Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σε εγρήγορση η χώρα μας κατά του ιού AIDS

Την ανάγκη για καλύτερη πρόσβαση οροθετικών στη θεραπεία τονίζει απευθύνει ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή», ενώ η PRAKSIS εστιάζει στην ευαισθητοποίηση όλων στο θέμα εξετάσεων και στην πρόληψη

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS η σημερινή και σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ σε σταθερά επίπεδα ο αριθμός των νέων περιστατικών HIV λοίμωξης στην χώρα μας, σε σχέση με πέρυσι με τα μεγαλύτερα ποσοστά των κρουσμάτων να είναι σε άνδρες.

Μέχρι και την 31η Οκτωβρίου του 2018, είχαν καταγραφεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ 17.214 περιστατικά. Για το 2019 δεν υπάρχουν ακόμη επίσημα στοιχεία, ενώ το 2018 τα νέα περιστατικά ήταν 546.

Και αν ο αριθμός των νέων περιστατικών δεν παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με πέρυσι αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να επαναπαυόμαστε, σχολίασε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο συντονιστής Δημόσιας Υγείας Γραφείου Βορείου Ελλάδος της PRAKSIS κ. Νεκτάριος Παπανικολάου, εστιάζοντας στο γεγονός πως υπάρχουν και περιστατικά που δεν έχουν ανιχνευθεί γιατί δεν έχουν γίνει εξετάσεις.

Μίλησε για τις δωρεάν εξετάσεις που προσέφερε η PRAKSIS στο πλαίσιο της ευρωπαϊκή εβδομάδα εξέτασης (22/11-29/11/2019) για τον HIV και τις ιογενείς ηπατίτιδες (Β και C) με Κινητή Μονάδα στους δρόμους, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

«Στην πόλη μας έγιναν συνολικά 137 εξετάσεις στο πλαίσιο της ευρωπαϊκή εβδομάδα εξέτασης, κάθε μέρα σε διαφορετικό σημείο. Επιλέξαμε τόπους όπου υπήρχαν νέοι πχ Πανεπιστήμια, σημεία όπου υπάρχει ομοφυλοφιλική συναναστροφή, αλλά και χώρους όπως πχ η οδός Γιαννιτσών όπου υπάρχει πορνεία», σημείωσε ο κ. Παπανικολάου. Μάλιστα πρόσθεσε πως «μέχρι τις 15/11/2019 έγιναν 1092 εξετάσεις από την PRAKSIS, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για το 2018 ήταν 1538». «Συνήθως θετικές βγαίνουν ελάχιστες από τις εξετάσεις που κάνουμε», σχολίασε.

Πάντως με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS μέλη της PRAKSIS θα βρίσκονται από τις 18.00 μέχρι τις 22.00 στην πλατεία Επταλόφου του δήμου Αμπελοκήπων Μενεμένης και θα παρέχουν στους πολίτες τη δυνατότητα να κάνουν ένα δωρεάν, ανώνυμο και γρήγορο τεστ για ανίχνευση του ιού.

 

Εγρήγορση και κινητοποίηση για αναχαίτιση επιδημίας HIV στην Ελλάδα

aids.jpg

Κάλεσμα εγρήγορσης και κινητοποίησης προς την πολιτεία και την κοινωνία για την οριστική αναχαίτιση της επιδημίας HIV στην Ελλάδα απευθύνει ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα AIDS.

«Τα πιο πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα του ΕΟΔΥ αποτυπώνουν μία μείωση των νέων διαγνώσεων το πρώτο δεκάμηνο του 2019 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Ωστόσο, η τάση αυτή θα πρέπει να ελεγχθεί μέσα από τα εμπόδια στην πρόσβαση σε δωρεάν και εμπιστευτικές υπηρεσίες εξέτασης. Η Πολιτεία οφείλει να συγκεντρώσει και να αναλύσει τον αριθμό των εξετάσεων που διενεργούνται στο ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα και να εφαρμόσει ένα σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης δεύτερης γενιάς, το οποίο θα καταγράφει τα παραπάνω δεδομένα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του. 

Τονίζει πως: «Οι άνθρωποι που ζουν με HIV λοίμωξη στην Ελλάδα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εμπόδια στην πρόσβασή τους στη θεραπεία και συγκεκριμένα στις εξετάσεις μέτρησης του ιικού φορτίου και της γονοτυπικής αντοχής». Ζητά «αξιοποίηση όλων των διόδων που θα μπορούσαν να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη πρόσβαση στις εργαστηριακές εξετάσεις» και «προτείνει τη δημιουργία ενός κλειστού προϋπολογισμού, ο οποίος θα επιτρέψει έναν πιο αποτελεσματικό οικονομικό προγραμματισμό των νοσοκομείων και θα εγγυηθεί την πρόσβαση των ασθενών στο φάρμακό τους».

Παράλληλα αναφέρει πως «Το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να προβεί άμεσα σε αξιολόγηση και κάλυψη των αναγκών των Μονάδων Λοιμώξεων, καθώς σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του ΑΙDS, οι Μονάδες υπολειτουργούν και προτίθενται να αναστείλουν την λειτουργία τους, λόγω σημαντικών ελλείψεων σε διοικητικό και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και σε εξοπλισμό και υποδομές».

 

Δεν είναι διαθέσιμη στην χώρα μας η προφυλακτικής θεραπείας PrEP

 

Εστιάζοντας στον περιορισμό των νέων λοιμώξεων HIV υπογραμμίζει  «η χρήση προφυλακτικού αποτελεί ένα σημαντικό προληπτικό εργαλείο, ωστόσο έχει αποδειχθεί διαχρονικά ότι δεν είναι ικανό από μόνο του να περιορίσει δραστικά τη μετάδοση του ιού. Αντίθετα, όλες οι περιπτώσεις αποτελεσματικής αναχαίτισης της επιδημίας συνδέονται παγκοσμίως με τη αξιοποίηση της προφυλακτικής θεραπείας PrEP, η οποία δεν είναι ακόμη  διαθέσιμη στην Ελλάδα. Συμπληρωματικά θα πρέπει να εφαρμοστούν μέτρα όπως η δυνατότητα αυτό-εξέτασης με ειδικό κιτ που θα διατίθεται στα φαρμακεία και η Προφύλαξη μετά την Έκθεση (PEP).

Απαιτείται επίσης, η διασφάλιση της εύκολης, δωρεάν και γρήγορης πρόσβασης σε προσυμπτωματικό έλεγχο στα πρότυπα των Κέντρων Πρόληψης και Εξέτασης Checkpoint, τα οποία σε επτά χρόνια έχουν διενεργήσει πάνω από 120.000 εξετάσεις και καταγράφουν 1 στις 4 νέες διαγνώσεις HIV».

 

Διανομή ενημερωτικού υλικού και προφυλακτικών κατά του AIDS

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και, ειδικότερα, το Τμήμα Δημόσιας Υγείας θα συμμετάσχουν ενεργά με τους ιατρούς τους ως συνεργαζόμενος φορέας στην εκστρατεία ενημέρωσης που διοργανώνει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας  (ΕΟΔΥ) Θεσσαλονίκης, σήμερα από τις 12 .00 έως τις 19.00 στη Θεσσαλονίκη, στον πεζόδρομο Αγίας Σοφίας.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει τη διανομή ενημερωτικού υλικού και προφυλακτικών.

Θα κορυφωθεί στις 18.00 με την παρουσία μουσικού συγκροτήματος και το σχηματισμό του διεθνούς σήματος ευαισθητοποίησης για το AIDS (κόκκινο κορδελάκι-red ribbon), από εθελοντές.

Παράλληλα επί της Μοναστηρίου 53-55, (κτίριο  Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας) από ώρα 12.00 έως 15.00 θα πραγματοποιηθεί δράση, σε συνεργασία με τη βιοφαρμακευτική εταιρεία Gilead Sciences.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα αποκαλυφθεί πανό όπου θα έχει ζωγραφιστεί  graffiti σχετικό με την  ευαισθητοποίηση του κοινού ως προς το πρόβλημα του κοινωνικού στίγματος για τους ανθρώπους που ζουν με τον HIV. Η αποκάλυψη του συγκεκριμένου πανό θα γίνει ταυτόχρονα σε 3 πόλεις (Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη). Παράλληλα  θα τοποθετηθεί περίπτερο όπου θα διανέμεται ενημερωτικό υλικό και θα παρέχονται σχετικές πληροφορίες στους πολίτες.

Η εκδήλωση ευαισθητοποίησης συνδιοργανώνεται με το Τμήμα Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας του Δήμου Θεσσαλονίκης,τον  Περιφερειακό ΕΟΔΥ Βορείου Ελλάδας (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ),  τη «Θετική Φωνή», το Thess Checkpoint, το Τμήμα Νοσηλευτικής ΔΙΠΑΕ, το Κέντρο Ζωής, και τη Helmsic (Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής).

 

«Οι κοινωνίες κάνουν την διαφορά»

 

Με φετινό σύνθημα ότι «Οι κοινωνίες κάνουν την διαφορά» (“Communities make the difference”), η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS για το 2019 έχει ως στόχο να αποτελέσει μια σημαντική πλατφόρμα, προκειμένου να τονιστεί ο ρόλος των κοινοτήτων στην εξάλειψη της επιδημίας, σε μια εποχή όπου η μειωμένη χρηματοδότηση και η συρρίκνωση των κονδυλίων θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας:

-37,9 εκατομμύρια άτομα ζούσαν με τον ιό HIV ως τα τέλη του 2018

-Το 62% από αυτούς έλαβε αντιρετροΪκή θεραπεία και

-Το 53%  των ατόμων αυτών έχει επιτύχει την καταστολή του ιού HIV χωρίς τον κίνδυνο μόλυνσης τρίτων.

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απάντηση Καλλιάνου σε Γεωργιάδη: Δεν τα βάζω μαζί σου, φταίει η κλινική
«Όλα στο φως, χωρίς να φοβηθώ κανέναν που θα προσπαθήσει να με βγάλει ψεύτη, διότι στη θέση του πατέρα μου έχουν βρεθεί χιλιάδες άνθρωποι»
Απάντηση Καλλιάνου σε Γεωργιάδη: Δεν τα βάζω μαζί σου, φταίει η κλινική
Θεσσαλονίκη: Φράκαρε ο Περιφερειακός – Τεράστια ταλαιπωρία για οδηγούς (ΧΑΡΤΗΣ)
Πολύ μεγάλο μποτιλιάρισμα και ουρές χιλιομέτρων και στις δύο κατευθύνσεις του δρόμου – Αυξημένη κίνηση και μέσα στην πόλη
Θεσσαλονίκη: Φράκαρε ο Περιφερειακός – Τεράστια ταλαιπωρία για οδηγούς (ΧΑΡΤΗΣ)