Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το φάσμα του Αυτισμού

Διοργανώνεται από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Αναγνώριση των χαρακτηριστικών αυτισμού σε παιδιά, εφήβους ενήλικες, απόκτηση γνώσεων για εναλλακτικά συστήματα επικοινωνίας, για τα μέσα και το λογισμικό που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση και αυτόνομη διαβίωση ατόμων με αυτισμό και πρόσβαση στα σύγχρονα ερευνητικά αποτελέσματα και τη βιβλιογραφία προσφέρει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τις Διαταραχές του Φάσματος του Αυτισμού, που διοργανώνεται για πρώτη φορά από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.)

Το μοριοδοτούμενο πρόγραμμα "Εκπαίδευση και Υποστήριξη Ατόμων με Διαταραχές Φάσματος Αυτισμού" απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, λογοθεραπευτές, ειδικούς εκπαιδευτικούς, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, κοινωνιολόγους, γονείς παιδιών με αυτισμό, γιατρούς και παιδίατρους και ειδικούς διαφόρων επιστημονικών πεδίων που εργάζονται ή πρόκειται να εργαστούν σε γενικά σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε ειδικά σχολεία, σε Ειδικά Εργαστήρια Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) και σε Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥ). Σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος διάρκειας 420 ωρών είναι οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν γνώσεις από τη σύγχρονη έρευνα και βιβλιογραφία και να εμβαθύνουν σε θέματα εκπαίδευσης, αξιολόγησης, υποστήριξης, επικοινωνίας και συμβουλευτικής ατόμων με αυτισμό και των οικογενειών τους.

"Είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τον αυτισμό" τόνισε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η επιστημονικά υπεύθυνη του προγράμματος, επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος

Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Χριστίνα Συριοπούλου - Δελλή, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών για τον αυτισμό.

Ειδικά θέματα εκπαίδευσης και υποστήριξης ατόμων με αυτισμό, όπως η επικοινωνία, η πρόκληση της επικοινωνίας, η δημιουργία περιβάλλοντος που την καλλιεργεί και την αυξάνει, η διαχείριση των στερεοτυπιών των ατόμων με αυτισμό περιλαμβάνονται στις θεματικές ενότητες του προγράμματος. Στόχος είναι, μεταξύ άλλων, όπως ανέφερε, η επιστημονικά υπεύθυνη του προγράμματος, οι εκπαιδευόμενοι να μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα τις συμπεριφορές, τα ξεσπάσματα θυμού και κρίσης στο σχολικό περιβάλλον.

Οι εκπαιδευόμενοι θα διευρύνουν τις γνώσεις τους και σε θέματα που αφορούν το αναλυτικό πρόγραμμα για τον αυτισμό, τις βασικές ψυχοπαιδαγωγικές αρχές εκπαίδευσης, τις στρατηγικές και εναλλακτικές προσεγγίσεις, τη δημιουργία κινήτρων, τη συμβουλευτική οικογένειας ατόμων με αυτισμό και την υποστηρικτική τεχνολογία (συσκευές και λογισμικό κατάλληλες για διδακτικές ενότητες, καλλιέργεια δεξιοτήτων σε ειδικούς τομείς, υποστήριξη σε καθημερινές ανάγκες διαβίωσης).

Το πρόγραμμα υλοποιείται με εξ αποστάσεως - σύγχρονη και ασύγχρονη τηλεκπαίδευση, η παρακολούθηση του μοριοδοτείται και οι συμμετέχοντες για την απόκτηση του πιστοποιητικού θα πρέπει να εκπονήσουν ερευνητική εργασία, που θα έχει τη φιλοσοφία της πρακτικής άσκησης με την επίβλεψη διδάσκοντα. Οι αιτήσεις συμμετοχής υποβάλλονται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα έως τις 6 Δεκεμβρίου στην ιστοσελίδα του ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ή αυτοπροσώπως στο γραφείο του.

 

Δράσεις Ενημέρωσης και Στήριξης της Οικογένειας Ατόμων με Αυτισμό και των Επαγγελματιών

Ταυτόχρονα, για πρώτη φορά υλοποιούνται από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας μέσω του ΚΕΔΙΒΙΜ "Δράσεις Ενημέρωσης και Στήριξης της Οικογένειας Ατόμων με Αυτισμό και Επαγγελματιών".

Μέσα από παρουσίαση θεματικών ενοτήτων, κύκλους εισηγήσεων, ομάδες στήριξης, εξειδικευμένα εργαστήρια, ομιλίες προσκεκλημένων ειδικών επιστημόνων, τηλεδιασκέψεις και παροχή οπτικοακουστικού υλικού γονείς, αλλά και επαγγελματίες θα ενημερώνονται και θα εκπαιδεύονται σε ζητήματα αξιολόγησης και καλλιέργειας δεξιοτήτων των παιδιών τους, αλλά και σε ειδικά θέματα.

"Επιδίωξή μας είναι η δημιουργία ενός φορέα, που θα έχει διάρκεια στον χρόνο. Δεχόμαστε πολλές επισκέψεις μελών συλλόγων γονέων και φίλων αόμων που ζητούν πληροφόρηση, ζητούν να ενημερωθούν. Διοργανώνουμε τις Δράσεις, ένα πρόγραμμα ανοιχτό για την ενημέρωση και ψυχολογική στήριξη γονέων και επαγγελματιών" εξήγησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Χριστίνα Συριοπούλου - Δελλή, η οποία είναι επιστημονικά υπεύθυνη και των "Δράσεων Ενημέρωσης και Στήριξης της Οικογένειας Ατόμων με Αυτισμό και Επαγγελματιών".

Οι γονείς που θα παρακολουθήσουν το πρόγραμμα θα μπορούν να κάνουν παρατήρηση των παιδιών τους και θα μας ενημερώνουν, η πληροφόρηση θα είναι αμφίδρομη, ανέφερε η κ. Συριοπούλου - Δελλή, τονίζοντας ότι ιδιαίτερες δυσκολίες συναντούν οι οικογένειες κατά την πρώιμη παρέμβαση και χρειάζονται καθοδήγηση για να μην "πελαγώνουν". Είναι όμως η καλύτερη περίοδος για να "σπάσουν" λειτουργικές ρουτίνες και να είναι πιο εύκολη η συμπερίληψη των παιδιών στο σχολείο, πρόσθεσε.

Ενημέρωση σε θέματα καθημερινής διαβίωσης, ποιότητας ζωής, ατομική συμβουλευτική και υποστήριξη προσφέρονται μέσω του προγράμματος, στόχος του οποίου είναι και η δημιουργία Δικτύου γονέων παιδιών με αυτισμό.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι για συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και τις Δράσεις μπορούν να απευθυνθούν στο ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ([email protected] 2310 891644) και στη Χριστίνα Συριοπούλου Δελλή ([email protected], 2310891676).

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ