Xαιρετισμό κατά την έναρξη των εργασιών του 8ου Διεθνούς Συμποσίου Θεσσαλονίκης, που διοργάνωσαν από κοινού η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με το Δίκτυο Ναυαρίνο και το Ίδρυμα Konrad Adenauer με θέμα: «Ο κόσμος το 2020. Κυβερνώντας στην εποχή της ακυβερνησίας» απηύθυνε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Ο κ. Ζέρβας τόνισε πως «η διαχείριση της καθημερινότητας στερεί τη δυνατότητα παρακολούθησης των παγκόσμιων εξελίξεων και οδηγεί σε μία ιδιότυπη αυτοαναφορική εσωστρέφεια, αυτός ο τοπικός αλλά και εθνικός ιδρυματισμός καταλήγει σε χαμένες ευκαιρίες», προσθέτοντας πως σε αυτή την απομόνωση οφείλεται και η «εθνική μας υστέρηση».
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης διερωτήθηκε για τους λόγους που προκαλείται η «ακυβερνησία» και γιατί δεν ανταποκρίνονται τα πολιτικά, διοικητικά, θεσμικά, οικονομικά οικοδομήματά μας
Ως προς τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος μας, στάθηκε αρχικά στη δημογραφική γήρανση του πληθυσμού της Ευρώπης και στις επιπτώσεις της σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης «το δημογραφικό προφίλ της Ευρώπης αμφισβητεί στον πυρήνα του το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, τα συστήματα υγείας και ασφάλισης. Πόσο δε μάλλον στην Ελλάδα όπου είναι ορατός ο κίνδυνος σε λίγες δεκαετίες να έχουμε μία χώρα – και άρα και πόλεις – γερόντων. Μπορείτε να φανταστείτε τι σημαίνει αυτό; Αμφισβητεί ίσως κάθε σημερινή επιλογή, κάθε σχεδιασμό, στις χρήσεις γης, στις μετακινήσεις, στις προτεραιότητες, στις επενδύσεις κ.ο.κ».

Στη συνέχεια στάθηκε στη μετανάστευση και το προσφυγικό που όπως ανέφερε «λόγω περιφερειακών συγκρούσεων, πολέμων και εν γένει αστάθειας σε περιοχές που γειτνιάζουν με την Ευρώπη δημιουργεί νέες προκλήσεις. Ολόκληρες χώρες αδειάζουν και εκατομμύρια ανθρώπων μετακινούνται προς εμάς. Μπορούν να ενταχθούν; Μπορούμε να συμβιώσουμε στις ευρωπαϊκές πόλεις; Ποια τα όρια της πολυπολιτισμικότητας; Ποιες οι δυνάμεις του έθνους – κράτους και ποιες της Ένωσης; Και ποιες οι δυνάμεις της ίδιας της πόλης ως οργανωμένου αστικού περιβάλλοντος με συντεταγμένες δομές, κοινωνικές και πολιτισμικές συνήθειες αλλά και πόρους;»
Ως τρίτη πρόκληση για το σύγχρονο κόσμο ο κ. Ζέρβας, ονόμασε την οικολογική ισορροπία με τις εκπομπές ρύπων, τη διαχείριση υδάτων, τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, το κόστος της καθαρής ενέργειας και το πως αυτό επιδρά στην παραγωγή.
«Μιλάμε σήμερα στις πόλεις για κυκλική οικονομία, για μετάβαση σε ένα zero waste επίπεδο. Είναι αυτό εφικτό για τη δική μας χώρα, για τη δική μας πόλη όταν αγωνιζόμαστε με νύχια και με δόντια να απομακρύνουμε ογκώδη από το δρόμο και να διασφαλίσουμε ότι τα ανακυκλώσιμα υλικά δεν θα λεηλατούνται στους μπλε κάδους;», τόνισε σχετικά ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης.
Ως προς το νέο παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας ο κ. Ζέρβας ανέφερε πως ο δυτικός κόσμος βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες αλλαγές, με τις παραγωγικές δυνάμεις της Ανατολής να διεκδικούν πλέον το δικό τους μερίδιο. Οι νέες τεχνολογίες και η επικράτησή τους θα αλλάξουν κάθε κοινωνική, οικονομική αλλά και πολτική δομή, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα, με την 4η Βιομηχανική Επανάσταση προ των Πυλών. Στο σημείο αυτό στάθηκε στο συνεχώς διευρυμένο ρόλο των πόλεων που μπορούν να συμβάλλουν στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, βάζοντας φρένο στο brain drain το οποίο χαρακτήρισε ως το «σύγχρονο παιδομάζωμα».
Επόμενη πρόκληση αποτελεί η κόπωση των δημοκρατικών θεσμών για την οποία ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης πως «ζούμε έναν μεσοπόλεμο, ένα μεσοδιάστημα δηλαδή πριν το μεγάλο γεγονός το οποίο θα ορίσει το τέλος και τη νέα αρχή. Όσο πιο παρατεταμένος είναι, τόσο πιο ξεχειλωμένο είναι το πουλόβερ, τόσο πιο έντονα είναι τα φαινόμενα ακυβερνησίας.»
Ως τελευταία πρόκληση περιέγραψε το λαϊκισμό και την ταυτόχρονη αδυναμία των ελίτ να απαντήσουν πειστικά στις αγωνίες των λαών. «Τα κοινωνικά αιτήματα δεν φτάνουν στις ηγεσίες ή και όταν φτάνουν δεν αλλάζουν τα πράγματα προς το καλύτερο. Δείτε το Brexit, τα «Κίτρινα Γιλέκα», τα λαϊκιστικά κόμματα που ενδυναμώνουν γιατί δίνουν απλοϊκές λύσεις σε σύνθετα προβλήματα –προβλήματα όμως υπαρκτά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει όψεις μιας βαριάς γραφειοκρατικής μηχανής και αυτό δεν είναι ευρωσκεπτικισμός. Το χάσμα πολιτικών και οικονομικών ελίτ και πολιτών είναι σήμερα μεγάλο και αυτό δεν είναι λαϊκισμός. Οι ανισότητες διευρύνονται – στο περσινό 7ο Συμπόσιό σας το αναλύσατε σε βάθος – και αυτό δεν είναι επίσης λαϊκισμός. Είναι πραγματικότητα.» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζέρβας.
Παράλληλα σύμφωνα με τον ίδιο πέρα από την καθημερινή μάχη «να κρατήσουμε δρόμους και πεζοδρόμια σε ανθρώπινη κατάσταση και τα σχολεία μας λειτουργικά», θα πρέπει να προχωρήσει και ο ψηφιακός μετασχηματισμός που θα επιτρέψει να φτάσουμε σε μία smartcity.
«Ή να αποτυπώσουμε στον αστικό χώρο τις φιλοδοξίες της πόλης με έργα λειτουργικά και εμβληματικά. Δείτε για παράδειγμα το εξής. Το πρώτο μου ραντεβού νωρίς το πρωί μπορεί να είναι με τον υπεύθυνο καθαριότητας για να με ενημερώσει σχετικά με τα οχήματα του στόλου καθαριότητας και αμέσως μετά με πολυεθνικούς κολοσσούς για να συζητήσουμε την πιθανότητα να έρθουν στη Θεσσαλονίκη, να επενδύσουν», πρόσθεσε.
Ως προς το χρέος του ως δήμαρχος «για μια πόλη που έχει αδιάλειπτη αστική Ιστορία 24ων αιώνων» και το το ιστορικό του καθήκον και υποχρέωση, δήλωσε πως «δε θέλω εγώ και η γενιά μου να αφήσουμε λευκές σελίδες στην μακρά και σημαντική ιστορία του τόπου μου. Αλλάζοντας τη Θεσσαλονίκη στέλνουμε ένα δυνατό μήνυμα πως μπορεί και η χώρα να αλλάξει. Θέλω αυτή η πόλη να γίνει στα μάτια και τις ψυχές των ανθρώπων ένα πετυχημένο παράδειγμα που θα τους εμπνεύσει».
