Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Τρόμος για νεαρές εργαζόμενες – Δύο απόπειρες βιασμού

Σοκάρουν οι καταγγελίες για νοσοκομείο της πόλης – Τι αναφέρει ο πρόεδρος σωματείου εργαζομένων ΑΧΕΠΑ

Του Γιώργου Καλλίνη

Στο σημείο χωρίς επιστροφή έχει φτάσει το ΑΧΕΠΑ, μετά την τελευταία επίθεση βιασμού που καταγράφηκε την Τρίτη ξημερώματα, μέσα στους χώρους του νοσοκομείου. Αυτή ήταν η τρίτη επίθεση που έχει σημειωθεί σε γυναίκες το τελευταίο δεκαήμερο και η δεύτερη απόπειρα βιασμού σε νεαρή εργαζόμενη, καθιστώντας το περιβάλλον του ΑΧΕΠΑ ως εξαιρετικά επικίνδυνο για εργαζόμενους και ασθενείς.

Το «τοξικό» περιβάλλον του ΑΧΕΠΑ, με παραβατικά στοιχεία, άστεγους και πρόσφυγες/μετανάστες έχει παγιωθεί πλέον, εφόσον δεν υπάρχει η απαιτούμενη φύλαξη και εργαζόμενοι και επισκέπτες είναι πλέον στο έλεος… του θεού, όπως υπογραμμίζει ο Χαράλαμπος Κοροξενός, πρόεδρος σωματείου εργαζομένων ΑΧΕΠΑ στο TyposThes.

«Η χθεσινή επίθεση βιασμού ήταν ένα από τα καθημερινά περιστατικά που βιώνουμε στο ΑΧΕΠΑ. Οι διάδρομοι του νοσοκομείου έχουν γεμίσει με παραβατικά στοιχεία που κοιμούνται, κάνουν τις συνδιαλλαγές τους και τις ανάγκες τους σε κοινή θέα, χωρίς κανείς να μπορεί να τους περιορίσει, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και τις ζωές μας. Έχουμε απευθυνθεί σε όλους τους υπεύθυνους και πλέον ελπίζουμε μόνο στο Θεό».

Οι επιθέσεις για ληστεία αυξάνονται τον τελευταίο καιρό, όπως επίσης και οι απόπειρες βιασμού. «Οι επιθέσεις έγιναν από ομάδες τριών ατόμων αργά το βράδυ και το μόνο που προφύλαξε τα νεαρά κορίτσια ήταν οι φωνές που έβαλαν που τρομοκράτησαν τους βιαστές. Δεν υπάρχει καμία φύλαξη και το ξέρουν πλέον όλα τα παραβατικά στοιχεία της Θεσσαλονίκης και μαζεύονται στο νοσοκομείο. Την Τρίτη σήκωσαν ολόκληρο αυτοκίνητο από τη θέση του για να το κλέψουν», εξήγησε ο κ. Κοροξένος.

Η οριακή κατάσταση έχει φέρει σε απελπισία τους εργαζομένους, οι οποίοι περιμένουν καρτερικά την βοήθεια που ποτέ δεν έρχεται. «Φοβάμαι ότι οι εργαζόμενοι θα πάρουν την κατάσταση και το νόμο στα χέρια τους και θα έρθουν δύσκολες στιγμές. Εμείς προσπαθούμε να κρατήσουμε χαμηλά τους τόνους, αλλά όλοι πρέπει να μπορούν να προφυλαχτούν. Υπάρχουν μόνο πέντε από τους 35 φύλακες που έπρεπε να έχει το νοσοκομείο», συμπλήρωσε.

 

Καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ για το ΑΧΕΠΑ  

Για «εικόνες ντροπής» και «περιστατικά παραβατικότητας» στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζόμενων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), σημειώνοντας ότι υπάρχουν ελλείψεις στο προσωπικό φύλαξης του νοσοκομείου. Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει:

Συνεχίζονται τα περιστατικά παραβατικότητας μέσα στους χώρους του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ συνέπεια της έλλειψης προσωπικού φύλαξης και της συγκέντρωσης πλήθους παραβατικών στοιχείων, παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες του Σωματείου και της ΠΟΕΔΗΝ.

Εργαζόμενοι, ασθενείς και επισκέπτες εξακολουθούν να ζουν εικόνες ντροπής: κλοπές, σεξουαλική παρενόχληση, διακίνηση και χρήση παράνομων ουσιών, χειροδικίες.  Μόλις χθες, μια εβδομάδα μετά το τελευταίο Δελτίο Τύπου της ΠΟΕΔΗΝ για το θέμα, σημειώθηκε άλλη μια ολική κλοπή αυτοκινήτου, συνοδού ασθενή αυτή τη φορά. Η κλοπή αυτή έρχεται να προστεθεί σε ένα μακρύ κατάλογο κλοπών και διαρρήξεων ιδιωτικής αλλά και δημόσιας περιουσίας.

Επίσης χθες βράδυ επιτέθηκαν σε Τραπεζοκόμο και Νοσηλεύτρια με βίαιο τρόπο και τις παρενόχλησαν σεξουαλικά.

Καταγγέλλουμε για άλλη μια φορά, την αδιαφορία της Διοίκησης του Νοσοκομείου για την κατάσταση που επικρατεί στο Α.Χ.Ε.Π.Α., καθώς παρά τις ανακοινώσεις και τις καταγγελίες  για το θέμα κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί για την βελτίωση της κατάστασης.

Τέτοιες συμπεριφορές βάζουν σε κίνδυνο ασθενείς και εργαζόμενους. Τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι πρόκειται για θέμα δημόσιας υγείας και ασφάλειας.

Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αυτά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ