Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Σχέδιο για δημοτικό κτηνιατρείο και ασθενοφόρο ζώων

Αυξάνεται ο προϋπολογισμός του δήμου Θεσσαλονίκης για τα αδέσποτα

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης για τα αδέσποτα ζώα κατατέθηκαν σε ενημερωτική εκδήλωση που συγκάλεσαν το περασμένο Σάββατο στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Δήμου Θεσσαλονίκης Σωκράτης Δημητριάδης και η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος για δράσεις που αφορούν στα αδέσποτα ζώα Θεσσαλονίκης, Μαρία Αρβανιτίδου.

Όπως δήλωσε στον Τύπο Θεσσαλονίκης ο κ. Δημητριάδης στην εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν φιλοζωικές οργανώσεις αλλά και μεμονωμένοι φιλόζωοι, υπήρξε ενημέρωση για τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα ενώ προτάθηκαν και λύσεις "γιατί είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί και σύντομα", όπως τόνισε.

Ο Δημητριάδης από την πλευρά του έθεσε μια σειρά θεμάτων τα οποία έθεσε και σε σύσκεψη που έγινε την περασμένη εβδομάδα στα Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης.

"Εξήγησα ότι υπάρχουν πάρα πολλά κενά στην κείμενη νομοθεσία που αφορά τα αδέσποτα", τόνισε ο κ. Δημητριάδης, ο οποίος παρουσίασε το πρόγραμμα της διοίκησης του δήμου για τα αδέσποτα, το οποίο αφορά μια αύξηση του προϋπολογισμού κατά 100.000 ευρώ περίπου για το 2020 και από 250.000 ευρώ για το 2021 και το 2022 αντίστοιχα. Είπε ακόμη ότι αναζητείται λύση για το θέμα της δημιουργίας καταφυγίου για τα αδέσποτα.

"Πρέπει να λυθεί το θέμα της δημιουργίας καταφυγίου για τα αδέσποτα. Προσπαθούμε να βρούμε τρόπο ώστε διαδημοτικά να υπάρξει μια λύση με παράλληλη στήριξη της κυβέρνησης", επισήμανε χαρακτηριστικά.

 Αυτήν την στιγμή η πρόταση που υπάρχει είναι για δημιουργία καταφυγίου στη δυτική Θεσσαλονίκη, εκτός πολεοδομικού ιστού, το οποίο να μπορεί να δέχεται και τα αδέσποτα των όμορων δήμων, "οι οποίοι είναι και αυτοί που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα αδέσποτα". "Εμείς σαν Θεσσαλονίκη δεν έχουμε μεγάλο πρόβλημα με τα αδέσποτα. Δεν είναι μεγάλος ο αριθμός τους", σημείωσε ο κ. Δημητριάδης.

 

Σχέδιο για δημοτικό κτηνιατρείο

Στα σχέδια του δήμου περιλαμβάνεται και η κατασκευή δημοτικού κτηνιατρείου και αφού αγοραστούν δυο νέα αυτοκίνητα περισυλλογής αδέσποτων, ένα από αυτά να μετατραπεί αν είναι δυνατόν σε ασθενοφόρο ζώων. Το δημοτικό κτηνιατρείο σχεδιάζεται να δημιουργηθεί μέσα στο 2021. Όπως ανέφερε πρόσφατα η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος για δράσεις που αφορούν στα αδέσποτα μιλώντας στην TV100 έχει βρεθεί ο χώρος στη δυτική Θεσσαλονίκη όπου θα δημιουργηθεί το δημοτικό κτηνιατρείο και αναμένεται η σχετική έγκριση, ενώ το συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάσσεται στο τεχνικό πρόγραμμα. Επίσης, ο κ. Δημητριάδης ανακοίνωσε ότι ο δήμος θα βγάλει σύμβαση που θα αφορά περισυλλογείς προκειμένου να ενδυναμωθεί αυτό το κομμάτι, καθώς αυτήν την στιγμή υπάρχει μόνο ένα άτομο, ενώ ανέφερε και το πρόβλημα που υπάρχει καθώς το συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο δεν διδάσκεται στην Ελλάδα.

 

Πρώτη η Θεσσαλονίκη σε πρόστιμα για δεσποζόμενα ζώα

Συζήτηση έγινε και για τα πρόστιμα που προβλέπονται από τη νομοθεσία για τα δεσποζόμενα κατοικίδια. Σημειώνεται ότι πραγματοποιούνται έλεγχοι από μικτά κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ., της Δημοτικής Αστυνομίας και της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης και μάλιστα η Θεσσαλονίκη είναι πρώτη σε πρόστιμα όσον αφορά τα δεσποζόμενα, όπως τόνισε ο κ. Δημητριάδης. Σημείωσε δε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα αδέσποτα στο μεγαλύτερο ποσοστό τους προκύπτουν από τα δεσποζόμενα.

Ο κ. Δημητριάδης ανακοίνωσε επίσης ότι πρόθεση του δήμου είναι μέσα στις επόμενες 10 με 15 ημέρες να συγκληθεί μια συνάντηση κατά την οποία θα μιλήσουν όλοι οι αντιδήμαρχοι και οι εμπλεκόμενοι φορείς του νομού "για να δούμε πως μπορούμε να προτείνουμε στην κυβέρνηση τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκύπτουν από το νόμο". 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ