Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Η Καλαμαριά στη μάχη εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών

Εκδηλώσεις για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Στις 15.840 ανήλθαν από το 2017 μέχρι σήμερα οι καταγγελίες στην W.I.N. Hellas για περιστατικά βίας κατά των γυναικών στην χώρα μας, ενώ η γραμμή 1109 δέχτηκε για το 2019 μέχρι και τον περασμένο μήνα γύρω στις 1000 κλήσεις για περιστατικά εμπορίας ανθρώπων, με τα θύματα εμπορίας ανθρώπων να είναι κατά 80% γυναίκες. Με δεδομένα τα παραπάνω και σε ένα κοινωνικό τοπίο ολοένα και πιο σκληρό, ηχηρό μήνυμα στην αντιμετώπιση του προβλήματος της βίας κατά των γυναικών δίνει ο δήμος Καλαμαριάς με μια σειρά από εκδηλώσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών που γιορτάζεται στις 25 Νοέμβρη.

Όπως εξήγησε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης, Δημόσιας Υγείας και Ισότητας των δύο φύλων του δήμου Καλαμαριάς κα Ευλαμπία Ντόντη Μπανιώρα: «Στο πλαίσιο του εορτασμού θα κάνουμε την Τετάρτη 27/11 ένα εργαστήρι αναγνώρισης θυμάτων και εμπορίας ανθρώπων με στόχο να εξοπλιστούν οι επαγγελματίες πρώτης γραμμής (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι κλπ) με γνώσεις και εργαλεία ώστε να αναγνωρίζουν ενδείξεις σε πιθανά θύματα εμπορίας ανθρώπων, να εντοπίζονται και να παραπέμπονται με ασφάλεια στον φορέα εκείνο, όπου θα έχουν την απαραίτητη φροντίδα. Η δεύτερη δράση θα γίνει στις 6 το απόγευμα της Τετάρτης στο θεατράκι της Χηλής σε συνεργασία με τη WIN Hellas και το κέντρο πρόληψης Ελπίδα. Εκεί θα πραγματοποιηθεί  μια συζήτηση από τον βραβευμένο σεφ Μανώλη Παπουτσάκη, τους δημοσιογράφους Χρήστο Κιούση και Λάμπρο Κωνσταντάρα και τον πρόεδρο και διευθύνοντα Σύμβουλο της CREAM TEAM ABEE Λέανδρο Καρακατσάνη για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας". "Για εμάς η λέξη βία για μένα δεν έχει χρώμα, πολιτισμό εθνικότητα, μόρφωση και κοινωνική τάξη. Δεν ξεχωρίζει παραδόσεις και πολιτισμούς", σχολίασε η αντιδήμαρχος. 

Αξίζει να σημειωθεί πως η εκδήλωση φωταγώγησης του δημαρχείου Καλαμαριάς με πορτοκαλί χρώμα, ως μήνυμα στην εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, που ήταν προγραμματισμένη για τη Δευτέρα το βράδυ, μεταφέρεται το βράδυ της Τετάρτης 27/11. Εξάλλου, ο δήμος Καλαμαριάς σε συνεργασία με την W.I.N Hellas ξεκίνησε για 4η συνεχή φορά από τις 18 Νοεμβρίου νέο κύκλο 15 δίωρων σεμιναρίων ψυχο-εκπαιδευτικού προγράμματος που μπορούν  να το παρακολουθήσουν δωρεάν οι γυναίκες στο Ε΄ΚΑΠΗ.  Στο πλαίσιο σεμιναρίων των εκπαιδευμένο επιστημονικό προσωπικό της  W.I.N Hellas κάθε Δευτέρα (18:00-20:00) αναλύει το ζήτημα της πρόληψης της βίας. 

Για μια πληθώρα καταγγελιών που αφορούν σε κάθε μορφή βίας κατά των γυναικών έκανε λόγο η εκπρόσωπος Β. Ελλάδος της WIN Hellas Νίκη Μάντσιου. «Περισσότερες από 32.000 γυναίκες έχουν απευθυνθεί σε εμάς αναζητώντας βοήθεια. Εμείς προσφέρουμε ψυχολογική υποστήριξη, νομική συμβουλευτική και παρέχουμε σύνδεση με άλλους φορείς. Στα 82 ψυχοεκπαιδευτικά προγράμματα ενδυνάμωσης των γυναικών που έχουμε προσφέρει σε όλες τις χώρες έχουν ωφεληθεί περισσότερες από 12.000 γυναίκες», σχολίασε.

Στο γεγονός πως η Ελλάδα αποτελεί χώρα διέλευσης θυμάτων εμπορίας ανθρώπων και πως η βία υπάρχει στη διπλανή μας πόρτα εστίασε ο συντονιστής της γραμμής 1109 της Α21 κ. Δημήτρης Κοντούδης. Αναφερόμενος δε στη γραμμή 1109 είπε πως λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο με δυνατότητα μετάφρασης σε πολλές γλώσσες και στην οποία μπορεί κανείς να απευθυνθεί για βοήθεια ή για συμβουλές ακόμη και σε περίπτωση που υποψιάζεται πως κάποιο περιστατικό βίας κατά γυναικών.

Στο γεγονός πως η βία έχει πολλαπλές επιπτώσεις αναφέρθηκε η επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης Ελπίδα κα Βάσω Ασκητοπούλου. «Συνήθως η σωματική βία είναι η πιο φανερή, όμως υπάρχει και η ψυχολογική βία που δημιουργεί πολλά προβλήματα και έχει επιπτώσεις στον ψυχισμό της γυναίκας. Εμείς παρέχουμε ομάδες υποστήριξης που δουλεύουν όλο τον χρόνο στα γραφεία μας στη Νέα Κρήνη Καλαμαριάς», σχολίασε και τόνισε πως κυρίως ο φόβος εμποδίζει τις γυναίκες από το να προβούν σε καταγγελίες για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ