Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ανοιχτές σχολικές αυλές για 4 ώρες τα απογεύματα

Έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης

Της Μαρίας Κουζούφη 

Αυλές σχολείων του δήμου Θεσσαλονίκης θα ανοίγουν για τέσσερις ώρες το απόγευμα, προκειμένου τα παιδιά να έχουν ένα χώρο για παιχνίδι. Το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης ενέκρινε τη Δευτέρα το πρόγραμμα «Ανοιχτές Αυλές Σχολείων».

Σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν, οι αυλές των σχολείων θα παραμένουν ανοιχτές καθημερινά κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, των διακοπών των Χριστουγέννων και του Πάσχα και της θερινής περιόδου (εκτός των επίσημων αργιών των εργαζομένων του δημόσιου τομέα), από τις 5 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ εφόσον υπάρχει δυνατότητα παροχής υπηρεσιών από υπαλλήλους με τις ειδικότητες «φύλακα σχολικών κτιρίων», ή «γενικών καθηκόντων σχολείων» ή «βοηθητικών φυλάκων» ή «φυλάκων» ή «τεχνικών καθηκόντων/θυρωρών/κλητήρων» ή «εργαζομένων με βεβαίωση ιατρικής καταλληλότητας. Οι υπάλληλοι των παραπάνω ειδικοτήτων θα επιτηρούν τις κτιριακές εγκαταστάσεις και τους κοινόχρηστους υπαίθριους χώρους του σχολείου και θα φροντίζουν για την ευταξία του χώρου, ενώ η διάθεση του χρόνου των ανηλίκων στους ανοιχτούς αύλειους χώρους θα γίνεται με ευθύνη των συνοδών τους.

Η αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Δήμητρα Ακριτίδου, ανέφερε ότι ήδη έχουν ανοίξει πιλοτικά οι αυλές σε 5 σχολεία για να φανεί τι προβλήματα τυχόν θα προκύψουν, ενώ το συγκεκριμένο ωράριο αποφασίστηκε προκειμένου να μην ενοχλούνται οι περίοικοι. Γνώμονας της εν λόγω πρωτοβουλίας ήταν να έχουν τα παιδιά κάποια διέξοδο, μακρυά από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, σε μια πόλη με περιορισμένους ελεύθερους χώρους.

Η ίδια πάντως παραδέχθηκε ότι αποτελεί πρόβλημα η έλλειψη σχολικών φυλάκων και διευκρίνισε ότι στην εισήγηση του θέματος αναφέρονται οι δυνατότητες αξιοποίησης του υπάρχοντος προσωπικού του δήμου και όχι να γίνουν νέες προσλήψεις «γιατί δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα».

Οι υπάρχοντες σχολικοί φύλακες είναι 58 και όπως αναφέρεται και στην εισήγηση «εκ των πραγμάτων ο αριθμός αυτός αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες των 133 σχολικών συγκροτημάτων του δήμου Θεσσαλονίκης». Για το λόγο αυτό έχει ζητηθεί να εξεταστεί η δυνατότητα ενίσχυσης από το υπάρχον υπαλληλικό προσωπικό του δήμου, ενώ τονίζεται ότι επικουρικά η υλοποίηση της πρότασης μπορεί να ενισχυθεί με την τοποθέτηση στα σχολεία συμβασιούχων 8μηνης διάρκειας.

Επίσης, απαντώντας σε τοποθετήσεις που είχαν κάνει νωρίτερα εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, ανέφερε ότι οι περισσότερες αυλές στα σχολεία του δήμου Θεσσαλονίκης είναι μικρές. «Στα σχολεία στο κέντρο και ανατολικά οι αυλές είναι περίπου όσο 1,5 γήπεδο μπάσκετ και αυτό καθιστά απαγορευτικές άλλου είδους δράσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται σε πρώτο στάδιο στα εξής σχολεία:

-11ο Δημοτικό στην οδό Αμαλίας και Παρασκευοπούλου, σε μια περιοχή ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη,

-τα 59ο και 64ο Δημοτικά στη β’ δημοτική κοινότητα, σε γειτονιές που έχουν θέματα γενικότερης παραβατικότητας,

-το 79ο Δημοτικό,

-το 1ο Δημοτικό, Α΄ δημοτική κοινότητα,

-45ο Δημοτικό στην Τούμπα, Δ’ Δημοτική κοινότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ουσία σε δεκάδες γνωστά φάρμακα αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα
Οι συγκεκριμένες ουσίες χρησιμοποιούνται συχνά σε κάψουλες μαλακής γέλης, ένα είδος χαπιού στο οποίο το δραστικό φάρμακο περικλείεται σε ένα μαλακό,...
Ουσία σε δεκάδες γνωστά φάρμακα αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα