Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Μέθοδος για μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα στα Πανεπιστήμια

Μέσω Ευρωπαϊκού προγράμματος με συντονιστή το ΑΠΘ

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Πώς μπορεί ένα πανεπιστήμιο να έχει μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα; Πόσο μπορούν να βοηθήσουν οι εργαζόμενοι σε αυτό και πόσο αυτό μπορεί να γίνει κομμάτι της εκπαίδευσης;

Απαντήσεις στα παραπάνω θα δοθούν μέσα από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα με τίτλο «Ενδυνάμωση της Διδασκαλίας και των Πρακτικών των Πανεπιστημίων σε θέματα Αειφορίας μέσω του Οικολογικού Αποτυπώματος» (Enhancing Universities’ Sustainability Teaching and Practices through Ecological Footprint - EUSTEPs) στο οποίο συντονιστής είναι το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

 Πρόκειται για ένα τριετές πρόγραμμα (Σεπτέμβριος 2019 - Αύγουστος 2022), το οποίο χρηματοδοτήθηκε, μετά από σχετική διαγωνιστική διαδικασία, από το ΙΚΥ, μέσω του ERASMUS+ (ΚΑ203 - Strategic Partnerships for Higher Education).

Με αφορμή την πρώτη συνάντηση εργασίας (kick-off meeting) που έγινε τη Δευτέρα 18 και την Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019, στην Παιδαγωγική Σχολή του ΑΠΘ, όπου συμμετείχαν συνολικά 9 αντιπρόσωποι από τις 4 χώρες εταίρους του προγράμματος (Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, ΗΠΑ) ο Επίκουρος Καθηγητής Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, Συντονιστής του προγράμματος ERASMUS+, Γεώργιος Μαλανδράκης δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»: «Στην πρώτη συνάντηση γνωρίσαμε δια ζώσης τους συνεργάτες μας από τα πανεπιστήμια της Σιένα (Università degli Studi di Siena, Ιταλία), του Αβέιρο (Universidade de Aveiro, Πορτογαλία), της Αμπέρτα (Universidade Aberta, Πορτογαλία), καθώς και το Παγκόσμιο Δίκτυο για το Οικολογικό Αποτύπωμα (Global Footprint Network -GFN, ΗΠΑ) γιατί προηγουμένως είχαμε μόνο τηλεδιασκέψεις μαζί τους. Και σχεδιάσαμε τα βήματά μας για τα επόμενα τρία χρόνια. Ουσιαστικά προτείναμε τη μεθοδολογία για να εκτιμηθεί το οικολογικό αποτύπωμα των Πανεπιστημίων στο περιβάλλον, αλλά και να εκπαιδευτούν όσοι εμπλέκονται με το πανεπιστήμιο (εργαζόμενοι και φοιτητές), έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια μελλοντική γενιά Ευρωπαίων πολιτών ευαισθητοποιημένων σε περιβαλλοντικά θέματα. Θέλουμε να βρούμε τρόπους ώστε να μειωθεί το οικολογικό αποτύπωμα και να τους εφαρμόσουμε».

Ποιοι είναι αυτοί οι τρόποι; «Σκεφτείτε από απλά πράγματα όπως πχ την πιο συστηματική ανακύκλωση υλικών, και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη μείωση των απορριμμάτων και της κατανάλωσης νερού μέχρι τις κοινωνικές σχέσεις μέσα στο πανεπιστήμιο, τη βιωσιμότητα κλπ. Όταν αναφερόμαστε στο οικολογικό αποτύπωμα αυτό δεν σχετίζεται μόνο με το φυσικό περιβάλλον, αλλά επηρεάζεται και από τις εργασιακές και κοινωνικές σχέσεις σε ένα χώρο».

Ο καθηγητής πρόσθεσε πως τις καλές πρακτικές που θα βρουν θα επιχειρήσουν να τις επεκτείνουν και σε άλλες χώρες και ιδρύματα. «Δεν κάνουμε κάτι πρωτότυπο», σχολίασε και συμπλήρωσε πως ανάλογες προσπάθειες για μείωση του οικολογικού αποτυπώματος γίνονται και σε άλλα πανεπιστήμια εδώ και χρόνια, ωστόσο αυτό που διαφοροποιεί τη δική τους προσπάθεια είναι πως θα επιχειρηθεί να βρεθεί μια συγκεκριμένη μεθοδολογία που θα μπορεί να εφαρμοστεί και αλλού. «Θα αναπτύξουμε ένα εργαλείο για το οικολογικό αποτύπωμα και για να γίνει αυτό θα λάβουμε υπόψη και γνώμες εργαζομένων. Επίσης θα ληφθούν υπόψη και πρακτικές που υπάρχουν σε Online calculators για το οικολογικό αποτύπωμα ατόμων. Αυτό βασίζεται σε ερωτήματα όπως πχ πόσο συχνά ταξιδεύει κανείς, πόσο συχνά τρώει κρέας κλπ. Κάθε δράση μας έχει αντίκτυπο στο περιβάλλον. Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να μειωθεί αυτός ο αντίκτυπος και ελπίζουμε τα αποτελέσματα της έρευνάς μας να είναι χρήσιμα», τόνισε.

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη
Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ - Στον ΟΑΣΘ μόνο 50 λεωφορεία τα οποία θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, θα εξυπηρετούν τους πολίτες
Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη