Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Θεσσαλονίκη: Νέες χρήσεις στα παλιά Χριστουγεννιάτικα δέντρα

Λίπασμα, παραγωγή pellets, βιοκαυσίμων και δευτερογενών υλικών με πρωτοβουλία ΦΟΔΣΑ, Υπουργείου Περιβάλλοντος και δήμων - Αυτή την χρονιά κανένα δέντρο σε ΧΥΤΑ

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Οι γιορτές έχουν πλέον περάσει και ήρθε η στιγμή να αποχωριστείτε το Χριστουγεννιάτικο σας δέντρο. Φέτος όμως, για δεύτερη χρονιά, υπάρχει μια δυνατότητα να το ανακυκλώσετε με πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον.

Πρόκειται για μια κοινή πρωτοβουλία του Φ.Ο.Δ.Σ.Α. Κεντρικής Μακεδονίας και του προέδρου του Μιχάλη Γεράνη καθώς και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και τη συμμετοχή δήμων της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης με τίτλο «Κανένα Χριστουγεννιάτικο Δέντρο σε ΧΥΤΑ», και στόχο την ανακύκλωση των φυσικών χριστουγεννιάτικων δέντρων. Και έτσι το δεντράκι που είχατε στο σαλόνι σας μπορεί να γίνει λίπασμα ή τα θρυμματισμένα κομμάτια του μπορούν να αξιοποιηθούν επίσης και σε άλλες χρήσεις, όπως παραγωγή pellets, βιοκαυσίμων, δευτερογενών υλικών, π.χ. μοριοσανίδων κλπ., από αδειοδοτημένες επιχειρήσεις.

«Τίποτα δεν πάει χαμένο. Ανακυκλώνουμε τα Χριστουγεννιάτικα δέντρα με σύνθημα πως “κανένα Χριστουγεννιάτικο δέντρο δεν θα καταλήξει σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής”. Ξεκινήσαμε πέρυσι με το συγκεκριμένο πρόγραμμα εστιάζοντας στη σημασία που πρέπει να δώσουμε στο περιβάλλον. Θέλουμε να τονίσουμε πως πρέπει να ανακυκλώσουμε ό,τι μπορεί να ανακυκλωθεί. Από αυτή τη διαδικασία η πρώτη ύλη που θα προκύψει θα αποτελέσει εδαφοβελτιωτικό υλικό που θα το διαθέσουμε στα σημεία που θα μας υποδείξουν τα δασαρχεία και όπου υπάρχει ανάγκη για αναδάσωση», δήλωσε στο «TyposThes» ο πρόεδρος του Φ.Ο.Δ.Σ.Α. Κεντρικής Μακεδονίας κ. Μιχάλης Γεράνης.

Ήδη αρκετοί δήμοι έχουν κάνει σχετικές ανακοινώσεις προτρέποντας τους δημότες τους να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανακύκλωσης Χριστουγεννιάτικων δέντρων.

 

Φυτόχωμα – λίπασμα από τα δέντρα

 

Πρωτοβουλία για την ανακύκλωση των χρησιμοποιημένων Χριστουγεννιάτικων δέντρων έχει αναλάβει ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη, συνεργεία του οποίου συγκεντρώνουν τα χρησιμοποιημένα δέντρα και τα οδηγούν στην «κομποστοποίηση», όπου θα γίνουν φυτόχωμα–λίπασμα, πολύτιμο υλικό αναδάσωσης. Αναλυτικά σε σχετική ανακοίνωσή του ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη αναφέρει:

«Τα συνεργεία του δήμου είναι έτοιμα να συγκεντρώσουν τα φυσικά έλατα των δημοτών και να τα οδηγήσουν στην “κομποστοποίηση”, όπου θα γίνουν φυτόχωμα–λίπασμα, πολύτιμο υλικό αναδάσωσης».

Όσοι δημότες επιθυμούν μπορούν να επικοινωνήσουν με τη γραμμή 15195 του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη. Και η σχετική ανακοίνωση συμπληρώνει: «Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να αναφέρεις τη διεύθυνση σου και τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει ο δήμος, καθώς ένα δημοτικό όχημα θα έρθει να παραλάβει το δέντρο από το σπίτι σου.

Μια καλή ενέργεια με διπλό όφελος. Από τα θρεπτικά συστατικά του δέντρου που επιστρέφουν πίσω στη Γη και το χώμα και στο μέλλον γεννιούνται νέα δέντρα. Την ίδια ώρα μεγάλες ποσότητες από την πολύτιμη οργανική  ύλη των δέντρων διασώζονται και δεν καταλήγουν να “διακοσμούν” τους κάδους του δήμου».

 «Δίνουμε πρώτοι τα παράδειγμα για λιγότερα απορρίμματα. Η ανακύκλωση δεν είναι ούτε πολυτέλεια, ούτε μόδα, είναι πολιτισμός. Έτσι τίποτα δεν πάει χαμένο, τα πάντα αξιοποιούνται», δήλωσε ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

 

Ανακύκλωση δέντρων στο Δήμο Παύλου Μελά

 

Και φέτος συμμετέχει ο Δήμος Παύλου Μελά στη δράση «Κανένα Χριστουγεννιάτικο Δέντρο σε ΧΥΤΑ».

Ο Δήμος καλεί και φέτος όλους τους πολίτες που έχουν προμηθευτεί φυσικό χριστουγεννιάτικο δένδρο, οποιουδήποτε μεγέθους και πρόκειται να το πετάξουν, να το αποθέσουν δίπλα και όχι εντός των κάδων απορριμμάτων, προκειμένου να γίνει η συλλογή των δέντρων από την υπηρεσία Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου.

Τα δέντρα θα θρυμματιστούν μέσω του κλαδοτεμαχιστή από την αρμόδια υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου και η διάθεση των θρυμματισμένων υπολειμμάτων θα γίνεται ως εδαφοβελτιωτικό σε δασικές περιοχές, κατά κύριο λόγο αναδασωτέες, σε συνεργασία με τα δασαρχεία Θεσσαλονίκης, Λαγκαδά και Σταυρού, τα οποία θα υποδείξουν τις περιοχές. Τα θρυμματισμένα υπολείμματα μπορούν να αξιοποιηθούν επίσης και σε άλλες χρήσεις, όπως παραγωγή pellets, βιοκαυσίμων, δευτερογενών υλικών, π.χ. μοριοσανίδων κλπ., από αδειοδοτημένες επιχειρήσεις.

Οι Αντιδήμαρχοι Καθαριότητας – Ανακύκλωσης Δημήτρης Αθάνατος και Περιβάλλοντος – Πρασίνου Σάκης Λαζαρίδης, τονίζουν ότι με την ανακύκλωση και αξιοποίηση αυτού του αγροδασικού προϊόντος, ο Δήμος Παύλου Μελά συμμετέχει ενεργά στην ορθή διαχείριση των απορριμμάτων και την υιοθέτηση περιβαλλοντικής συνείδησης.

 

Συλλογής φυσικών Χριστουγεννιάτικων δένδρων από δήμο Θεσσαλονίκης

 

Πρόγραμμα συλλογής των φυσικών χριστουγεννιάτικων δένδρων οργανώνει και ο Δήμος Θεσσαλονίκης με στόχο την εναλλακτική αξιοποίηση των φυσικών δένδρων μετά την εορταστική περίοδο, ώστε κανένα δένδρο να μην καταλήξει στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης.

Για το λόγο καλεί τους δημότες να μην εναποθέτουν τα δένδρα στους κάδους αλλά να καλούν στα τηλέφωνα της Δημοτικής Κοινότητας στην οποία ανήκουν και να κλείνουν ραντεβού για την περισυλλογή τους σε συγκεκριμένα σημεία.

Ο «Τύπος Θεσσαλονίκης» επικοινώνησε τηλεφωνικώς με το γραφείο καθαριότητας της β΄Δημοτικής Κοινότητας όπου μας ενημέρωσαν πως το πρόγραμμα ουσιαστικά θα ξεκινήσει από σήμερα. «Θεωρητικά οι γιορτές είναι μέχρι και του Άη Γιαννιού, οπότε αρκετοί δεν έχουν ξεστολίσει ακόμη», σχολίασε εργαζόμενος της υπηρεσίας. Πάντως διευκρίνισε πως ήδη έχουν ξεκινήσει κάποια πρώτα τηλεφωνήματα δημοτών προκειμένου να τους ενημερώσουν για το πού έχουν αφήσει το Χριστουγεννιάτικο δέντρο τους.

 

Και στο δήμο Ωραιοκάστρου

Πρόγραμμα για τη συλλογή των φυσικών χριστουγεννιάτικων δέντρων θα υλοποιήσει και ο δήμος Ωραιοκάστρου.

Σε αυτό το πλαίσιο παρακαλούνται οι πολίτες να μην τοποθετούν τα χριστουγεννιάτικα δέντρα εντός των κάδων απορριμμάτων, αλλά να τα εναποθέτουν δίπλα στους πράσινους κάδους, ώστε αυτά να συλλέγονται ξεχωριστά από τις υπηρεσίες πρασίνου και ανακύκλωσης και να οδηγούνται στον κλαδοτεμαχιστή που διαθέτει ο δήμος Ωραιοκάστρου.

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ