Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Οι 2 κορυφαίοι εμπορικοί δρόμοι με ελληνικά μαγαζιά

Οι δυο δρόμοι όπου τα εμπορικά ακίνητα είχαν αυξημένη ζήτηση ακόμη και στην κρίση

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Μπορεί η Τσιμισκή να είναι ο κεντρικότερος και ακριβότερος εμπορικός δρόμος της Θεσσαλονίκης αυτήν την στιγμή και αυτός που έχουμε όλοι συνηθίσει να βλέπουμε στα ρεπορτάζ που αφορούν την κίνηση στην αγορά, ωστόσο υπάρχουν και άλλοι δρόμοι στην πόλη και μάλιστα περιφερειακά του κέντρου, με μεγάλη εμπορικότητα.

Μάλιστα εκεί τα εμπορικά ακίνητα είχαν αυξημένη ζήτηση ακόμη και στην κρίση, όσο, ενώ η πλειοψηφία των επιχειρήσεων που λειτουργούν εκεί είναι μικρομεσαίες.

Ο λόγος για τις οδούς Γρ. Λαμπράκη στην Τούμπα και Μ. Αλεξάνδρου στον Εύοσμο.

Και οι δυο περιφερειακές αγορές παραμένουν "κραταιές", καθώς οι κάτοικοι των περιοχών αυτών τις στηρίζουν, προτιμώντας τες για τις αγορές τους αλλά και για τη διασκέδασή τους.

Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς ακινήτων μιλώντας στον Τύπο Θεσσαλονίκης, η Λαμπράκη είναι από τους δρόμους που δεν άγγιξε πολύ η κρίση σε ότι αφορά την εμπορικότητά της, αν σκεφτεί κανείς ότι σε μια περίοδο που τα λουκέτα γενικότερα στην αγορά και τα ενοικιαστήρια στις βιτρίνες ήταν συχνά, τα καταστήματά της είναι πάντα νοικιασμένα, ενώ και οι τιμές των ενοικίων έμειναν περίπου στα επίπεδα που ήταν. Η Μ. Αλεξάνδρου θεωρείται ο δεύτερος κατά σειρά εμπορικός δρόμος που δεν επηρεάστηκε και πολύ από την κρίση, ενώ η Τσιμισκή φαίνεται πως έρχεται τρίτη. Παραμένει ασφαλώς ο κεντρικότερος και ακριβότερος δρόμος της πόλης, ωστόσο τα χρόνια της κρίσης σημειώθηκαν μειώσεις στις τιμές των ενοικίων. Στην Τσιμισκή τα καταστήματα αλλάζουν συνεχώς χέρια, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια περίπου με το που βγαίνει κάποιο κατάστημα κατευθείαν νοικιάζεται, ωστόσο αυτό που παρατηρείται, όπως αναφέρουν γνώστες της αγοράς, είναι ότι φεύγουν από Έλληνες εμπόρους και πάνε σε πολυεθνικές. Αντιθέτως, στη Μ. Αλεξάνδρου παραμένουν σε Έλληνες, ενώ και στη Λαμπράκη η πλειοψηφία των επιχειρήσεων είναι μικρομεσαίες.

Η περίπτωση της Λαμπράκη

Η οδός Γρηγορίου Λαμπράκη στην πυκνοκατοικημένη περιοχή της Τούμπας, είναι ίσως ο μοναδικός δρόμος στη Θεσσαλονίκη, όπου τα ενοίκια δεν έπεσαν, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά στο TyposThes πηγές από την αγορά ακινήτων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Με άλλα λόγια δεν βίωσε κρίση.

Κατά μέσο όρο οι τιμές για ένα κατάστημα στην οδό Λαμπράκη ξεκινούν από 700 ευρώ (για ένα κατάστημα από 25-50 τμ. το πολύ) και μπορεί να φτάσουν μέχρι και τις 4.000 ευρώ. Μάλιστα το ενδιαφέρον είναι τέτοιο που ακόμα και αν κλείσουν, νοικιάζονται άμεσα. Μιλάμε για έναν πολυσύχναστο και ιδιαίτερα δημοφιλή δρόμο όχι μόνο για τους κατοίκους της Τούμπας αλλά και γενικά της Θεσσαλονίκης, που καλύπτει όλες τις ανάγκες των καταναλωτών σε είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη για το σπίτι, σούπερμάρκετ κλπ, ενώ προσφέρει και πολλές επιλογές για φαγητό και διασκέδαση. Ιδιαίτερα φημισμένα είναι τα γυράδικά της ενώ και τα καφέ που λειτουργούν προσελκύουν πολύ κόσμο. Η οδός είναι αρκετά μεγάλη σε μήκος αφού ξεκινάει από το Παλαί ντε Σπορ και φτάνει μέχρι τα Κωνσταντινουπολίτικα. Το πιο δυνατό εμπορικό κομμάτι της εκτείνεται από το γήπεδο του ΠΑΟΚ μέχρι τη Μαλακοπή, περίπου στο ύψος της Περραιβού. Το κομμάτι προς το κέντρο, προς Λοιμωδών αφορά περισσότερο τεχνικά επαγγέλματα, δηλαδή συναντάμε πολλούς επαγγελματίες με ανταλλακτικά αυτοκινήτων, σέρβις, τεχνικές εργασίες σπιτιών κλπ.

Ο κεντρικότερος δρόμος του Ευόσμου

Μια σημαντική περιφερειακή αγορά της Θεσσαλονίκης είναι και αυτή του Ευόσμου. Όπως ανέφερε στον Τύπο Θεσσαλονίκης μεσίτης που δραστηριοποιείται στην περιοχή, το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για τα εμπορικά ακίνητα στην περιοχή αφορά κεντρικούς δρόμους του Ευόσμου με πρώτο, όπως είναι αναμενόμενο, την οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου, που είναι και ο κεντρικότερος δρόμος. Ακολουθεί το μισό τμήμα της οδού Αριστοτέλους, κομμάτια της Καραολή και Δημητρίου, ενώ κάποιο ενδιαφέρον υπάρχει και για την οδό 25ης Μαρτίου και για τη Μαιάνδρου, οι οποίες ωστόσο έχουν λιγότερα καταστήματα. Μικρότερο είναι το ενδιαφέρον για άλλες κάθετες οδούς, όπως η Εθνικής Αντιστάσεως, η Ολυμπιάδος, η Παπάγου κλπ. Στους υπόλοιπους δρόμους όσα καταστήματα νοικιάζονται είναι κυρίως για επαγγελματικές έδρες ή αποθήκες, λόγω των χαμηλών τους ενοικίων. Παρόλο που ο Εύοσμος έχει μια καλή αγορά με αρκετές επιλογές αλλά και σημαντικό πληθυσμό (ο δήμος Κορδελιού - Ευόσμου έχει περίπου 100.000 πληθυσμό), δεν καταφέρνουν όλοι οι επαγγελματίες να επιβιώσουν. "Ένα 80% των καταστημάτων στους κεντρικούς δρόμους έχουν επιβιώσει. Αλλά ένα 20% δοκιμάζουν την τύχη τους. Δεν τα καταφέρνουν όλοι", όπως λέει χαρακτηριστικά μεσίτης. Κάποιοι μπορεί να επιβιώσουν ένα δυο χρόνια και μετά να φύγουν, τα καταστήματα αλλάζουν χέρια, έρχονται νέοι ενοικιαστές κλπ. Πάντως αν και μπορεί να ξενοικιάζονται κάποια καταστήματα, το σημαντικό είναι ότι νοικιάζονται ξανά εύκολα, τουλάχιστον στους κεντρικούς δρόμους, γιατί στους υπόλοιπους υπάρχουν αρκετά ξενοίκιαστα.

Σε ότι αφορά τις τιμές, στη Μ. Αλεξάνδρου έδειξε αντοχές στην περίοδο της κρίσης με μικρή μείωση. Είναι ενδεικτικό ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν καταστήματα προς 35 ευρώ το τ.μ. στο ισχυρότερο εμπορικό κομμάτι της οδού, ενώ σήμερα η ανώτερη τιμή μίσθωσης κυμαίνεται στα 30 ευρώ το τ.μ.. Πιο μειωμένες είναι οι τιμές σε άλλους δρόμους. Για παράδειγμα σε δρόμους όπως η Καραολή και Δημητρίου, η Μαιάνδρου ή ακόμη και η Ολυμπιάδος, μπορούν να φτάσουν και τα 5 ευρώ. Πάντως το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην ενοικίαση και είναι δύσκολο να ενδιαφερθεί κάποιος για αγορά επαγγελματικής στέγης.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ