Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Πολύτιμα εφόδια μάθησης από το ΑΠΘ για πρόσφυγες

Πρωτοβουλία Ανοιχτής Μάθησης για πρόσφυγες υλοποιεί το Τμήμα Δημοσιογραφίας & Μέσων Επικοινωνίας του ΑΠΘ

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Εφόδια που θα τους βοηθήσουν στην εύρεση εργασίας και στην εισαγωγή στο ακαδημαϊκό περιβάλλον παίρνουν οι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που παρακολουθούν το πρόγραμμα Καινοτομίες για την Εκπαίδευση Προσφύγων 2 (REIs 2) μέσω της Πρωτοβουλίας Ανοικτής Μάθησης (OLIve - WP), που διοργανώνει το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ.

«Αρχίσαμε από τον Μάη του 2019 στους χώρους του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΕ με έναν πιλοτικό κύκλο έξι εβδομάδων . Από 5 Οκτώβρη άρχισε ο β’ κύκλος μαθημάτων που θα έχει διάρκεια 12 εβδομάδων, όπως και ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο. Και θα γίνουν άλλοι δύο κύκλοι: εαρινός από τους πρώτους μήνες του 2020 και χειμερινός από τον Οκτώβρη του 2020.

Οι κύκλοι αυτοί δεν είναι κυλιόμενοι. Για να τους παρακολουθήσει κανείς δεν χρειάζεται να έχει παρακολουθήσει τους προηγούμενους. Και γίνονται δύο προγράμματα που χωρίζονται σε δύο κατευθύνσεις: “Επαγγελματικές Δεξιότητες” και “Εισαγωγή στο ακαδημαϊκό περιβάλλον”», εξήγησε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» η Αναπληρώτρια Επιστημονικά Υπεύθυνη Προγράμματος, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Δημοσιογραφίας & ΜΕ του ΑΠΘ, Ιωάννα Κωσταρέλλα. Είπε πως σε κάθε κύκλο φοιτούν περί τα 40 άτομα και μέχρι στιγμής είναι ένα πρόγραμμα που «το έχουν αγκαλιάσει θερμά όσοι το έχουν παρακολουθήσει».

«Θέλουμε να πιάσουν τόπο οι ώρες που διαθέτουν οι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που παρακολουθούν τα μαθήματα αυτά», συμπλήρωσε. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται με κονδύλι που αγγίζει τα 100.000 ευρώ. Από αυτό το ποσό οι 20.000 δίνονται από το ΑΠΘ και οι 80.000 από Ευρωπαϊκούς πόρους (Erasmus +). Και περιλαμβάνει την αμοιβή καθηγητών που είναι ειδικευμένοι στην διαπολιτισμική εκπαίδευση, αναλώσιμα κλπ.

Ήδη το καλοκαίρι αποφοίτησαν δέκα άτομα που παρακολούθησαν τον πρώτο κύκλο. «Ήταν όλες γυναίκες και αξιοποίησαν τα εφόδια που πήραν. Κάποιες για να ξεκινήσουν επιχειρήσεις στο κέντρο της πόλης, άλλες για να μπορέσουν να συντάξουν ένα βιογραφικό, ενώ πολύτιμη ήταν γι’ αυτές η εκμάθηση ηλεκτρονικών υπολογιστών και αγγλικών και ελληνικών. Ειδικά όσοι πρόσφυγες ή αιτούντες άσυλο αποφασίσουν να παραμείνουν στη χώρα μας τα Ελληνικά είναι απαραίτητα για αυτούς», σχολίασε η κυρία Κωσταρέλλα.

Μπορεί για τις επαγγελματικές δεξιότητες τα πράγματα να φαίνονται απλά, όμως δεν ισχύει το ίδιο και για την Εισαγωγή στο ακαδημαϊκό περιβάλλον. «Υπάρχει το θέμα της πιστοποίησης της προηγούμενης γνώσης των προσφύγων ή αιτούντων άσυλο. Όμως αυτό πρέπει να το λύσει το υπουργείο Παιδείας ή να γίνει κάτι σε Ευρωπαϊκό επίπεδο», σχολίασε. Πάντως τόνισε πως υπάρχει πρόθεση για συνεργασία Τμημάτων του ΑΠΘ για μια πιο συντονισμένη δράση στο πλαίσιο της Μάθησης για πρόσφυγες.

 

 

Περισσότερα για το πρόγραμμα

 

Η Πρωτοβουλία Ανοιχτής Μάθησης ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2016 και υλοποιείται σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες (Αγγλία, Αυστρία, Ουγγαρία, Ελλάδα) από αντίστοιχα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Από την Ελλάδα, συμμετέχει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μέσω του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Επικοινωνίας.

Η προσφερόμενη κατεύθυνση με τίτλο «Επαγγελματικές Δεξιότητες» έχει σχεδιαστεί για όσους θέλουν να αποκτήσουν πρακτικές δεξιότητες χρήσιμες στην αγορά εργασίας. Οι συμμετέχοντες μαθαίνουν πώς να χρησιμοποιούν τα πιο συνηθισμένα προγράμματα για δουλειά γραφείου, ενώ, παράλληλα, βελτιώνουν τις γραπτές και επικοινωνιακές τους δεξιότητες.

Τα μαθήματα που προσφέρονται στην κατεύθυνση αυτή είναι:

-Επικοινωνιακές δεξιότητες (σύνταξη βιογραφικού, προετοιμασία για επαγγελματική συνέντευξη, μέσα κοινωνικής δικτύωσης)

- Αγγλική γλώσσα

-Ελληνική γλώσσα

-Microsoft Office: Word, Excel, Powerpoint.

Η κατεύθυνση με τίτλο «Εισαγωγή στο ακαδημαϊκό περιβάλλον» είναι σχεδιασμένη για όσους θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στοχεύει στην ανάπτυξη της κριτικής ικανότητας και στη γνωριμία με νέες θεωρητικές προσεγγίσεις. Βοηθά τους ενδιαφερομένους να αναπτύξουν δεξιότητες απαραίτητες για την εισαγωγή τους σε κάποιο πρόγραμμα προπτυχιακών ή μεταπτυχιακών σπουδών.

Τα μαθήματα που προσφέρονται σε αυτή την κατεύθυνση είναι:

-Τεχνικές συγγραφής για το ακαδημαϊκό περιβάλλον

-Εισαγωγή στις κοινωνικές επιστήμες

-Αγγλική γλώσσα.

Τα μαθήματα και των δύο κατευθύνσεων πραγματοποιούνται το απόγευμα της Παρασκευής και το πρωί το Σαββάτου. Εκτός από πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, απευθύνονται  και σε όσους έχουν μεταναστευτικό παρελθόν.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν μέσω email: [email protected].

Τη φωτογραφία παραχώρησε η κυρία Κωσταρέλλα και είναι από την διάρκεια του πρώτου κύκλου μαθημάτων.

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απάντηση Καλλιάνου σε Γεωργιάδη: Δεν τα βάζω μαζί σου, φταίει η κλινική
«Όλα στο φως, χωρίς να φοβηθώ κανέναν που θα προσπαθήσει να με βγάλει ψεύτη, διότι στη θέση του πατέρα μου έχουν βρεθεί χιλιάδες άνθρωποι»
Απάντηση Καλλιάνου σε Γεωργιάδη: Δεν τα βάζω μαζί σου, φταίει η κλινική
Θεσσαλονίκη: Φράκαρε ο Περιφερειακός – Τεράστια ταλαιπωρία για οδηγούς (ΧΑΡΤΗΣ)
Πολύ μεγάλο μποτιλιάρισμα και ουρές χιλιομέτρων και στις δύο κατευθύνσεις του δρόμου – Αυξημένη κίνηση και μέσα στην πόλη
Θεσσαλονίκη: Φράκαρε ο Περιφερειακός – Τεράστια ταλαιπωρία για οδηγούς (ΧΑΡΤΗΣ)