Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Αυτά είναι τα θέματα που συζήτησε ο πρωθυπουργός με φορείς στη Θεσσαλονίκη

Υποδομές αλλά και ζητήματα ανάπτυξης, καινοτομία και επιχειρηματικότητας

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ 

Πέντε εντός ημερησίας θέματα που αφορούν τις υποδομές της Θεσσαλονίκης και της Κ. Μακεδονίας αλλά και ένα ακόμη εκτός ημερησίας, το οποίο συζητήθηκε κατόπιν επιθυμίας του πρωθυπουργού, τέθηκαν στο τραπέζι της πρώτης σύσκεψης που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης στο ΥΜΑΘ, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην πόλη, ενώ σε αναπτυξιακά ζητήματα και ζητήματα καινοτομίας επικεντρώθηκε η δεύτερη σύσκεψη.

Ειδικότερα τα πέντε θέματα εντός ημερησίας της πρώτης σύσκεψης αφορούσαν το Μετρό, τον ΟΑΣΘ, τους κάθετους οδικούς άξονες της Εγνατίας Οδού και συγκεκριμένα το τμήμα Θεσσαλονίκης-Έδεσσας και το τμήμα Αμφίπολη-Δράμα, την αναβάθμιση της περιφερειακής οδού με τη δημιουργία υπερυψωμένης οδού ταχείας κυκλοφορίας (fly over) και τη σύνδεση του λιμανιού με αυτοκινητόδρομο και με σιδηρόδρομο. Το εκτός ημερησίας, αφορούσε την κατασκευή του γηπέδου του ΠΑΟΚ.  Συγκεκριμένα δόθηκαν όλες οι οδηγίες έτσι ώστε να επισπευσθεί όσο περισσότερο γίνεται η ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων διαδικασιών. Σημειώνεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση τη Δευτέρα με τον Ιβάν Σαββίδη όπου και συζητήθηκε το ζήτημα της Νέας Τούμπας. Η δεύτερη σύσκεψη του πρωθυπουργού, αμέσως μετά την πρώτη είχε ως αντικείμενο την ανάπτυξη, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Και εκεί έξι ήταν οι ενότητες που συζητήθηκαν. Συγκεκριμένα, η ελεύθερη ζώνη εμπορίου στο στρατόπεδο Γκόνου, η οργάνωση της Βιομηχανικής ζώνης Καλοχωρίου, η προστασία των Μακεδονικών προϊόντων με την καθιέρωση του Brand Name της Μακεδονίας, η ανάπλαση της ΔΕΘ-Helexpo, η δημιουργία του τεχνολογικού πάρκου 4ης Γενιάς το ThessIntec και τέλος η δημιουργία τριών μουσείων στο μεγάλο χώρο του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά όπου θα γίνει το μητροπολιτικό πάρκο του δήμου Παύλου Μελά.

Δείτε τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού μετά τις συσκέψεις ΕΔΩ

Oπως είπε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου, σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ήταν μια πολύ γόνιμη συζήτηση στη διάρκεια της οποίας ο πρωθυπουργός είχε τη δυνατότητα να ακούσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ενώ έβαλε και συγκεκριμένα στοχο-χρονοδιαγράμματα τα οποία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα εξεταστούν και πάλι.

Βάλαμε σε πρώτη προτεραιότητα τα έργα που πρέπει να ολοκληρωθούν, είπε ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, αναφερόμενος στο αντικείμενο της συζήτησης, προσθέτοντας ότι «όλοι οι φορείς είμαστε συντονισμένοι». Όπως είπε είναι η πρώτη φορά που γίνονται συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό προκειμένου να προχωρήσουν τα ζητήματα «και πράγματι είδαμε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα σε όλα τα θέματα» και «ετοιμαζόμαστε το επόμενο διάστημα να βελτιώσουμε τους ρυθμούς προκειμένου να έχουμε σύντομα αποτελέσματα για μια σειρά από θέματα.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας τόνισε ότι για το δήμο Θεσσαλονίκης είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι ο πρωθυπουργός δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την υλοποίηση όλων των μεγάλων πρότζεκτς της Θεσσαλονίκης. Ο δήμαρχος παρέδωσε υπόμνημα στον πρωθυπουργό για θέματα που αφορούν καθαρά το δήμο, όπως η ανάπλαση των σταύλων Παπάφη και η πιθανή ανάπλαση της Υφανέτ αλλά και το Αλλατίνη «σημεία της πόλης που πρέπει να μπουν σε μια φάση σχεδιασμού και υλοποίησης». Ο δήμαρχος εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτή η τετραετία δεν θα είναι μόνο μια τετραετία σχεδιασμού αλλά και υλοποίησης όλων όσων θα αλλάξουν το πρόσωπο της πόλης.

mitsotakis-syskepsi-thessaloniki.jpg

Σημειώνεται ότι στην πρώτη σύσκεψη συμμετείχαν ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, Λάζαρος Κυρίζογλου, ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Νίκος Ταχιάος καθώς και ο διευθύνων σύμβουλος Νίκος Κουρέτας, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Πάρις Μπίλλιας, ο πρόεδρος του ΟΛΘ Σωτήρης Θεοφάνης, ο πρόεδρος της Εγνατία Οδός ΑΕ, Γιώργος Κωνσταντόπουλος καθώς και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Κώστας Κουτσούκος, ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ Γιώργος Σκόδρας ενώ παρευρίσκονταν και βουλευτές της ΝΔ. Από το κυβερνητικό επιτελείο συμμετείχαν οι: Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Καραμανλής, ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών Νίκος Σταθόπουλος, ο Γιώργος Καραγιάννης Γενικός Γραμματέας Υποδομών, και ο Άκης Σκέρτσος υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό.

Στη δεύτερη συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo Τάσος Τζήκας και ο διευθύνων σύμβουλος του εκθεσιακού φορέα Κυριάκος Ποζρικίδης, ο πρόεδρος του ΣΒΕ Αθανάσιος Σαββάκης, ο πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Κυριάκος Λουφάκης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Στάθης Κουτσοχήνας, ο δήμαρχος Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης και ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης.

Και στις δυο συσκέψεις παρίσταντο εκτός από τον ΥΜΑΘ, ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και η επικεφαλής του γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου.

Ακολούθως ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη ΔΕΘ, όπου ξεναγήθηκε στη Μπιενάλε Θεσσαλονίκης με θέμα ΣΤΑΣΗ.

img_20191022_175522_resized_20191022_071617529.jpg

Το βράδυ ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στο επίσημο δείπνο της φετινής διοργάνωσης του «Συμποσίου της Θεσσαλονίκης» με τίτλο «Governing at a time of ungovernability», στο ξενοδοχείο Hyatt.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ