Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Προετοιμασία για την έκθεση τεχνολογίας Beyond 4.0

Συναντήσεις David Burger με Τζιτζικώστα και Ζέρβα - Τι είπε για αμερικανικές επενδύσεις

H συμμετοχή των ΗΠΑ στην έκθεση τεχνολογίας και καινοτομίας Beyond 4.0, που θα γίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη  βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας με τον Επιτετραμμένο στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, David Burger, παρουσία του Γενικού Προξένου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Gregory Pfleger.

 Η έκθεση Beyond 4.0 είναι κορυφαίο γεγονός του κλάδου και θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη για τέσσερις μέρες (1 - 4 Οκτωβρίου 2020), καθιστώντας την πόλη και την ευρύτερη περιοχή κέντρο παρουσίασης ρηξικέλευθων προϊόντων και υπηρεσιών από όλο τον κόσμο.

Οι κ.κ. Τζιτζικώστας, Burger και Pfleger εξέτασαν τις κοινές πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν, ώστε να δημιουργηθεί με την ευκαιρία της Beyond 4.0 μια γέφυρα συνεργασίας μεταξύ των εταιριών υψηλής τεχνολογίας των ΗΠΑ με τις ελληνικές εταιρίες. Επίσης, συζητήθηκε η συνέχεια της παρουσίας επιχειρηματικών κολοσσών των ΗΠΑ στην Κεντρική Μακεδονία, με επενδύσεις, μετά την ισχυρή παρουσία τους στην 83η ΔΕΘ και την επίσκεψη του Περιφερειάρχη στη Silicon Valley και το Σαν Φρανσίσκο τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ο κ. Τζιτζικώστας  επανέλαβε τη σταθερή βούληση της Περιφέρειας για την ενδυνάμωση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και την ενίσχυση των δεσμών φιλίας και συνεργασίας με τις ΗΠΑ, που αποτελούν σταθερό στρατηγικό σύμμαχο της Ελλάδας. Επίσης, συζητήθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς, όπως η επιχειρηματικότητα, οι επενδύσεις, ο τουρισμός, η αγροδιατροφή, η καινοτομία και οι νέες τεχνολογίες.

 

D.Burger: "Έχουμε φανταστική πρόοδο στις σχέσεις ΗΠΑ - Ελλάδας και ειδικά στη Β. Ελλάδα"

 

Επιθυμία μας είναι να διατηρήσουμε τη δυναμική της προόδου που έχει σημειωθεί στις σχέσεις ΗΠΑ - Ελλάδα και ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, τόνισε ο επιτετραμμένος της πρεσβείας των ΗΠΑ, David Burger μετά τη συνάντησή του με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

O κ.Burger αναφέρθηκε στις αμερικανικές επενδύσεις που έχουν γίνει στη Β. Ελλάδα και επεσήμανε το ενδιαφέρον και άλλων εταιριών που αναμένεται να επισκεφθούν την περιοχή τους επόμενους μήνες, για να διερευνήσουν τις προοπτικές δραστηριοποίησης τους, ενώ σημείωσε την πρόοδο στις διμερείς σχέσεις.

"Είναι μεγάλη μου ευχαρίστηση που είμαι και πάλι στη Θεσσαλονίκη. Είναι η πρώτη επίσκεψη μου μετά από αυτή του Σεπτεμβρίου" είπε ο κ. Burger, απευθυνόμενος στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης.

"Είχαμε, πρόσθεσε, την ευκαιρία να συζητήσουμε για την πρόοδο που έχει γίνει σε αυτούς τους πέντε μήνες. Νομίζω, ότι έχουμε μια φανταστική πρόοδο στις σχέσεις ΗΠΑ - Ελλάδας και ειδικά στη Β. Ελλάδα.  Έχετε δει αυτούς τους μήνες την πρόοδο που έχει γίνει με τις επενδύσεις της Cisco , τη Pfizer , τη δουλειά που κάνει η Deltoid εδώ στη Θεσσαλονίκη, οπότε στην ουσία χτίζουμε πάνω στην επιτυχία".

O κ. Burger ανέφερε ότι παρίσταται στη συνάντηση, εκ μέρους του πρέσβη των ΗΠΑ Geoffrey Pyatt , ο οποίος δεν μπόρεσε να είναι παρών, λόγω προσωπικού προβλήματος και συνέχισε:

"Επίσης αυτό το διάστημα είχαμε την καταπληκτικά επιτυχημένη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον. Φάνηκε από αυτήν την επίσκεψη ότι η Β. Ελλάδα είναι διαρκώς στο μυαλό μας και στις συζητήσεις μας, παραδείγματος χάρη για τη συνεργασία στα ενεργειακά, κι όχι μόνο τοπικά, αλλά και για τις προοπτικές σε περιφερειακό επίπεδο".

"Ήθελα να κρατήσουμε αυτή τη δυναμική και σύντομα θα έχουμε επίσκεψη από κάποιον οργανισμό για χρηματοδότηση επενδύσεων που θέλουμε να τη φέρουμε και στη Β. Ελλάδα. Επίσης θα έρθει ένας άλλος οργανισμός, μέσω σύμπραξης ιδιωτικού και δημοσίου τομέα για να διερευνηθούν ευκαιρίες για άλλα προγράμματα" ανέφερε ο κ. Burger.

 

Δηλώσεις του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα

 

"Είχαμε  μια διεξοδική συζήτηση για όλα όσα σκεφτόμαστε να διοργανώσουμε στην πόλη μας, για τα οποία η αμερικανική πρεσβεία, το αμερικάνικο κράτος θα μπορέσει να βοηθήσει. Είμαστε σε μια στενή συνεργασία έχουμε κοινές αγωνίες" είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας μετά τη συνάντηση και πρόσθεσε:

"Χάρηκε πολύ ο κ. Μπέργκερ για τις φιλοδοξίες μας για την πόλη, τη συνεργασία με τη Φάιζερ , τη συνεργασία με τη Σίσκο, ούτως ώστε η πόλη μας να περάσει στον 21ο αιώνα, να κάνει άλματα στον τομέα της τεχνολογίας και προφανώς σε θέματα ανάπτυξης. Εύχομαι πολύ σύντομα να είναι και πάλι μαζί μας και να συζητήσουμε καινούργιους στόχους, καινούργια πλάνα, με τα οποία θα συνεχίσουμε αυτά τα οποία σήμερα συζητήσαμε".

Στη συνάντηση παρέστησαν επίσης η μορφωτική ακόλουθος της πρεσβείας των ΗΠΑ Sindy Harvey, ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Gregory Pfleger, o πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης Δρόσος Τσαβλής και η δημοτική σύμβουλος εντεταλμένη για θέματα τουρισμού και διεθνών σχέσεων του δήμου Μαρία Καραγιάννη

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ