Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ο Mikeius που έκανε την επιστήμη…. παιχνίδι, έρχεται Θεσσαλονίκη!

Μετά την εκπομπή What the fact!? στο youtube έγραψε και βιβλίο βασισμένο σε αυτήν

Συνέντευξη στη Λεμονιά Βασβάνη

 

Πόσο προσιτή είναι η επιστήμη στους απλούς πολίτες; Πώς μπορεί να γίνει κατανοητό ένα επιστημονικό θέμα μέσα από ένα 2λεπτο βίντεο στο youtube; Ο Mikeius (Μιχάλης αν προτιμάτε) βρήκε τη λύση και τη μεταδίδει από το 2017 στην εκπομπή του «What the Fact!?». Η σειρά έγινε και βιβλίο (σημ. κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμός) το οποίο θα παρουσιάσει με διαφορετικό τρόπο στην πόλη μας. Πώς; Παρουσιάζοντας ζωντανά στο κοινό που θα βρεθεί το Σάββατο 25 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη στο Public Τσιμισκή (Στοά Χιρς) ένα ακυκλοφόρητο επεισόδιο του «What the Fact!?». Είστε έτοιμοι να μάθετε 39 + 1 ιστορίες της επιστήμης που θα... ανατινάξουν τον εγκέφαλό σας;

Ο διάσημος YouΤuber που έχει χιλιάδες followers στα κοινωνικά δίκτυα, απάντησε στις ερωτήσεις μας εν μέσω του ταξιδιού του για την Αλεξανδρούπολη, και λίγο πριν έρθει στη Θεσσαλονίκη.

 

-Ποια σχέση είχατε μικρός με την επιστήμη και ποια τώρα;

-Ήμουν ένα παιδί που δεν διάβαζε λογοτεχνία. Προτιμούσα τις εγκυκλοπαίδειες, πήγαινα στη βιβλιοθήκη και τις ξεκοκάλιζα. Μετά ήρθαν οι σπουδές στη σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του Ε.Μ.Π. Οπότε μπορεί κανείς να πει πως είχα τις βασικές γνώσεις. Αντιλήφθηκα όμως πόσο δύσκολη είναι η κουλτούρα της επιστήμης και τι δουλειά χρειάζεται η επιστημονική έρευνα.

what-the-fact_front_rgb_800px_1.jpg

-Πώς προέκυψε η ιδέα για την εκπομπή «What the Fact!?»;

-Είχα δει εκπομπές εκλαϊκευμένης επιστήμης και σκέφτηκα, πότε επιτέλους θα κάνει και στην Ελλάδα κάποιος κάτι τέτοιο; Μια επιστημονική σειρά στο youtube. Και το έκανα εγώ!

 

-Πόσο δύσκολο είναι η επιστημονική θεωρία να περάσει σε ένα δίλεπτο βίντεο που να είναι κατανοητό από το ευρύ κοινό;

-Η μεγαλύτερη πρόκληση για μένα ήταν το γράψιμο. Το να συμπυκνώσω σε 2 ½ λεπτά την έρευνα που έκανα πάνω σε ένα θέμα, ήταν και παραμένει δύσκολο για μένα. Ίσως τελικά έπρεπε να διάβαζα και λίγη λογοτεχνία (γέλια). Μετά ένα άλλο κομμάτι που απαιτεί μαεστρία είναι τα animation που κάνει ο σκηνοθέτης μου ο Πέτρος.

 

-Το βιβλίο τι περιλαμβάνει;

-Ουσιαστικά έχει αγαπημένα μου επεισόδια από την εκπομπή «What the Fact!?». Και στόχος ήταν να φτάσουν και σε ένα μεγαλύτερο ηλικιακά κοινό.

mikis.jpg

-Πώς αντιδρά το κοινό στο «What the Fact!?»;

-Πολύ θετικά και ξεπερνώντας τις προσδοκίες που είχα! Με ευχαριστεί που το ίδιο κοινό που έβλεπε το «ΜΠΡΑΦ», το «Θάψε το Σενάριο» και «Ο Σκεπτικός Κάφρος» (σημ. σειρές του ιδίου στο youtube) μπορούν να παρακολουθήσουν καλό περιεχόμενο που δεν περιέχει βρισιές. Και πέρα από το κοινό που είχα, απέκτησα και νέους θεατές: πολλοί άνω των 50 ετών είδαν με το «What the Fact!?» την πρώτη τους εκπομπή στο youtube. Οι εκπομπές χρησιμοποιούνται και από εκπαιδευτικούς σε μαθήματα. Αυτό μου δίνει επιπλέον χαρά!

 

-Τι θέλετε να πείτε μέσα από την σειρά εκπομπών εκλαϊκευμένης επιστήμης;

-Να εκτιμούμε τις επιστημονικές ανακαλύψεις. Το 99% των καθημερινών πραγμάτων στην ζωή μας από το κινητό μας, μέχρι τα καύσιμα του αυτοκινήτου και την μπογιά των παπουτσιών μας εφευρέθηκαν από το 1650 και εξής, όταν η επιστήμη μπήκε για τα καλά στη ζωή μας. Είμαστε περιτριγυρισμένοι από ένα οικοδόμημα που δεν εκτιμά όλα αυτά και γκρινιάζει πχ γιατί ξοδεύεται γρήγορα η μπαταρία στο κινητό.

 

-Ποιο το επόμενο βήμα;

-Στα τέλη Γενάρη αρχές Φλεβάρη θα βγει η 4η σαιζόν για το «What the Fact!?» με νέα επεισόδια. Θα έχει επιστημονικούς μύθους αντλώντας παραδείγματα από τη Φυσική, τη Χημεία και την Πληροφορική, αλλά και από την Πολιτική Οικονομία, και κλασσικές ιστορίες για φυτά και ζώα. Παράλληλα ετοιμάζω και μια νέα εκπομπή επιστημονική, αλλά περισσότερο light. Θα είναι σαν ένα υβρίδιο του «ΜΠΡΑΦ» και του «What the Fact!?», με περισσότερη έμφαση στην αισθητική των εικόνων, πιο πολύ χιούμορ και επιστημονικά θέματα από πχ γιατί κολλάει πάνω μας η κουρτίνα του μπάνιου.

 

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ σε παιδιά κάτω των 13 σε πόλη στη Γαλλία
Κάθε ανήλικος ηλικίας κάτω των 13 ετών δεν θα μπορεί, χωρίς να συνοδεύεται από έναν ενήλικο, να κυκλοφορεί από τις 23.00 έως τις 06.00 σε δημόσιους...
Απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ σε παιδιά κάτω των 13 σε πόλη στη Γαλλία
Η επικίνδυνη ασθένεια που απειλεί όσους ξεχνούν να βουρτσίζουν τα δόντια τους
Ένας καθηγητής του Χάρβαρντ μιλά για τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών που διατρέχουν όσοι αμελούν τη στοματική τους υγιεινή
Η επικίνδυνη ασθένεια που απειλεί όσους ξεχνούν να βουρτσίζουν τα δόντια τους