Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Βγαίνει στον περιφερειακό η Τροχαία για τους… γκαζιάρηδες!

Αντιμέτωποι με αυτόφωρο όσοι οδηγούν επικίνδυνα στην Περιφερειακή Οδό της πόλης

Του Γιώργου Καλλίνη

Δυναμική παρέμβαση στις επικίνδυνες οδηγητικές συμπεριφορές στην Περιφερειακή Οδό της Θεσσαλονίκης θα κάνει η Τροχαία σε συνεργασία με τον εισαγγελέα, εφόσον από την επόμενη εβδομάδα θα δημιουργηθούν ομάδες επιτήρησης που συλλαμβάνουν επιτόπου με αυτόφωρη διαδικασία οδηγούς που βάζουν τον εαυτό τους και άλλους σε κίνδυνο.

«Θέλουμε να παρέμβουμε στις επικίνδυνες οδηγητικές συμπεριφορές, τους ελιγμούς και τις μανούβρες που αναγκάζουν άλλους οδηγούς να αλλάξουν λωρίδες. Είναι τόσο εύκολο με τόσο υψηλές ταχύτητες να γίνει ένα λάθος, ειδικά όταν υπάρχουν οδηγοί που αλλάζουν απότομα λωρίδες και «κολλούν» τους μπροστινούς τους στην αριστερή λωρίδα», εξηγεί στο TyposThes ο Γιώργος Χανής, διοικητής της Τροχαίας Θεσσαλονίκης.

«Από την επόμενη εβδομάδα, θα δημιουργηθούν ομάδες επιτήρησης για την περιφερειακή, περίπου τρία οχήματα ή τρία δίκυκλα με δύο αναβάτες το καθένα, που θα λειτουργούν για επί τόπου επιτήρηση και φυσικά αποτρεπτικά για τις επικίνδυνες παραβατικές συμπεριφορές. Ειδικά τώρα που χαλάει ο καιρός, πρέπει να συστήσουμε στους οδηγούς να είναι πιο προσεκτικοί και να δίνουν σημασία στις λεπτομέρειες στα αυτοκίνητα τους, όπως τη συντήρηση στους υαλοκαθαριστήρες και τα λάστιχα», συμπληρώνει ο κ. Χανής. 

Το μέτρο αυτό εντέλλεται με εισαγγελική παραγγελία να εφαρμόσει η Τροχαία σε περιπτώσεις που διαπιστώνονται κραυγαλέες παραβιάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.). Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά πληροφορίες, στο «στόχαστρο» της εισαγγελικής παραγγελίας μπαίνουν οι «γρήγοροι» και «φουριόζοι» της Περιφερειακής Οδού, δηλαδή όσοι αναπτύσσουν υπερβολικές ταχύτητες ή πραγματοποιούν επικίνδυνους ελιγμούς στο οδόστρωμα, κατά τρόπο που θέτουν σε κίνδυνο ξένα πράγματα ή τις ζωές ανθρώπων, όπως ορίζεται στο άρθρο 290Α («επικίνδυνη οδήγηση») του Ποινικού Κώδικα (Π.Κ.).

Πρόκειται για πρωτοβουλία την οποία ανέλαβε η εισαγγελέας πλημμελειοδικών, αρμόδια για θέματα τροχαίας, σε μια προσπάθεια βελτίωσης της οδικής ασφάλειας και προκειμένου να μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα -είτε με υλικές ζημιές είτε ακόμη και θανατηφόρα- που αποτελούν συχνό φαινόμενο στην Περιφερειακή Οδό της πόλης.

Το σχέδιο για την έναρξη των τροχονομικών ελέγχων και την τήρηση του μέτρου του αυτοφώρου συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την εισαγγελέα με τη συμμετοχή ανώτατων και ανώτερων αξιωματικών της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης.

 

Η απόφαση για τα νέα μέτρα

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να συγκροτηθεί ομάδα αστυνομικών της Τροχαίας που -κατά τις ώρες αιχμής- θα βρίσκονται σε περιπολικό και με τη χρήση ραντάρ θα πραγματοποιούν ελέγχους για οδηγούς που πατούν υπερβολικά το «γκάζι» ή κάνουν επικίνδυνες προσπεράσεις, «ζικ-ζακ» κ.ά. Στις περιπτώσεις αυτές θα ειδοποιούνται δικυκλιστές αστυνομικοί που θα βρίσκονται σε ετοιμότητα και θα ακολουθούν τους παραβάτες οδηγούς για να τους συλλάβουν ώστε να περάσουν από το αυτόφωρο. Οι έλεγχοι αυτοί, σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν, ξεκίνησαν ήδη από σήμερα ενώ αναμένεται να εντατικοποιηθούν μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον Π.Κ., με το άρθρο 290Α διώκεται «όποιος κατά τη συγκοινωνία στους δρόμους ή στις πλατείες: α) οδηγεί όχημα μολονότι δεν είναι σε θέση να το πράξει με ασφάλεια εξαιτίας της κατανάλωσης οινοπνεύματος ή χρήσης ναρκωτικών ουσιών ή λόγω σωματικής ή πνευματικής εξάντλησης ή β) οδηγεί όχημα σε εθνικές ή περιφερειακές οδούς αντίστροφα στο ρεύμα της εκάστοτε κατεύθυνσης ή σε πεζόδρομους, πεζοδρόμια ή πλατείες, ή οδηγεί όχημα που είναι τεχνικά ανασφαλές ή με ανασφαλή τρόπο φορτωμένο ή προβαίνει κατά την οδήγηση σε επικίνδυνους ελιγμούς ή μετέχει σε αυτοσχέδιους αγώνες».

Οι ποινές που προβλέπονται στις παραπάνω περιπτώσεις ξεκινούν από φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή αν από την πράξη προέκυψε κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα. Στις περιπτώσεις που από την πράξη προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο, η προβλεπόμενη ποινή είναι τουλάχιστον ένα έτος. Αν προκλήθηκε, δε, θάνατος άλλου προβλέπεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών, ενώ το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΞΕΕ: Θετικό πρόσημο θα έχει η εφετινή τουριστική χρονιά - Οι μεγαλύτερες προκλήσεις
Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν για άλλη μια σεζόν με θετικό πρόσημο, αναφέρει ο Αλέξανδρος Βασιλικός
ΞΕΕ: Θετικό πρόσημο θα έχει η εφετινή τουριστική χρονιά - Οι μεγαλύτερες προκλήσεις