Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χαρδαλιάς: Υπάρχουν περιοχές στο "κόκκινο" για ενδεχόμενο πλημμυρών

Σύσκεψη του Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας με τους δημάρχους και εκπροσώπους των δήμων στην ΠΕΔΚ-Μ

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Την πλήρη αναδιοργάνωσης του πλαισίου δράσης της Πολιτικής Προστασίας στη χώρα μας και την αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος περιλαμβάνει το νέο σχέδιο νόμου που φέρνει η κυβέρνηση σύντομα. Στο πλαίσιο της εσωτερικής διαβούλευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά, πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι σύσκεψη του Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά με τους 38 Δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας στα γραφεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς στη διάρκεια της σύσκεψης οι λοιπές διατάξεις του νομοσχεδίου θα αφορούν σε ζητήματα πολιτικής προστασίας που άπτονται όλων των εμπλεκομένων φορέων είτε πρόκειται για σώματα ασφαλείας είτε για την τοπική αυτοδιοίκηση α΄ και β΄ βαθμού, πάνω σε 4 κύριους άξονες δράσης: Της πρόληψης, της ετοιμότητας, της αντιμετώπισης και της βραχείας αποκατάστασης των συνεπειών οποιοδήποτε φυσικού φαινομένου ή κρίσης.

Όπως είπε στην εισαγωγική του τοποθέτηση εντός της σύσκεψης ο κ. Χαρδαλιάς, η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας αντιμετωπίζεται από το κράτος διαχρονικά σαν το φτωχό συγγενή, ωστόσο πρόσθεσε ότι ίσως η παρακαταθήκη των ανθρώπων που χάθηκαν να άλλαξε λίγο τον τρόπο αντιμετώπισης του θέματος από την πολιτεία. Τόνισε πάντως πως είναι ξεκάθαρη βούληση της νέας κυβέρνησης και του πρωθυπουργού είναι να τα αλλάξουμε όλα. "Όλα εκείνα που έχουν πληγώσει τα τελευταία χρόνια μέσα από γραφειοκρατικές διαδικασίες και από μπαλάκι ευθυνών τα ζητήματα πολιτικής προστασίας". Για να τα αλλάξουμε όλα όμως όπως είπε, πρέπει να αλλάξουμε τις δομές μας. " Ενώ σε όλη την Ευρώπη οι κυβερνήσεις επενδύουν στην αυτοδιοίκηση ώστε να μπορέσουν να τους δώσουν τα εχέγγυα και τα μέσα να μπορούν να είναι αποδοτικοί, στην Ελλάδα δυστυχώς όλο αυτό το κράτησε για πολιτικούς λόγους ο κεντρικός μηχανισμός με όλες τις αρρυθμίες που υπάρχουν εδώ και τόσα χρόνια", όπως είπε.

Ο Δαρδάνος και ο Ιόλαος

Νωρίτερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε ότι αφήνουμε την αντιπυρική περίοδο πίσω και έχουμε μπροστά μας τα πλημμυρικά φαινόμενα. Μεταξύ άλλων είπε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων εδώ και πάρα πολλά χρόνια "όμως έχει αξία να αποδεικνύουμε καθημερινά ότι μέσα από ένα συγκεκριμένο σχέδιο πρέπει να φέρουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα". "Γενική Γραμματεία, πυροσβεστική, αστυνομία, εθελοντές, ΕΚΑΒ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού αποτελούν το μηχανισμό εκείνο που τη δύσκολη ώρα πρέπει να φέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Μια είναι η προτεραιότητα, ένα είναι το στοίχημα: η ζωή, οι περιουσίες των συμπολιτών μας και η διάσωση του φυσικού περιβάλλοντος", τόνισε. Σε ότι αφορά την ετοιμότητα της Πολιτικής Προστασίας αρχικά σημείωσε ότι "οι παθογένειες και οι αρρυθμίες των τελευταίων ετών δεν αντιμετωπίζονται σε 4 μήνες", πρόσθεσε ωστόσο ότι "προχωρούμε και σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση να δώσουμε λύσεις σε όλα τα προβλήματα που μας κράτησαν πίσω, είτε αφορούν ζητήματα αδειοδοτήσεων έργων πρόληψης που θα έπρεπε να έχουν γίνει ήδη και έχουν πελαγώσει μέσα σε γραφειοκρατικές διαδικασίες, είτε αφορά στις δομές της Πολιτικής Προστασίας".

"Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα από τις 30/10 έχουμε ολοκληρώσει το σχέδιο δράσης για τα αντιπλημμυρικά. Η εγκύκλιος έχει πάει με συστημένη επιστολή σε όλους τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες, ώστε ο καθένας να ξέρει τι κάνει και πότε το κάνει. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες και μπαλάκι των ευθυνών. Ευθύνη δική μας είναι να παρακολουθούμε ποιοι κάνουν αυτό που πρέπει ώστε ο μηχανισμός της πολιτικής προστασίας να μην καταρρεύσει. Στις 25/11 παρουσιάζουμε τα δυο σχέδια, τον Δαρδάνο και τον Ιόλαο που αφορά στη διαχείριση των συνεπειών από πλημμύρες και πυρκαγιές", είπε ακόμη ο ίδιος.

Αναφορά έκανε και στα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ωρών λέγοντας πως αποτέλεσαν το πρώτο "crash test", ενώ σχετικά με το αν υπάρχουν περιοχές που είναι στο «κόκκινο» υπογράμμισε πως υπάρχουν «κόκκινες» περιοχές σε όλη την Ελλάδα και την Κεντρική Μακεδονία. "Όλοι οι περιφερειάρχες πλέον έχουν στα χέρια τους τους χάρτες που δυνητικά έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα σε επίπεδο πλημμυρών. Αξία έχει αυτούς τους χάρτες να τους αναγνώσουν και να προτεραιοποιήσουν και να κατηγοριοποιήσουν τα έργα που πρέπει να γίνουν. Με το νέο σχέδιο Πολιτικής Προστασίας που θα έρθει προς ψήφιση στα τέλη του μήνα, θα αλλάξουν τα πάντα", είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ

Την ικανοποίησή του για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου πολιτικής προστασίας, όπως υπάρχει στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, εξέφρασε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης ο οποίος θα αναλάβει σε λίγες μέρες και επίσημα τα καθήκοντά του, επαναλαμβάνοντας την πρόθεση της ΠΕΔ-ΚΜ για στενή συνεργασία στο θέμα.

"Δυστυχώς με τις κλιματικές αλλαγές που συμβαίνουν στον κόσμο, τα ζητήματα των έκτακτων καιρικών φαινομένων έχουν γίνει τακτικά πια, άρα όλοι θα πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις και να αντιμετωπίσουμε αυτές τις καταστάσεις. Εμείς ως αυτοδιοικητικοί δηλώνουμε έτοιμοι θα συνεργαστούμε και στο καινούργιο μοντέλο, θέλουμε να είμαστε ισότιμοι συνομιλητές και να συμμετέχουμε ενεργά και στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του. Και από αυτήν την πλευρά θα στηρίξουμε κάθε πρωτοβουλία στην κατεύθυνση αυτή", δήλωσε  ο κ. Καϊτεζίδης.

Για το θέμα των αποζημιώσεων των Δήμων που έχουν πληγεί από έκτακτα καιρικά φαινόμενα, ο κ. Καϊτεζίδης τόνισε ότι την Τοπική Αυτοδιοίκηση την ενδιαφέρει να υπάρχει ένας σχεδιασμός που πρέπει να περιλαμβάνει και την πρόληψη και την οργάνωση και την αντιμετώπιση την ώρα που εξελίσσεται ένα φαινόμενο, αλλά και τη βραχεία αποκατάσταση μετά το φαινόμενο. Σε ότι αφορά το τελευταίο σκέλος, δηλαδή την αποκατάσταση σημείωσε ότι οι αυτοδιοικητικοί θα πιέσουν γιατί πρόκειται για περιοχές με άμεση ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης για τα έργα αποκατάστασης.

"Καμπανάκι" για το Σέιχ Σου

Για τον κίνδυνο που εγκυμονεί σε περίπτωση έντονων πλημμυρικών φαινομένων εξαιτίας της καταστροφής που έχει συμβεί στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης λόγω του φλοιοφάγου εντόμου, μίλησε ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.

Ειδικότερα, είπε ότι υπάρχει κατά τη γνώμη τ"ου μεγάλο και σοβαρό θέμα για το οποίο δυστυχώς τα τρία προηγούμενα χρόνια δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον η πολιτεία". Έκανε λόγο για τεράστια καταστροφή η οποία μάλιστα συνεχίζεται. "Εκατοντάδες χιλιάδες δέντρα έχουν ξεραθεί ή έχουν ακόμα περισσότερα έχουν προσβληθεί. Αρκετές δεκάδες χιλιάδες δέντρα που έχουν κοπεί θέτουν σε κίνδυνο τις συνοικίες που συνορεύουν με τα όρια του δάσους. Σε περίπτωση πολύ μεγάλων πλημμυρικών φαινομένων υπάρχει κίνδυνος αν δεν προλάβουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του δασαρχείου και του αρμόδιου υπουργείου να κάνουν αντιπλημμυρικά έργα ώστε να συγκρατήσουν όχι απλά το νερό γιατί με τα εκατοντάδες χιλιάδες κυβικά μέτρα ξυλείας κλαδιών και πευκοβελόνων που έχουν συγκεντρωθεί, όλη αυτή η φερτή ύλη καταλαβαίνετε τι φαινόμενα μπορεί να δημιουργήσει σε μια βροχή και σε τι κίνδυνο μπορεί να θέσει όχι μόνο τις περιουσίες των ανθρώπων αλλά ακόμη και την ίδια τους τη ζωή", τόνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ