Skip to main content
Menu Αναζήτηση

ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ: Παρέμβαση έξω από κατάστημα αλυσίδας στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ)

Παρέμβαση σε κατάστημα της αλυσίδας «Γερμανός»

Παρέμβαση πραγματοποίησε πριν από λίγη ώρα σήμερα Πέμπτη 9 Ιανουαρίου η Αναρχική Ομοσπονδίας (Περιφέρεια Θεσσαλονίκης) σε κατάστημα της αλυσίδας "Γερμανός" στην πλατεία Αριστοτέλους.

Η παρέμβαση, κατά τη διάρκεια της οποία ανοίχτηκε πανό, ρίχτηκαν τρικάκια και μοιράστηκε σχετικό κείμενο της Αναρχικής Ομοσπονδίας, έγινε σε αλληλεγγύη στην απεργία των εργαζομένων σε OTE & COSMOTE.

Στο κείμενο που μοιράστηκε αναφέρεται αναλυτικά:

«Οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ έχουν πάρει εδώ και αρκετό καιρό αγωνιστικές αποφάσεις για μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων, αψηφώντας τις προκλητικές δηλώσεις της διοίκησης, η οποία αποκάλεσε την απεργία παράνομη και καταχρηστική. Μια απεργία η οποία έχει ξεκινήσει από τις 21 Δεκέμβρη, με εμβέλεια όλη την ελλαδική επικράτεια και μεγάλη διάρκεια έχοντας για προμετωπίδα της, αιτήματα όπως την κατοχύρωση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, τις αυξήσεις στους μισθούς και την άρση κάθε απόλυσης εργαζομένου.

Ο Όμιλος ΟΤΕ κατέχοντας την πρώτη θέση εταιριών τεχνολογίας, στο στερέωμα της εγχώριας επιχειρηματικότητας και των χρηματιστηριακών αγορών, δε θα μπορούσε παρά να κατέχει μια περίοπτη θέση ανάμεσα στα σύγχρονα εργασιακά κάτεργα. Ο παρών όμιλος είναι υπεύθυνος για την εντατικοποίηση και την υπερ-εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης μεγάλου ανθρώπινου δυναμικού, τα εργατικά «ατυχήματα» εν ώρα δουλειάς, την απόπειρα ξηλώματος των Σ.Σ.Ε (προτείνοντας νέες μονοετούς διάρκειας) , τις πολλές και εκδικητικές απολύσεις εργαζομένων που δεν δέχτηκαν να υπογράψουν την «εθελούσια» έξοδο τους έπειτα από εντολή της διοίκησης, την εργοδοτική αυθαιρεσία και το πετσόκομμα των μισθών πολλών εργαζομένων, κι αυτά στο βωμό της εύκολης και γρήγορης καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Ενδεικτικά αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ του 2012-2018 η παραγωγικότητα των εργαζομένων του ΟΤΕ αυξήθηκε κατά 55% την ίδια στιγμή που το μισθολογικό κόστος μειώθηκε κατά το ίδιο ποσοστό και με τους μεγαλομετόχους της εταιρίας να κάνουν δημόσιες δηλώσεις ότι τα κέρδη τους έχουν υπερτριπλασιαστεί (τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 88%). Είναι πασιφανές λοιπόν ότι η αύξηση της κερδοφορίας των αφεντικών και τα ζητούμενα αιματοβαμμένα πρωτογενή πλεονάσματα είναι συνυφασμένα με την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, το χτύπημα σε εργασιακά δικαιώματα, ελευθερίες και κεκτημένα, την υποτίμηση της αξίας της εργατικής δύναμης, την έλλειψη προστατευτικών μέτρων και την μη τήρηση βασικών κανόνων ασφαλείας εκ μέρους της εργοδοσίας, την ποινικοποίηση των εργατικών αγώνων και τον εκφοβισμό των συνδικαλιστών/ριών.

Στα πλαίσια της προαναφερθείσας κατάστασης που επικρατεί στον όμιλο του ΟΤΕ αξίζει να σημειωθεί ένα εργατικό «ατύχημα» που έλαβε χώρα την Πέμπτη στις 5 Δεκέμβρη. Συγκεκριμένα, τεχνικός πεδίου του ΟΤΕ Α.Κ βρέθηκε τυχαία από περιστατικούς στο Κολωνάκι (Σκουφά και Μασσαλίας) μπροστά σε ένα ΚΑΦΑΟ εντελώς αναίσθητος. Ήταν πάνω από μισή ώρα αβοήθητος, στο έδαφος, σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία της πόλης. Δεν θα εξαρτιόταν η ζωή του όμως από την στοιχειώδη ανθρωπιά των περαστικών αν δεν δούλευε σε μονοπρόσωπο συνεργείο, χωρίς δεύτερο άτομο που να μπορέσει να τον βοηθήσει όπως ρητά ζητάει ο ίδιος ο νόμος για τους τεχνικούς πεδίου. Νοσηλευόταν για κάποιες μέρες διασωληνωμένος, με την κατάσταση της υγείας του να είναι κρίσιμη, στην Μονάδα της Εντατικής στην Κεντρική Κλινική Αθηνών. Η λογική για την ύπαρξη διμελών συνεργείων είναι απλή. Σε ένα επάγγελμα που συμβαίνουν θανατηφόρα ατυχήματα δεν μπορεί να δουλεύει κάποιος μόνος. Η λογική του να στέλνουν μονοπρόσωπο συνεργείο αποσκοπεί στο να γλιτώνει η εταιρία ένα μεροκάματο.

Λίγες μέρες πριν από αυτό το προαναφερθέν εργατικό «ατύχημα», εργαζόμενος στο Κουτσελιό Ιωαννίνων (κι’ αυτός σε μονομελές συνεργείο) τραυματίστηκε από την πτώση του από κολώνα της ΔΕΗ, η οποία έσπασε την ώρα που εργαζόταν. Η εργοδοσία του ΟΤΕ αντί να αναλάβει την ευθύνη, έδωσε εντολή να εξαφανίσουν την κολώνα (για να μην την βρει η επιθεώρηση εργασίας )όπου και την αντικατέστησαν με καινούργια! Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΤΕ τα δηλωμένα εργατικά ατυχήματα για το 2018 ήταν 113! Αριθμός που μας δείχνει ότι μέρα παρά μέρα έχουμε και από ένα εργατικό ατύχημα!

Πολλές φορές οι ίδιοι οι εργαζόμενοι σκύβουν το κεφάλι αποφεύγοντας να ορθώσουν το ανάστημα τους και να καταθέσουν την εργατική μαρτυρία τους για τους επικίνδυνους και εξαντλητικούς όρους δουλειάς μπροστά στον ενδεχόμενο της εκδικητικής απόλυσης. Η εργοδοσία εκβιάζει τους εργαζόμενους ότι μπορούν να βρεθούν πολύ εύκολα διαθέσιμα φθηνά εργατικά χέρια, και εννοούν τις εργολαβικές εταιρείες όπως είναι η INTRAKAT, INTRACOM, ΑΚΤΩΡ (Και δεν είναι μόνο το ζήτημα των μονομελών συνεργείων που συνιστά τον ΟΤΕ εργατικό κάτεργο). Αναδεικνύεται για πολλοστή φορά η τραγική υποβάθμιση στα ζητήματα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζόμενων καθημερινά στους χώρους εργασίας. Η εντατικοποίηση, το άγχος της αξιολόγησης, η συνεχής πίεση από πλευράς στελεχών οδηγεί όλο και περισσότεροι τους εργαζομένους να έρχονται αντιμέτωποι με εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια.

Καθημερινά ελέγχεται η απόδοση των εργαζόμενων σε πραγματικό χρόνο ασκώντας τους αφόρητη πίεση. Αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με εξαγριωμένους πελάτες, που λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας και της τραγικής έλλειψης προσωπικού, περιμένουν εβδομάδες να εξυπηρετηθούν. Και μέσα σε όλα αυτά οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι και ψύχραιμοι και να κάθονται και να ακούν τις ύβρεις και τις απειλές των πελατών. Δεν εφαρμόζουν την εργατική νομοθεσία, αδιαφορούν για τις ποινές που ρίχνει η επιθεώρηση εργασίας για τα μονομελή συνεργεία, ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους και όλα αυτά για να αυξήσουν τα κέρδη της DeutscheTelekom αλλά και τα πριμ και τα προνόμιά τους. Και στις 31/12/2019 απολύουν 8 φύλακες.

Η διοίκηση του ΟΤΕ και ο Διευθύνοντας Σύμβουλος Μιχάλης Τσαμάζ είναι οι κύριοι υπεύθυνοι. Κι έτσι για την ιστορία ο μισθός αυτού του κυρίου ήταν στο 1.48 εκατομμύρια ευρώ πέρσι και φέτος ανέβηκε, στο 1.62 εκατομμύρια ευρώ.

Άμεση επιβολή της απόφασης για διμελή συνεργεία!

Να σταματήσουν από την εργοδοσία οι απειλές για απολύσεις εργαζομένων και για απόσχιση έργου!

Να στηριχθεί η απεργία στον ΟΤΕ, μια απεργία που υπό τον φόβο απώλειας διαφημίσεων τα ΜΜΕ θάβουν συστηματικά!

Άρση όλων των απολύσεων, υπογραφή τριετών Σ.Σ.Ε και διασφάλιση των θέσεων εργασίας για όλους/ες τους/τις εργαζόμενους/ες!

ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ»

Πηγή φωτογραφιών: Facebook / Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης

ΣΥΡΕΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΥΡΕΤΕ ΔΕΞΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κεραμέως: Αναπλήρωση χαμένων ωρών από καταλήψεις και υποχρεωτική τηλεκπαίδευση
Για κάλυψη χαμένων ωρών τις ημέρες σχολικών εορτών, αργιών, Σαββάτων, σχολικών περιπάτων, κάνει λόγο η υπουργός
Κεραμέως: Αναπλήρωση χαμένων ωρών από καταλήψεις και υποχρεωτική τηλεκπαίδευση