Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Στοπ στην καθαριότητα σχολείων για 48 ώρες

Απεργούν οι καθαρίστριες ζητώντας ανανέωση των συμβάσεών τους, ενώ καταγγέλλουν ελλιπή εφαρμογή μέτρων ατομικής προστασίας έναντι της εποχικής γρίπης

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Σε 48ωρη απεργία προβαίνουν από σήμερα οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες στην καθαριότητα των σχολικών κτιρίων ζητώντας ανανέωση των συμβάσεων εργασίας τους και καλύτερες συνθήκες εργασίας αναφορικά με το θέμα των πληρωμών τους.

«Η απεργία μας ήταν κάτι που είχαμε προγραμματίσει και δεν συνδέεται με το ξέσπασμα της γρίπης» διευκρίνισε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» η πρόεδρος του Συνδέσμου Προσωπικού Καθαριότητας Βορείου Ελλάδος και Θεσσαλίας κυρία Μαρία Κοσμίδου. Και εξήγησε: «Είχαμε συναντήσει τον κ. Καράογλου και ο ίδιος είχε πει πως θα προσπαθούσε να μας βοηθήσει να συναντήσουμε τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο. Μας είχε πει πως θα το δρομολογούσε μετά τις γιορτές. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάποια συνάντηση. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να επισπεύσουμε την απεργία μας».

Κύριο αίτημά τους; Η ανανέωση των συμβάσεων εργασίας (αρκετοί από αυτούς εργάζονται ελάχιστες ώρες πχ 30 λεπτά, 1 ώρα, 2 ώρες). «Οι συμβάσεις μας λήγουν στις 30/6 και μετά δεν ξέρουμε τι μέλλει γενέσθαι. Θέλουμε αορίστου χρόνου συμβάσεις εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά  δικαιώματα. Αυτό θα ζητούσαμε και από τον υπουργό. Ή τουλάχιστον ανανέωση των συμβάσεών μας για 2-3χρόνια. Θέλουμε να παραμείνουμε εργαζόμενες στα σχολεία. Οι θέσεις μας είναι πάγιες, άσχετα αν μας θεωρούν εργολάβους και δεν μας επιτρέπεται να αρρωστήσουμε ή να κάνουμε παιδί».

Όπως τόνισε η κυρία Κοσμίδου περί του 7500 εργαζομένους πανελλαδικά στο κομμάτι καθαριότητας σχολείων δεν έγιναν αορίστου χρόνου, σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα Παυλόπουλου, γιατί τους υπολείπονταν δύο μήνες. Συνολικά ο αριθμός των συμβασιούχων καθαριστών/ καθαριστριών αγγίζει τις 9500 χιλιάδες ενώ οι αορίστου χρόνου είναι μόλις 2000. «Θέλουμε καλύτερες συνθήκες εργασίας, να πληρωνόμαστε στην ώρα μας και όχι μετά από μήνες, και να πληρωνόμαστε με το μ2, και όχι μόνο για τις σχολικές αίθουσες», τόνισε η κα Κοσμίδου. 

Εν τω μεταξύ νωρίτερα χθες στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου για το θέμα των κινητοποιήσεων οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες στην καθαριότητα των σχολικών κτιρίων κατήγγειλαν και ελλιπή εφαρμογή μέτρων ατομικής προστασίας έναντι της εποχικής γρίπης, που βρίσκεται σε έξαρση.

«Σε πολλά σχολεία δεν υπάρχουν καν τα μέσα προστασίας, δεν υπάρχουν αντισηπτικά. Με νερό και χλωρίνη μόνο δε γίνεται η καθαριότητα. Χωρίς ποδιές, μάσκες, γάντια, ειδικές ποδιές μιας χρήσης για τις τουαλέτες δεν υπάρχει προστασία. Αυτά το κράτος έπρεπε να τα δει από πιο μπροστά. Δεν ξέρουν κάθε χρόνο ότι υπάρχει η εποχική γρίπη και ότι πρέπει να αντιμετωπίσουν την κατάσταση; Είναι η ίδια κατάσταση εδώ και χρόνια», δήλωσε η πρόεδρος του Συνδέσμου Προσωπικού Καθαριότητας Βορείου Ελλάδος και Θεσσαλίας.

«Δεν έχει υπάρξει πρόνοια για κανένα μέτρο μέχρι στιγμής. Το μόνο που μας ζητήθηκε είναι να πηγαίνουμε και το πρωί -στις 9.30 ή και στις 10.30 το πρωί- και έπειτα κανονικά το απόγευμα. Αυτό είναι κάτι που δεν αναφέρεται στις συμβάσεις μας, σύμφωνα με τις οποίες, η καθαριότητα γίνεται μετά το πέρας των μαθημάτων», ανέφερε η κ. Κοσμίδου σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσθέτοντας ότι «πάλι θα βάλουν πλάτη οι καθαρίστριες, πηγαίνουν και το πρωί, ακόμη και γιατί φοβούνται, ότι αν δεν το κάνουν την επόμενη χρονιά δεν θα υπογράψουν συμβάσεις».

Με τη γρίπη σε έξαρση, όμως, συνέχισε η κ. Κοσμίδου «όλη την εβδομάδα υπήρχαν συνάδελφοι που πήγαιναν με 40 πυρετό στη δουλειά, γιατί δεν μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά, γιατί η σύμβαση λέει ότι θα πρέπει να πάω άτομο, άρα θα πρέπει να το πληρώσω από την τσέπη μου αυτό το άτομο να κάνει τη δουλειά».

Η πρόνοια για τα Μέτρα Ατομικής Προστασίας των σχολικών καθαριστών και καθαριστριών ως αρμοδιότητα ανήκει στους Δήμους, όμως, τα σωματεία τους καταγγέλλουν ότι αποτελούν εξαίρεση οι συνεπείς στην υποχρέωση Δήμοι. Στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, όπως εξήγησε η κ. Κοσμίδου, μέχρι στιγμής έχουν μεριμνήσει να προμηθεύσουν το προσωπικό με τον αναγκαίο εξοπλισμό οι Δήμοι Θεσσαλονίκης, Νεάπολης- Συκεών, Αμπελοκήπων- Μενεμένης και Ωραιοκάστρου.

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ