Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Επικίνδυνα μικροσωματίδια στο κέντρο – Ποιοι κινδυνεύουν

Μέτρα για τις υπερβάσεις των ορίων ζητάει η «Οικολογία-Αλληλεγγύη»

Του Γιώργου Καλλίνη

Το καμπανάκι του κινδύνου για την ατμοσφαιρική ρύπανση στη Θεσσαλονίκη κρούει ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της «Οικολογίας – Αλληλεγγύης», εφόσον, όπως καταγγέλλει, οι επίσημες μετρήσεις δείχνουν ότι από τις τελευταίες 28 μέρες, τουλάχιστον τις μισές καταγράφηκε υπέρβαση των ορίων για επικίνδυνα μικροσωματίδια στην πόλη.  

Μάλιστα, η επιβαρυμένη ατμόσφαιρα της πόλης θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο τις επόμενες μέρες, όπως κάθε χρόνο άλλωστε, το χειμώνα με τη δημιουργία αιθαλομίχλης. «Τουλάχιστον 8 μέρες στη σειρά έχουν καταγραφεί υπερβάσεις στα όρια στο κέντρο της πόλης και θα πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη σημασία στις επίσημες ανακοινώσεις για την προστασία παιδιών, της τρίτης ηλικίας αλλά και ανθρώπων που υποφέρουν από αναπνευστικά προβλήματα», σημειώνει στο TyposThes ο Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Πιο αναλυτικά, τις 15 από τις τελευταίες 28 ημέρες, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας -ΠΚΜ έχει προβεί σε ανακοινώσεις με συστάσεις προς τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης για μέτρα προφύλαξης από την αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση λόγω των συνεχών υπερβάσεων των ορίων για τα αιωρούμενα μικροσωματίδια PM10 (50 μg/m3 μέση ημερήσια συγκέντρωση) σε περισσότερους από ένα σταθμό.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ΠΚΜ για μέση εικοσιτετράωρη τιμή συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων από 101 έως 150 μg/m3, τα άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς, καθώς επίσης τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίζουν τη σωματική άσκηση − δραστηριότητα και τον χρόνο παραμονής τους σε εξωτερικούς χώρους. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Στον γενικό πληθυσμό κάθε άτομο θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στοn λαιμό. Γνώση των ανακοινώσεων αυτών θα έπρεπε να λάβουν τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, καρδιοπάθειες και άσθμα, τα σχολεία καθώς και όσοι αθλούνται.

Τα πράγματα θα χειροτερεύσουν στο επόμενο διάστημα και θα εμφανιστεί αιθαλομίχλη στον ουρανό της Θεσσαλονίκης, όπως έχει ξαναγίνει. Για τον λόγο αυτό και η «Οικολογία - Αλληλεγγύη» προτείνει:

·         Να υπάρχει online δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των σταθμών μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, όπως γίνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες

·         Να εφαρμόζεται το βραχυπρόθεσμο σχέδιο της ΠΚΜ για αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

·         Να αναβαθμιστεί η λειτουργία των σταθμών μέτρησης και να πραγματοποιούνται μετρήσεις σε όλους τους σταθμούς και όλων των ρύπων

·         Να ανακοινώνει και ο Δήμος τις μετρήσεις όταν υπάρχουν υπερβάσεις

·         Να αναβαθμιστεί το δίκτυο των μετρητών ώστε να μετρούνται και ρύποι όπως υδρογονάνθρακες, βενζόλια

·         Να γίνονται αυστηροί και αποτελεσματικοί έλεγχοι της ποιότητας των καυσίμων, των οχημάτων και των άλλων πηγών ρύπανσης

·         Να ενισχυθεί η δημόσια συγκοινωνία με «καθαρά» λεωφορεία, να ολοκληρωθεί το μετρό χωρίς άλλες καθυστερήσεις και να δρομολογηθεί συμπληρωματικό δίκτυο τραμ, να γίνει η πόλη φιλική στο ποδήλατο και τους πεζούς

·         Να αυξηθεί το πράσινο και τα δέντρα, που απορροφούν τα μικροσωματίδια

·         Να ενισχυθεί η μόνωση των κτιρίων ώστε να καταναλώνουν λιγότερα καύσιμα για θέρμανση

·         Να θεωρηθεί η εξασφάλιση της ποιότητας της ατμόσφαιρας ως απαραίτητη επένδυση για την πρόληψη σοβαρότατων προβλημάτων υγείας, που τελικά κοστίζουν πολύ περισσότερο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ