Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Οι γειτονιές που χτυπάει «κόκκινο» η εγκληματικότητα

Κραυγή αγωνίας των καταστηματαρχών – Ζητούν την βοήθεια της αστυνομίας

Του Γιώργου Καλλίνη

Η εγκληματικότητα έχει θεριέψει στη Θεσσαλονίκη τους τελευταίους μήνες, όπως παραδέχεται όχι μόνο η αστυνομία, αλλά και οι επαγγελματίες της πόλης, που πραγματικά βιώνουν μια ανυπόφορη κατάσταση λόγω αυξημένων διαρρήξεων και ληστειών.

Οι καταστηματάρχες εκφράζουν την κραυγή αγωνίας τους στην Πολιτεία, για να προστατέψει τις περιουσίες τους από τα κρούσματα εγκληματικότητας και ζητούν την βοήθεια της αστυνομίας. «Τους τελευταίους μήνες έχουμε γίνει μάρτυρες μιας τραγικής κατάστασης, όπου οι ληστείες έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο. Η αστυνομία έχει παρέμβει πολλές φορές αποτελεσματικά, όμως ζητούμε εντατικοποίηση της αστυνομικής προστασίας, καθώς τα εγκληματικά κρούσματα αυξάνονται καθημερινά», εξηγεί στο TyposThes, ο πρόεδρος της Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ιακώβου.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο, οι δρόμοι που βρίσκονται στο «κόκκινο» λόγω εγκληματικότητας στη Θεσσαλονίκη είναι η Μοναστηρίου και Γιαννιτσών, οι δρόμοι πέριξ του Σιδηροδρομικού Σταθμού, η περιοχή της Ροτόντα και η Αρμενοπούλου, τα Λαδάδικα αλλά και κάποιοι δρόμοι στα ανατολικά, όπως η Δελφών. Η Ομοσπονδία εξέδωσε ανακοίνωση που υπογραμμίζει όλες τις ανησυχίες της για την ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας και το αίτημα για βοήθεια της Αστυνομίας.  

«Ραγδαία αύξηση παρουσιάζει η εγκληματικότητα σε πολλές περιοχές της Θεσσαλονίκης όπως πέριξ του Σιδηροδρομικού Σταθμού, στην οδό Μοναστηρίου – Γιαννιτσών και σε πολλά ακόμα σημεία καθώς τα φαινόμενα των κλοπών, διαρρήξεων, ληστειών και όλων των ειδών αστικών εγκλημάτων έχουν πάρει όχι απλώς ανησυχητικές διαστάσεις στην πόλη μας αλλά πλέον αποτελούν τις κύριες αιτίες ανησυχίας και ανασφάλειας των πολιτών, των καταστηματαρχών, εμπόρων και ελευθέρων επαγγελματιών.

Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες βίαιων περιστατικών, ακόμα και κατά την διάρκεια της ημέρας ,με αδίστακτους κακοποιούς να εισβάλλουν οπλισμένοι στα καταστήματα, να αρπάζουν με απειλές και θράσος το υστέρημα των πολιτών και πολλές φορές η βία που χρησιμοποιούν να έχει μοιραία αποτελέσματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα πρόσφατα στοχευμένα περιστατικά σε καταστήματα ψιλικών και σε πολλές ακόμα επιχειρήσεις.

Ταυτόχρονα, συμμορίες μεταναστών προχωρούν σε κάθε είδους παραβατική δραστηριότητα και συγκρούονται απροκάλυπτα για το ποια θα επικρατήσει, με ξυλοδαρμούς και μαχαιρώματα μπροστά στα έντρομα μάτια όσων πολιτών τυχαίνει να βρίσκονται στην περιοχή. Τα παράπονα της αγοράς είναι έντονα καθώς πλέον έχει χαθεί το αίσθημα ασφάλειας. Καταστηματάρχες και πολίτες ζουν με τον καθημερινό φόβο πως αυτοί θα είναι τα επόμενα θύματα ληστείας ή διάρρηξης ενώ κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί για την σωματική τους ακεραιότητα.

Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης έχει κρούσει επανειλημμένα τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί καθώς γίνεται δέκτης καθημερινών παραπόνων από Επαγγελματίες και Εμπόρους της πόλης μας. Διαχρονικά στις συναντήσεις μας με τους φορείς επισημαίνουμε το συγκεκριμένο ζήτημα και το αναδεικνύουμε με στοχευμένες παρεμβάσεις, ενώ ζητήσαμε από την Πολιτεία να εγκύψει πάνω από το πρόβλημα καθώς οι κοινωνικο-οικονομικές προεκτάσεις του αποτελούν άμεσο κίνδυνο για το μέλλον της Θεσσαλονίκης.

Για ακόμη μια φορά ζητούμε άμεση αύξηση των περιπολιών και εντατικοποίηση της παρουσίας της Αστυνομίας σε όλες τις γειτονιές της πόλης μας. Αύξηση των πεζών και μηχανοκίνητων δυνάμεων με ακόμα περισσότερους αστυνομικούς στον δρόμο και στην αγορά προκειμένου να καλλιεργηθεί και να αυξηθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και επαγγελματιών, ιδιαίτερα στη συγκεκριμένη πολύ κρίσιμη περίοδο όπου οι περισσότεροι πολίτες με δυσκολία τα βγάζουν πέρα. Ζητούμε να υπάρξουν άμεσα μέτρα για την προστασία μας».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ