Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Επικίνδυνες τουαλέτες για την υγεία παιδιών σε σχολείο (ΦΩΤΟ)

Διαμαρτύρονται προς το δήμο οι γονείς των μαθητών, που ξεκινούν αποχές από τα μαθήματα

Για απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στις τουαλέτες του 90ού δημοτικού σχολείου Θεσσαλονίκης κάνουν λόγο οι γονείς των μαθητών, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το συγκεκριμένο θέμα προς το δήμο Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, σήμερα, Δευτέρα 13 Ιανουαρίου, στις 8:00 π.μ. οι γονείς πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του σχολείου, ενώ τα παιδιά απείχαν από τα μαθήματά τους τις 2 πρώτες σχολικές ώρες, δηλαδή μεταξύ 08.15 έως και 09.45, ως ένδειξη διαμαρτυρίας «για τις κακοδιατηρημένες και μέρα με τη μέρα εξαιρετικά πιο επικίνδυνες για την υγεία και ασφάλεια των μαθητών μας σχολικές τουαλέτες», όπως αναφέρουν.

Παράλληλα, η αποχή θα συνεχιστεί και σε άλλες ώρες τις επόμενες εβδομάδες μέχρι να ξεκινήσουν οι εργασίες για ολική ανακατασκευή των τουαλετών του σχολείου, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 90ού δημοτικού σχολείου Θεσσαλονίκης, και σημειώνει ότι «την απαράδεκτη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι τουαλέτες διαπίστωσε με αυτοψία που έκανε και το τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας από τον Οκτώβριο του 2018, το οποίο με έγγραφό του ζητά από τον Δήμο να προβεί σε μαζικές ανακατασκευές, επισκευές και λειτουργικές αντικαταστάσεις στις τουαλέτες του σχολείου».

Αναλυτικά σε ανακοίνωσή του για το θέμα, με την οποία παραθέτει και φωτογραφίες από τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν στις τουαλέτες του σχολείου, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 90ού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, αναφέρει:

Αντιμετωπίζοντας για καιρό σοβαρά προβλήματα στις τουαλέτες του σχολείου μας με αποτέλεσμα να ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία και την ασφάλεια των μαθητών και παρά τα συνεχή διαβήματα μας προς τις προηγούμενες και σημερινές αρμόδιες αρχές του Δήμου Θεσσαλονίκης αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε διαμαρτυρία για να κάνουμε γνωστό το πρόβλημα που υπάρχει. Την απαράδεκτη αυτή κατάσταση διαπίστωσε με αυτοψία και ζήτησε άμεσες παρεμβάσεις και η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας από τον Οκτώβριο του 2018. Έτσι την Δευτέρα 13 Ιανουαρίου στις 08:00 πμ. θα συγκεντρωθούμε στην είσοδο του σχολείου μας μαζί με τους μαθητές – παιδιά μας και σε ένδειξη διαμαρτυρίας αυτά δεν θα εισέλθουν στις τάξεις. Παρακαλούμε για την δημοσιογραφική κάλυψη της διαμαρτυρίας έτσι ώστε να ακουστεί το δίκαιο αίτημα μας και να ανακατασκευαστούν ολικά και άμεσα οι τουαλέτες του σχολείου μας. Σας ενημερώνουμε και σας παρακαλούμε για τη δημοσιογραφική κάλυψη της διαμαρτυρίας μας έτσι ώστε να κοινοποιηθεί το δίκαιο αίτημά μας.

Πιο αναλυτικά προς ενημέρωσή σας:

Τη Δευτέρα 13/1/2020 στις 8:00 π.μ. θα συγκεντρωθούμε στην είσοδο του 90ού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, του σχολείου μας δηλαδή, μαζί με τους μαθητές – παιδιά μας ενώ στη συνέχεια τα παιδία θα απέχουν από τα μαθήματά τους τις 2 πρώτες σχολικές ώρες, δηλαδή μεταξύ 08.15 έως και 09.45, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κακοδιατηρημένες και μέρα με τη μέρα εξαιρετικά πιο επικίνδυνες για την υγεία και ασφάλεια των μαθητών μας σχολικές τουαλέτες. Η αποχή θα συνεχιστεί και σε άλλες ώρες τις επόμενες εβδομάδες μέχρι να ξεκινήσουν οι εργασίες για ολική ανακατασκευή των τουαλετών του σχολείου μας. Την απαράδεκτη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι τουαλέτες διαπίστωσε με αυτοψία που έκανε και το τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας από τον Οκτώβριο του 2018, το οποίο με έγγραφό του ζητά από τον Δήμο να προβεί σε μαζικές ανακατασκευές, επισκευές και λειτουργικές αντικαταστάσεις στις τουαλέτες του σχολείου.

Επίσης, από το 2017 έχουμε ζητήσει επανειλημμένως και από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές την άμεση παρέμβασή τους (Αντιδημάρχους Παιδείας, Τεχνικών Έργων και τη Σχολική Επιτροπή) αλλά και τότε παίρναμε μόνο υποσχέσεις.

Η κίνησή μας αυτή είναι ουσιαστικά εκτέλεση της υπερψηφισμένης σχετικής απόφασης της από 7/10/2019 γενικής συνέλευσης του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 90ού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης. Η κίνηση αυτή αναβλήθηκε, αφού στις 15/10/2019 σε κοινή συνάντηση μας στο γραφείο της Αντιδημάρχου Παιδείας εντός του Δημοτικού Μέγαρου, παρόντων των 7 μελών του ΔΣ του Συλλόγου μας και του Διευθυντή του σχολείου μας, τόσο ο κος Φωτόπουλος Μίμης, Γενικός Γραμματέας του Δήμου, όσο και η Αντιδήμαρχος Παιδείας, κα Ακριτίδου Δήμητρα, δήλωσαν σοκαρισμένοι από την τραγική κατάσταση των τουαλετών του σχολείου μας και μας υποσχέθηκαν ότι:

Α. η ανασκευή 2 τουαλετών θα γίνει εκτάκτως και επειγόντως με χρήματα της σχολικής επιτροπής έως τα μέσα Δεκεμβρίου 2019 ενώ

Β. στις εορτές των Χριστουγέννων, περίοδος κατά την οποία τα σχολεία δε λειτουργούν, θα έμπαινε συνεργείο για να έχει ολοκληρωθεί η ολική ανακατασκευή των τουαλετών με την έναρξη του σχολείου το 2020.

Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα από τα παραπάνω.

Επίσης, κατά τη διάρκεια έκτακτης γενικής συνέλευσης του συλλόγου μας για το θέμα αυτό στις 7/11/2019 το απόγευμα, η Αντιδήμαρχος Παιδείας κα Ακριτίδου μετά από κάλεσμά μας, μας έστειλε απαντητικό SMS στις 18:32 επαναλαμβάνοντας τα όσα μας είχε υποσχεθεί και αναφέρονται παραπάνω. Το SMS αναγνώστηκε στην ολομέλεια, διατηρείται στα αρχεία μας, οπότε και αναστείλαμε τις ενέργειες αντίδρασής μας ευελπιστώντας στην ειλικρίνεια, υπευθυνότητα και εγκυρότητα της παρέμβασης της κας Αντιδημάρχου. Μάλιστα στο SMS αυτό μας μεταφέρει τη λύπη της για την αστοχία κάποιου υπαλλήλου που είχε επιφορτιστεί να μας ενημερώσει έγκαιρα και γραπτώς σχετικά..??!!

Η κα Ακριτίδου, ανατρέποντας όλα τα παραπάνω καθώς και τις διαβεβαιώσεις του Γενικού Γραμματέα του Δήμου κ. Φωτόπουλου για άμεση έναρξη των εργασιών, μας ενημέρωσε τελικά εγγράφως στις 23/12/2019, ημέρα που κλείνουν τα σχολεία για τα Χριστούγεννα, ότι η ανακατασκευή των τουαλετών μετατίθεται στο μέλλον. Από τις άμεσες ενέργειες περάσαμε σε μελέτη έργου που «ΘΑ συμβασιοποιηθεί εντός του 2020 και που θεωρεί ότι … ΘΑ δώσει την οριστική λύση του θέματος». Ουσιαστικά λοιπόν, τόσο από τις προηγούμενες όσο και από τις σημερινές Δημοτικές αρχές, συνεχίζεται να μας επιβάλλεται προκειμένου να μπορούν τα παιδιά μας να έχουν παιδεία, να υπομείνουμε να «λειτουργούν» οι τουαλέτες του σχολείου μας υπό τις άθλιες αυτές συνθήκες, ενάντια στους βασικούς κανόνες υγείας, υγιεινής και ασφάλειας.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 90ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης

Για να δείτε την επιστολή που έστειλε στο δήμο ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, πατήστε εδώ.

Δείτε στην παρακάτω gallery του typosthes.gr τις σχετικές φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα:

ΣΥΡΕΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΥΡΕΤΕ ΔΕΞΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παραβίαση δικαιωμάτων στο Διαδίκτυο: Πού μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες
Η προστασία των δικαιωμάτων τους αποτελεί προτεραιότητα του νομοσχέδιου που έφερε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Παραβίαση δικαιωμάτων στο Διαδίκτυο: Πού μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες