Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Εφαρμογή που μπορεί να αποτρέψει έως και 60% τα τροχαία

Παρουσιάστηκε στο πλαίσιο διεθνούς σεμιναρίου εκπαιδευτικού χαρακτήρα στο ΑΠΘ

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Μια τεχνολογική εφαρμογή η οποία μπορεί να προβλέψει και να αποτρέψει το 60% των πιθανών ατυχημάτων σε μια οδική αρτηρία παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του 4ου Διεθνούς Σεμιναρίου εκπαιδευτικού χαρακτήρα με τίτλο «International Seminar on Roads, Bridges and Tunnels – ISRBT 2019» που διοργάνωσαν το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ και το Εργαστήριο Οδοποιίας του ΑΠΘ.

Ονομάζεται "Συστήματα Διαχείρισης Οδικής Ασφάλειας σε Πραγματικό Χρόνο" (Real-time safety managementr systems) και, όπως εξήγησε στο TyposThes ο Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Αναστάσιος Μουρατίδης: «προβλέπει τον κίνδυνο πρόκλησης οδικού ατυχήματος, σε κάθε χρονική στιγμή, ερμηνεύοντας δεδομένα κυκλοφορίας, κλιματικών συνθηκών, απρόβλεπτων εμποδίων, επικίνδυνης οδήγησης, κλπ.». «Το σύστημα παρακολουθεί συγκεκριμένες περιοχές όπου πχ υπάρχει αυξημένη επικινδυνότητα και πολλά τροχαία για να καταγράψει τις συνθήκες οδικές ασφάλειας. Τα δεδομένα συλλέγονται από κάμερες κλειστού κυκλώματος και μεταδίδονται στο Κέντρο Ελέγχου Κυκλοφορίας, όπου γίνεται η επεξεργασία από κατάλληλο λογισμικό και, εν συνεχεία, ενημερώνονται κατάλληλα οι οδηγοί μέσω Πινακίδων Μεταβλητού Μηνύματος ή σε οθόνες που έχουν τα οχήματα. Άρα υπάρχει ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο και αξιολόγηση τυχόν κινδύνου σε σημεία του οδικού δικτύου», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μουρατίδης ανέφερε πως : «Οι εμπνευστές της εφαρμογής εκτιμούν ότι μπορεί να προβλέψει και να αποτρέψει το 60% των πιθανών ατυχημάτων σε μια αρτηρία. Ιδιαίτερα σημαντική εφαρμογή και χρησιμότατη για εμάς, τους Θεσσαλονικείς. Στην Περιφερειακή Οδό, θα προλαμβάναμε, πιθανότατα, πολλά ατυχήματα και θα σώζαμε ζωές». Ωστόσο στην χώρα μας δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη. «Πρέπει να ληφθεί η απόφαση από τους αρμόδιους φορείς για να λειτουργήσει αυτή η τεχνολογική εφαρμογή. Ήδη πάντως τα αποτελέσματά της στις ΗΠΑ, σε Γερμανία, Σουηδία και Ιαπωνία όπου έχει τεθεί σε λειτουργία, είναι σημαντικά ως προς την αποφυγή τροχαίων», σχολίασε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ