Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Πιθανές αλλαγές στο θέμα διοδίων Χαλάστρας

Σύσκεψη της Εγνατίας Οδού Α.Ε. με το ΤΑΙΠΕΔ

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Το ενδεχόμενο αλλαγών στον σχεδιασμό διοδίων στην Χαλάστρα είναι ανοιχτό καθώς θα γίνει σχετική σύσκεψη της Εγνατίας Οδού Α.Ε. με το ΤΑΙΠΕΔ.

Σύμφωνα με ανάρτηση του Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης της Περιφέρειαςη Κεντρικής Μακεδονίας Κώστα Γιουτίκα στο facebook υπάρχει τέτοια πιθανότητα.

Στο κείμενο που ανάρτησε χθες το μεσημέρι ο κ. Γιουτίκας ανέφερε τα εξής: «Το ξανασκέφτονται για τα διόδια! Η σθεναρή μας «αντίσταση», στην κατασκευή και λειτουργία πλευρικών διοδίων στη Χαλάστρα, αρχίζει να αποδίδει.

Τέσσερις μέρες μετά την προσπάθεια για την έναρξη των εργασιών, η “Εγνατία Οδός Α.Ε.” εμφανίζεται τώρα πρόθυμη να επανεξετάσει το θέμα!

Αρχικά, τόσο οι υπεύθυνοι της εταιρίας, όσο και του αρμόδιου Υπουργείου, στις συνεχείς επικοινωνίες που είχα μαζί τους και μέσα στο Σαββατοκύριακο, ήταν απόλυτοι και κάθετα αρνητικοί σε οποιαδήποτε αλλαγή στο σχεδιασμό για τα διόδια.

Ωστόσο, επέμεινα να πιέζω για λύση που δεν θα «τιμωρεί» τους κατοίκους του Δήμου Δέλτα και όσους εργάζονται στη γύρω περιοχή.

Πριν από λίγη ώρα, επικοινώνησε μαζί μου ο Πρόεδρος της Εγνατίας Οδού Α.Ε. , Γ. Κωνσταντόπουλος, και με ενημέρωσε ότι συγκαλεί σύσκεψη της εταιρίας με το ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να εξεταστούν οι δυνατότητες αλλαγών στο σχεδιασμό. Αναμένουμε…».

Γιουτίκας: "Είμαστε σε αναμονή των εξελίξεων"

«Είμαστε σε αναμονή των εξελίξεων. Ίσως την ύστατη στιγμή κάτι να γίνει… Παρότι οι εργασίες άρχισαν αιφνίδια, πλέον έχουν σταματήσει. Θεωρώ πως και μόνο το τηλεφώνημα που δέχτηκα από τον Πρόεδρο της Εγνατίας Οδού Α.Ε.  είναι μια θετική εξέλιξη», σχολίασε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο κ. Γιουτίκας και επανέλαβε πως «υπάρχει και εναλλακτική λύση για το θέμα των διοδίων», αναφερόμενος στην μετατόπιση τα διοδίων από τα Μάλγαρα δυτικότερα κατά 1 χλμ προς το Κλειδί Ημαθίας στη Εθνική οδό.

 

Στο πλευρό του δημάρχου Δέλτα οι βουλευτές Β Θεσσαλονίκης

 για κατάργηση διοδίων Χαλάστρας

delta_syskepsi.jpg

Εν τω μεταξύ σε ευρεία σύσκεψη με τους βουλευτές όλων των κομμάτων της Β εκλογικής Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τους επικεφαλείς των παρατάξεων του δήμου Δέλτα συγκάλεσε χθες το πρωί ο δήμαρχος Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης στο δημαρχείο με θέμα την κατασκευή των νέων πλευρικών διοδίων που κατασκευάζονται στη Χαλάστρα.

Ο δήμαρχος Γιάννης Ιωαννίδης ενημέρωσε τους βουλευτές ότι με τη δημιουργία των διοδίων αυτών αποκλείονται κάτοικοι και εργαζόμενοι της Χαλάστρας από την ελεύθερη πρόσβαση στην Εθνική οδό ενώ τόνισε ότι η περιοχή έχει άλλους δύο σταθμούς διοδίων στα Μάλγαρα και στο ύψος των Διαβατών ( διόδια Ωραικάστρου). «Με αυτόν τον τρόπο θα υποβαθμιστεί ακόμη περισσότερο η περιοχή μας. Επιχειρήσεις και εργοστάσια στη Χαλάστρα θα μαραζώσουν ενώ οι επαγγελματίες αλιείς θα υποστούν μεγάλη ζημιά καθώς θα καλούνται να πληρώνουν αντίτιμο στα διόδια περισσότερες από μια φορά την ημέρα. Επίσης θα επηρεαστεί τόσο η βιομηχανική ζώνη του Καλοχωρίου όσο και η ΒΙΠΕΘ Σίνδου» τόνισε ο δήμαρχος Γιάννης Ιωαννίδης και συμπλήρωσε «έχουμε προτείνει ήδη να μετατοπιστούν τα υπάρχοντα διόδια από τα Μάλγαρα προς το Κλειδί Ημαθίας στη Εθνική οδό ώστε να μην υπάρχει διέξοδος για τα φορτηγά από παράπλευρους δρόμους» τόνισε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης και προανήγγειλε προσφυγή με ένδικα μέσα, το περιεχόμενο της οποίας, όπως τόνισε, μελετάται από την νομική υπηρεσία του δήμου Δέλτα. «Η προηγούμενη διοίκηση του δήμου δεν προσέφυγε στο ΣτΕ, για να προσβάλλει την απόφαση της κατασκευής πλευρικών διοδίων που ελήφθη το 2018» υπογράμμισε ο δήμαρχος Γιάννης Ιωαννίδης και ζήτησε από τους Βουλευτές και την Περιφέρεια να στηρίξουν τον δήμο στις επόμενες κινήσεις του με πρώτη την επίσκεψη κλιμακίου στον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών προκειμένου να του παραθέσουν τα προβλήματα που θα προκύψουν από την λειτουργία των διοδίων. Μάλιστα με εντολή του δημάρχου οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου ετοιμάζουν πλήρη φάκελο με όλα τα στοιχεία  προκειμένου να ενημερωθεί πλήρως ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής.

Στο πλευρό του δημάρχου Δέλτα Γιάννη Ιωαννίδη τάχθηκαν όλοι οι εκπρόσωποι του ελληνικού κοινοβουλίου και της Περιφέρειας  που παρέστησαν στη σύσκεψη εκφράζοντας την άποψη τους ότι δεν θα πρέπει να λειτουργήσουν τα διόδια στην περιοχή.

«Θα έρθουν και άλλα διόδια στην περιοχή. Πρέπει να ενημερώσουμε την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών για τις επιπτώσεις των διοδίων στην κοινωνία και να θέσουμε άμεσα  το ζήτημα της ελαφρύνσεως των κατοίκων από την καταβολή του αντιτίμου στα διόδια της Δυτικής Θεσσαλονίκης» τόνισε ο βουλευτής της Β εκλογικής Περιφέρειας Θεσσαλονίκης της ΝΔ Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Ο βουλευτής Β Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, εκπροσωπήθηκε από την κ Σοφία Ρίζου, συνεργάτη του πολιτικού του γραφείου η οποία μετέφερε στο δήμαρχο τη συμπαράσταση του στις επόμενες κινήσεις προκειμένου να μην κατασκευαστούν τα πλευρικά διόδια.

«Πρέπει να σταματήσει η δυτική Θεσσαλονίκη και ο δήμος Δέλτα να επιβαρύνεται οικονομικά»  τόνισε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ της Β Θεσσαλονίκης Γιώργος Αρβανιτίδης και υπογράμμισε ότι όταν ο νομοθέτης σχεδίασε τα διόδια σε όλη τη χώρα είχε προβλέψει να εξαιρούνται οι κάτοικοι των περιοχών από τις επιβάρυνση του αντιτίμου των διοδίων κάτι που δεν εφαρμόστηκε.   

«Να συσπειρώσουμε τον κόσμο και να αντιδράσουμε στην κατασκευή των διοδίων στη Χαλάστρα» πρότεινε ο βουλευτής της Β εκλογικής Περιφέρειας του ΚΚΕ, Λεωνίδας Στολτίδης.

«Είμαστε μαζί σας στην κατάργηση των διοδίων που αποτελούν ένα παράλογο ζήτημα για την περιοχή», τόνισε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Κώστας Χήτας.

Στη σύσκεψη συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Κώστας Γιουτίκας, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικωστα ο οποίος ενημέρωσε ότι η ΠΚΜ το 2018 είχε προσφύγει στο ΣτΕ κατά των διοδίων της Χαλάστρας. «Είναι αδιανόητο για μια διαδρομή μόλις 18 χλμ από και προς το κέντρο της Θεσσαλονίκης, οι κάτοικοι της περιοχής να πληρώνουν διόδια», τόνισε ο κ Γιουτίκας.

Τόνισε επίσης πως εκκρεμεί η εξέταση την Άνοιξη της προσφυγής,  της Π.Κ.Μ. στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τα διόδια, ζητώντας από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας να ακυρώσει αφενός τη λειτουργία νέων σταθμών διοδίων,  μεταξύ των οποίων είναι και τα πλευρικά  διόδια στη Χαλάστρα και αφετέρου την προβλεπόμενη αύξηση των τελών διέλευσης.

Υπηρεσιακοί παράγοντες της Τεχνικής Υπηρεσίας και της Νομικής Υπηρεσίας του δήμου Δέλτα ανέλυσαν τις τεχνικές λεπτομέρειες της απόφασης για τη λειτουργία των διοδίων.

Ο δήμαρχος Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης συναντήθηκε στο δημαρχείο με την βουλευτή Β Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Αυγέρη, η οποία υπογράμμισε την  στήριξη της στις Πρωτοβουλίες του δήμου για την μη κατασκευή των διοδίων στη Χαλάστρα. 

Εν τω μεταξύ από την στιγμή που άρχισαν την προηγούμενη εβδομάδα οι εργασίες για την κατασκευή των νέων διοδίων Χαλάστρας οι κάτοικοι αναγκάζονται πλέον να μετακινούνται μέσω επαρχιακής οδού, που είναι επικίνδυνη, χωρίς φωτισμό, έχει μια λωρίδα ανακατεύθυνσης. Μάλιστα την Κυριακή  έγινε και το πρώτο τροχαίο ατύχημα, όπως αποκάλυψε σε δηλώσεις του στο Radio North 98 ο κ. Γιουτίκας.

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πάμε Στοίχημα: Ποντάρισμα στα γκολ στο Τσάμπιονς Λιγκ
Γεμάτο ενδιαφέρουσες αναμετρήσεις για ακόμη μια ημέρα το ποδοσφαιρικό κουπόνι, με τα παιχνίδια του Τσάμπιονς Λιγκ να ξεχωρίζουν, ενώ δράση έχουμε στο...
Πάμε Στοίχημα: Ποντάρισμα στα γκολ στο Τσάμπιονς Λιγκ