Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Η αυτοδιοίκηση εκλέγει το νέο δ.σ. της ΠΕΔΚΜ (ΦΩΤΟ + VIDEO)

Δήμαρχοι και εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι από 38 δήμους, προσέρχονται στις κάλπες

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα δήμαρχοι και εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι από τους 38 δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου να εκλέξουν τη νέα ηγεσία της ΠΕΔΚΜ και συγκεκριμένα το νέο εικοσιπενταμελές διοικητικό συμβούλιο για την περίοδο 2019-2023, το εποπτικό συμβούλιο αλλά και για την εκλογή εκπροσώπων για την ΚΕΔΕ.

Στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης έχουν στηθεί δύο κάλπες η μία θα αναδείξει το νέο 25μελες συμβούλιο και η άλλη το εποπτικό συμβούλιο.

Ή ψηφοφορία άρχισε μετά την μία το μεσημέρι με χρόνο ολοκλήρωσης στις 5 το απόγευμα. Στη διαδικασία συμμετέχουν 200 εκλέκτορες. Πριν την έναρξη της διαδικασίας εκλέχθηκε η εφορευτική επιτροπή και πραγματοποιήθηκαν τοποθετήσεις των εκπροσώπων των παρατάξεων. Σημειώνεται ότι οι συνδυασμοί είναι οι εξής: Οι Ενωμένοι Αυτοδιοικητικοί, το Αυτοδιοικητικό Κίνημα Κ. Μακεδονίας και η "Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία". Ο συνδυασμός της Λαϊκής Συσπείρωσης κατέβηκε για την εκλογή εκπροσώπων στη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ, ενώ υπάρχει και η μεμονωμένη υποψηφιότητα του δημοτικού συμβούλου Θεσσαλονίκης Ιωάννη Νασιούλα επίσης για την ΚΕΔΕ.

Για συναισθήματα συγκίνησης και ικανοποίησης για το έργο που παρήγαγε την πενταετία που πέρασε η ΠΕΔΚΜ  μίλησε νωρίτερα ο απερχόμενος πρόεδρος Δήμαρχος Αμπελόκηπων Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου.

Ευχαρίστησε θερμά ολόκληρο το διοικητικό συμβούλιο και όλους τους αιρετούς δημοτικούς συμβούλους και δημάρχους της κεντρικής Μακεδονίας "για την ομόνοια, τη σύμπνοια την αγάπη και τη συνεννόηση που είχαμε και καταφέραμε και έργο μεγάλο να παράξουμε και να βγάλουμε από τα κλειστά δωμάτια την ΠΕΔ-ΚΜ". Ευχήθηκε στο νέο πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου που θα εκλεγεί καλή δύναμη και καλή επιτυχία. "Πάντα τα τελευταία χρόνια ήταν και θα εξακολουθήσει να είναι και να παραμένει ενωμένη σε επίπεδο αυτοδιοικητικό η Κεντρική Μακεδονία", τόνισε.

Προσερχόμενος ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας συνεχάρη αρχικά την παρεχόμενη διοίκηση για την πολύ καλή δουλειά που έκανε και πρόσθεσε ότι ή ΠΕΔΚΜ στην νέα περίοδο που αρχίζει θα δείξει το δρόμο για όλες τις αλλαγές που πρέπει να υπάρξουν στην τοπική αυτοδιοίκηση και σε όσα πρέπει να γίνουν στις πόλεις της Κ. Μακεδονίας καθώς όπως είπε έχουμε μείνει πίσω σε αρκετά πράγματα.

Ο δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης από την παράταξη "Ενωμένοι Αυτοδιοικητικοί" που πρόσκειται στη ΝΔ, ο οποίος διεκδικεί την προεδρία της ΠΕΔ-ΚΜ δήλωσε προσερχόμενος στη διαδικασία: "Μετά από 25 χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση τα 21 από αυτά σαν δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη σήμερα έχουμε μία ευγενική πρόκληση μπροστά μας για την προεδρία της ΠΕΔΚΜ. Οι Ενωμένοι Αυτοδιοικητικοί είμαστε εδώ σαν μία μεγάλη παράταξη και θα βαδίσουμε και σήμερα αλλά και στο αύριο και ενωμένοι και Αυτοδιοικητικοί. Ή τοπική αυτοδιοίκηση έχει ενιαίες θέσεις και θα παλέψουμε για την αναβάθμιση της αυτοδιοίκησης και την επίλυση μιας σειράς από σημαντικά προβλήματα όπως τα θεσμικά και οικονομικά των δήμων και των ΟΤΑ αλλά και μία σειρά από άλλα προβλήματα όπως το προσφυγικό μεταναστευτικό τα ζητήματα της καθημερινότητας αλλά και της ενίσχυσης των μικρότερων δήμων και δομών της Περιφέρειας. Το κεντρικό μας μήνυμα είναι  κανένας δήμος να μην αισθάνεται ότι παλεύει μόνος του, θα είμαστε μια γροθιά, δίπλα σε κάθε δήμο κυρίως στους πιο ευάλωτους για να τους στηρίξουμε και να μην αισθάνονται ότι παλεύουν μόνοι τους".

Ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης εκπρόσωπος του συνδυασμού "Αυτοδιοικητικό Κίνημα" που πρόσκειται στο ΚΙΝΑΛ από την πλευρά του δήλωσε ότι σήμερα είναι μία κορυφαία διαδικασία για την αυτοδιοίκηση στην Κ. Μακεδονία. "Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει πνεύμα συνεννόησης και συνεργασίας και δημοκρατικών διαδικασιών, να αποφεύγονται διαδικασίες οι οποίες πληγώνουν την αυτοδιοίκηση και να μπορέσουμε να απαντήσουμε στα σύγχρονα και μεγάλα προβλήματα τα οποία υπάρχουν στους πολίτες μας" , τόνισε μεταξύ άλλων, ενώ σημείωσε ότι δυστυχώς ή τοπική αυτοδιοίκηση στη χώρα μας είναι πολύ πίσω σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Είπε ακόμη ότι δεν πρέπει να αλλάζουμε τις θέσεις μας και να προσδιορίζουμε τη στάση μας ανάλογα με το ποιος είναι στο τιμόνι της κυβέρνησης αλλά θα πρέπει σταθερά οι λειτουργοί της τοπικής αυτοδιοίκησης να είμαστε προσανατολισμένοι σε κοινό αγώνα καθώς τα προβλήματα όπως είπε είναι πολλά και μεγάλα και το κεντρικό κράτος δυστυχώς είτε δε θέλει είτε δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει και το βάρος και η ευθύνη πέφτει στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Από τον συνδυασμό που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία ο οποίος δεν έχει επικεφαλής, κ. Ρία Καλφακάκου σε δηλώσεις της σε δημοσιογράφους τόνισε σχετικά με τις εκλογές ότι είναι πολύ σημαντικές για την τοπική αυτοδιοίκηση για να υπάρχει αυτοδιοίκηση ανεξάρτητη από κομματικές και κυβερνητικές επιρροές που θα ασχολείται με τα σημαντικά προβλήματα των δήμων τα οποία όπως είπε είναι πάρα πολλά. Για τη δική της παράταξη τόνισε ότι θα συμβάλει στο να δοθούν οι καλύτερες δυνατές προς όφελος της ποιότητας ζωής του πολίτη του περιβάλλοντος και της καλύτερης και δημοκρατικότερης εκπροσώπησης σε όλα τα επίπεδα της αυτοδιοίκησης.

Σημειώνεται ότι από τη σημερινή διαδικασία δεν θα προκύψει ο νέος πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ. Η εκλογή του προεδρείου θα αναδειχθεί στην πρώτη συνεδρίαση που θα συγκληθεί με το νέο διοικητικό συμβούλιο.

Δείτε τα video και τις φωτογραφίες του typosthes.gr:

 

 

ekloges_pedkm_thessaloniki_2019_1.jpg
ekloges_pedkm_thessaloniki_2019_2.jpg
ekloges_pedkm_thessaloniki_2019_3.jpg
ekloges_pedkm_thessaloniki_2019_4.jpg

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στις 9 Σεπτεμβρίου καταθέτουν τις υποψηφιότητές τους οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ
Οι υποψήφιοι θα πρέπει είτε να συγκεντρώσουν 5.000 υπογραφές από μέλη, είτε υπογραφές από το 15% της Κεντρικής Επιτροπής
Στις 9 Σεπτεμβρίου καταθέτουν τις υποψηφιότητές τους οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ