Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Έρχονται τα τρακτέρ στο κέντρο - Πότε κλείνουν δρόμοι

Σήμερα Σάββατο 1 Φεβρουαρίου το συλλαλητήριο των αγροτών στο πλαίσιο της Agrotica

«Απόβαση» στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιούν σήμερα αγρότες από πολλές περιοχές της χώρας απαντώντας στο κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο που διοργανώνεταιστις 12 το μεσημέρι μπροστά στην πύλη εμπορίου της ΔΕΘ όπου πραγματοποιείται η Αgrotica.

Συμμετοχή αναμένεται να υπάρξει όχι μόνο από την Κεντρική Μακεδονία αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας. Από τη Θεσσαλία για παράδειγμα αναμένεται να έρθουν 15-20 πούλμαν. Στην κινητοποίηση επιδιώκεται να συμμετέχει και συμβολικός αριθμός τρακτέρ, ενώ θα γίνει συμβολικός αποκλεισμός της οδού Εγνατίας για κάποιο χρονικό διάστημα.

"Από το σπίτι και από τον καναπέ δεν κερδήθηκε ποτέ τίποτα", τόνισε σχετικά ο Ρίζος Μαρούδας από τη Θεσσαλία, μιλώντας σε  συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο ΕΚΘ την Τρίτη 28 Ιανουαρίου, από τη γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, ενώ υποστήριξε ότι τα προβλήματα των αγροτών "είναι εδώ" και ότι "δεν υπήρξε αλλαγή τους τελευταίους έξι μήνες". Όπως είπε, ό,τι κατέκτησε ο αγροτικός κόσμος ήταν αποτέλεσμα σκληρών αγώνων και πολυήμερων μπλόκων, αναφερόμενος χαρακτηριστικά στην κατάκτηση του αφορολόγητου, του ακατάσχετου, της μείωσης ασφαλιστικών εισφορών κ.α.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των αγροτών χαιρέτισαν τους συναδέλφους τους που βγήκαν ή βγαίνουν στο δρόμο στήνοντας μπλόκα σε διάφορα σημεία της χώρας καταγγέλλοντας τον «κυβερνητικό αυταρχισμό», όπως είπαν «που εκφράστηκε για ακόμη μια φορά με ΜΑΤ» σε συναδέλφους τους στην Καρδίτσα, ενώ τόνισαν ότι ασκούνται αφόρητες πιέσεις στο να μη βγουν οι αγρότες στους δρόμους.

Μέχρι στιγμής μπλόκα έχουν στηθεί αυτή την στιγμή σε Θεσσαλία, Κρήτη, Πελοπόννησο, Φθιώτιδα, Πέλλα και θα υπάρξουν και άλλα στην πορεία, ενώ γίνονται και πολύμορφες εκδηλώσεις σε μια σειρά από περιοχές. Για την ώρα δεν υπάρχει κανένα μπλόκο επί της Εθνικής Οδού.

Στην προμετωπίδα των αιτημάτων των αγροτών βρίσκονται οι κατώτερες εγγυημένες τιμές. Ζητούν επίσης αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο «όπως πληρώνουν και οι εφοπλιστές», ενώ κάλεσαν τον κ. Μητσοτάκη να τηρήσει την προεκλογική του δέσμευση, όπως είπαν, για επιστροφή φόρου πετρελαίου. Για τον ΕΛΓΑ ο κ. Μαρούδας υποστήριξε ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι να τον ιδιωτικοποιήσει, ενώ τόνισαν ότι μέχρι σήμερα ο ΕΛΓΑ δεν έχει βγάλει ούτε τις εκτιμήσεις για τις ζημιές που έγιναν 6 και 8 μήνες πριν, «όχι να δώσει αποζημιώσεις».

Σε σχέση με τη σύνταξη, είπαν ότι η πλειοψηφία των αγροτών λαμβάνει 340 ευρώ σύνταξη, μετά από 30 και 40 χρόνια δουλειάς στο χωράφι, όταν η προνοιακή σύνταξη του ΟΓΑ ήταν 360 ευρώ.

"Τα προβλήματα είναι πάρα πολύ μεγάλα και όσο δε δίνονται λύσεις διογκώνονται", υποστήριξε από την πλευρά του ο Χρήστος Κάμτσης από το νομό Πέλλας, μέλος της γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων και πρόεδρος του αγροκτηνοτροφικού συλλόγου Ενότητας, ενώ σε όσους έχουν κατηγορήσει στο παρελθόν τους αγρότες ότι βγαίνουν για κινητοποιήσεις κάθε Γενάρη και Φλεβάρη «επειδή δεν έχουν τι να κάνουν» απάντησε ότι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν δουλειά 365 μέρες το χρόνο. «Στην ουσία δουλεύουμε για να πληρώνουμε αυτά που μας έχει βάλει το κράτος», είπε μεταξύ άλλων, υποστηρίζοντας πως οι αγρότες είναι «αποδιοπομπαίος τράγος». Μιλώντας συγκεκριμένα για το Ν. Πέλλας είπε ότι δεν έχουν έρθει ακόμη οι εκτιμήσεις για τις ζημιές από το χαλάζι του περασμένου Απριλίου και ότι δεν δόθηκε η προκαταβολή που τους είχαν υποσχεθεί για να ανταπεξέλθουν στα έξοδά τους. Αίτημα των αγροτών είναι «από τη στιγμή που δεν έχουν εισόδημα» να υπάρξει συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών που πρέπει να πληρώσουν με την «υποτιθέμενη αποζημίωση» που θα λάβουν. «Πήραμε υποσχέσεις αλλά δεν έχει υλοποιηθεί τίποτα», υποστήριξε ο κ. Κάμτσης, ο οποίος αναφέρθηκε και στις χαμηλές τιμές στα ροδάκινα.

Από την πλευρά της η κ. Διαμάντω Κρητικού, πρόεδρος τους αγροτικού συλλόγου της περιοχής του Αμυνταίου αναφέρθηκε στο εμπάργκο της ΕΕ στη Ρωσία. «Φτάσαμε φέτος τα επιτραπέζια ροδάκινα να ξεκινούν από 1, 2 και 3 λεπτά. Αυτές ήταν οι τιμές που πουλήσαμε», τόνισε, υποστηρίζοντας ότι λόγω της κατάστασης δεν έχουν μείνει νέοι άνθρωποι στον τόπο μας. «Δεν βγαίνουμε στο δρόμο ούτε από συνήθεια, ούτε από αντίδραση. Δεν έχουμε τίποτα με καμία κυβέρνηση, έχουμε όμως με όλους αυτούς που δεν κάνουν αυτό που πρέπει», τόνισε η ίδια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Κραυγή αγωνίας στο Θεαγένειο - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
Οι εργαζόμενοι αντιδρούν και στα απογευματινά χειρουργεία - «Θέλουμε να κοιτάμε τους ασθενείς στα μάτια και όχι στην τσέπη», ανέφερε ο πρόεδρος του...
Θεσσαλονίκη: Κραυγή αγωνίας στο Θεαγένειο - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
Χωρίς λεωφορεία σήμερα η Θεσσαλονίκη για 4 ώρες - Ξαφνική στάση εργασίας
Ποιες ώρες θα είναι χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ σήμερα η Θεσσαλονίκη - Γιατί κάνουν στάση εργασίας οι εργαζόμενοι, τι απαντά η διοίκηση του Οργανισμού
Χωρίς λεωφορεία σήμερα η Θεσσαλονίκη για 4 ώρες - Ξαφνική στάση εργασίας