝΠΝ) με την οποία, όπως ισχυρίζεται, «καταλύεται η αυτοδιοίκηση του ΚΕΘΕΑ».

«Μέλη, γονείς, εργαζόμενοι και φίλοι του ΚΕΘΕΑ ενώνουμε τις φωνές μας σε δυνατή κραυγή:  Κάτω τα χέρια από το ΚΕΘΕΑ!», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους μέλη του.

4f1.jpg

Φωτογραφία από το site του ΚΕΘΕΑ

Ο Ειδικός Βοηθός Διευθυντή ΚΕΘΕΑ και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων κύριος Φαίδων Καλοτεράκης εξήγησε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»: «Θα γίνουν αντίστοιχες διαμαρτυρίες και στην Αθήνα στις 11.30 μπροστά από το Υπουργείο Υγείας, αλλά και σε Ηράκλειο, Γιάννενα, Λάρισα και σε κάθε πόλη όπου υπάρχουν προγράμματα του ΚΕΘΕΑ. Μαζί θα είναι  φορείς και συλλογικότητες από τον χώρο της απεξάρτησης και της κοινωνικής φροντίδας. Ζητάμε από τον Υπουργό Υγείας, την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό την άμεση ανάκληση της αυταρχικής ΠΝΠ με την οποία καταλύεται η αυτοδιοίκηση του ΚΕΘΕΑ». Ο κ. Καλοτεράκης καταγγέλλει πως η συγκεκριμένη ΠΝΠ έγινε «εν μια νυκτί». «Πράξεις νομοθετικού περιεχομένου σχετίζονται συνήθως με θέματα φυσικών καταστροφών, πολέμους κλπ. Και σε 40 μέρες θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Ελπίζουμε να συνειδητοποιήσουν το λάθος που έχουν κάνει και να μην έρθει προς συζήτηση στη Βουλή. Είμαστε καθόλα νόμιμοι. Το μοντέλο λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ που παίρνει χρήματα από το υπουργείο Υγείας και παρέχει δωρεάν υπηρεσίες υγείας σε άτομα που έχουν ανάγκη για 2-3 χρόνια είναι κάτι που το προσελκύει και το ενδιαφέρον του εξωτερικού. Μας κατηγορούν πως υπάρχει μια χρηστή διοίκηση και διαχείριση, και αυτό είναι ένα ψέμα. Δεν έχουμε χρέη. Και σύμφωνα με ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα έχουμε 11μελές ΔΣ που είναι αιρετό και στο οποίο υπάρχουν και εθελοντές. Ανάμεσα στα μέλη μας είναι και προσωπικότητες όπως πχ ο Ηλίας Μαμαλάκης ή ο Νίκος Κωνσταντάρας, ενώ πρόεδρος είναι ο ψυχίατρος Γιώργος Μπαρδάκης. Τώρα θέλουν να βάλουν 7μελες ΔΣ που θα είναι καθαρά κομματικό. Κάτι τέτοιο γίνεται πχ στον ΟΚΑΝΑ, ενώ υπάρχουν και παραδείγματα όπως το ΚΕΕΛΠΝΟ που είχε ανάλογο τρόπο λειτουργίας και έκλεισε λόγω χρεών», τόνισε ο κ. Καλοτεράκης.

Στην ανακοίνωσή του το ΚΕΘΕΑ ζητά παράλληλα:

-τον τερματισμό της επιχειρούμενης απαξίωσης του ΚΕΘΕΑ και της θεραπευτικής του πρότασης , που βασίζεται στην εσωτερική δημοκρατία και σε συλλογικές διαδικασίες

-την ενίσχυση των δωρεάν δημόσιων προγραμμάτων απεξάρτησης και κοινωνικής ένταξης.

-την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου για μια εθνική στρατηγική με σεβασμό στα δικαιώματα των ευάλωτων ομάδων.

 

«Το ΚΕΘΕΑ ανήκει σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη τη βοήθειά του»

KETHEA.jpg

Σε ανοιχτή επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Σύλλογοι Οικογενειών του ΚΕΘΕΑ τονίζουν: «Το ΚΕΘΕΑ δεν ανήκει σε κανένα Υπουργείο, σε κανένα κόμμα. Δεν ανήκει ούτε στους εργαζόμενούς του που δίνουν την ψυχή τους, ούτε στο εκλεγμένο Διοικητικό του Συμβούλιο που στηρίζει πολύπλευρα και αφιλοκερδώς την υπόθεση της απεξάρτησης και της κοινωνικής επανένταξης. Ανήκει στους ανθρώπους που είχαν, έχουν και θα έχουν ανάγκη τη βοήθειά του. Σε εμάς και τα παιδιά μας». Και τον καλούν ως πρωθυπουργό και ως πατέρα να διαφυλάξει «τον μοναδικό τρόπο λειτουργίας του μεγαλύτερου δικτύου απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης της χώρας, που εξασφαλίζει σχεδόν40 χρόνια τώρα αποτελεσματική δημόσια και δωρεάν θεραπεία για όλους».

Σημειώστε πως το 2018 περισσότερα μέσω του ΚΕΘΕΑ από 14.500 άτομα χρησιμοποίησαν υπηρεσίες απεξάρτησης (από ουσίες, τζόγο, ίντερνετ) και περισσότερα από 20.000 άτομα υπηρεσίες πρόληψης. Αυτό το διάστημα “τρέχουν” προγράμματα όπως το ΚΕΘΕΑ Ιθάκη, το ΚΕΘΕΑ Προμηθέας, η «Ανάδυση» που απευθύνεται σε εφήβους και η τηλεφωνική γραμμή 1145.

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ