Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Θεσσαλονίκη: Θα κοπούν 5 επικίνδυνα δέντρα στην οδό Αγγελάκη

Θα αντικατασταθούν από άλλα, διαβεβαίωσε ο Σ. Δημητριάδης απαντώντας στην αντιπολίτευση

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ 

Την κοπή πέντε δένδρων στην οδό Αγγελάκη (από Αλ. Σβώλου έως Ν. Εγνατία) «λόγω αρχόµενης εξωτερικής σήψης, καθώς είναι επικίνδυνα για τους διερχόµενους πεζούς, τους κατοίκους της γειτονιάς, τις παρακείµενες εγκαταστάσεις και για τα αυτοκίνητα που διέρχονται ή σταθµεύουν στο σηµείο», ενέκρινε, κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης που συνεδρίασε τη Δευτέρα.

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Σωκράτης Δημητριάδης είπε ότι τα συγκεκριμένα δένδρα έχουν φυτευτεί από το 1960 αναφέροντας μάλιστα από τα συνολικά 30 που είχαν φυτευτεί τότε, τα 8 έχουν πέσει. «Η λεύκα μπορεί να φαίνεται δυνατό δένδρο αλλά έχει χαμηλό ριζικό σύστημα. Από τα δένδρα που πέφτουν στην πόλη, η συντριπτική πλειοψηφία είναι λεύκες. Δε χρειάζεται καν να είναι άρρωστα για να πέσουν», είπε χαρακτηριστικά. «Φανταστείτε σε εκείνη την περιοχή που έχει τόση επισκεψιμότητα να πέσει ένα τέτοιο δέντρο», όπως είπε, ενώ πρόσθεσε ότι κάποια στιγμή αυτά τα δέντρα θα πρέπει να αντικατασταθούν σε όλη την πόλη είπε ακόμη, Διαβεβαίωσε επίσης -απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις της αντιπολίτευσης- ότι τα δέντρα που θα κοπούν θα αντικατασταθούν με άλλα, που θα ορίσει η αρμόδια υπηρεσία. "Μέσα στον επόμενο μήνα από την στιγμή που βγει η άδεια, θα τοποθετηθούν νέα δέντρα", τόνισε. «Όπου υπάρχει άδεια δενδροδόχος μπαίνει νέο δέντρο», όπως είπε, ενώ ανακοίνωσε ότι συνολικά στην πόλη θα φυτευτούν 900 νέα δέντρα.

Νωρίτερα, ο κ. Μιχάλης Τρεμόπουλος από την Οικολογία Αλληλεγγύη είχε επισημάνει ότι δεν τεκμηριώνεται επαρκώς ότι είναι επικίνδυνα, ζητώντας να ενημερωθεί αν είχε προβλεφθεί η λήψη μέτρων για να αποτραπεί η κοπή τους. Στο ίδιο μήκος κύματος και η κ. Χριστίνα Αρχοντή που έθεσε το ερώτημα τι φροντίδα έχουν λάβει τα δέντρα μέχρι στιγμής και ζητώντας να αποφευχθεί η κοπή εάν δεν υπάρχει αξιόπιστα διαπιστωμένο πρόβλημα.

Ο Σπύρος Βούγιας από την ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη, συμφώνησε και αυτός ότι δεν βρήκε «καθόλου πειστική την αιτιολόγηση» για την κοπή των δέντρων, τη στιγμή που το πράσινο είναι λιγοστό στην πόλη ενώ ζήτησε από τη διοίκηση να το ξανασκεφτεί ή να έρθει το θέμα στην επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Στην έλλειψη πρασίνου αναφέρθηκε από την πλευρά της και η κ. Ρία Καλφακάκου από την παράταξη Θεσσαλονίκη Μαζί. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, να συμπληρώνονται οι εισηγήσεις με το τι θα γίνει μετά, όχι μόνο με την αντικατάσταση αλλά και με τον εμπλουτισμό της πόλης με περισσότερο πράσινο όπως είπε.

Όπως αναφερόταν στην εισήγηση του θέματος από τη ∆ιεύθυνση ∆ιαχείρισης Αστικού Περιβάλλοντος, η συγκεκριμένη διεύθυνση αποφάσισε να προχωρήσει σε µερική ανάπλαση των χώρων πρασίνου (παρτεριών) της οδού Αγγελάκη, από Αλ. Σβώλου έως Ν. Εγνατία και κατόπιν αυτοψίας, διαπίστωσε την επικινδυνότητα πέντε ψηλών δένδρων (λεύκες) στην οδό Αγγελάκη (από Αλ. Σβώλου έως Ν. Εγνατία) τα οποία εµφανίζουν σηµάδια αρχικής εξωτερικής σήψης και σαθρότητα. Τα εν λόγω δέντρα παρουσιάζουν και ελαφρύ µεταχρωµατισµό του φλοιού τους. 

Όπως σημειώνεται οι λεύκες γενικά αναπτύσσουν επιφανειακό και επιπόλαιο ριζικό σύστηµα εξαιτίας του οποίου προκαλούνται συχνά προβλήµατα στην ευστάθειά τους, µε αποτέλεσµα να έχουν καταγραφεί αρκετές πτώσεις δέντρων του εν λόγω είδους. Επίσης, προκαλούν προβλήµατα σε παρακείµενες κατασκευές και εγκαταστάσεις.

Επίσης, εγκρίθηκε η κοπή ενός δέντρου του είδους «Populus x canadensis» (Λεύκα-υβρίδιο) επί της οδού Γλυνού 29 & Παλιά Ηρακλέους καθώς όπως διαπιστώθηκε βρίσκεται στην γωνία του οικοδομικού τετραγώνου, εμφανίζει κλίση και εφάπτεται με κολώνα της Δ.Ε.Η. Επίσης εμφανίζει εξωτερικές μυκητολογικές προσβολές (μαύρος μεταχρωματισμός του φλοιού), οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν έλκη, σκωριάσεις και καρκίνους διαφόρων μορφών στον κορμό και στους βραχίονες σε δέντρα του συγκεκριμένου είδους, και ενδέχεται να οδηγήσουν σε ξηράνσεις τμημάτων του δέντρου (βραχίονες, κλαδιά κ.λπ.) ή ακόμη και ολόκληρου του δέντρου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η υπ. Παιδείας για την υποχρεωτική τηλεκπαίδευση σε σχολεία που τελούν υπό κατάληψη
Κανείς, και πόσο μάλλον μια μειοψηφία, δεν μπορεί να παρεμποδίσει το δικαίωμα στην εκπαίδευση για τους άλλους, τονίζει
Η υπ. Παιδείας για την υποχρεωτική τηλεκπαίδευση σε σχολεία που τελούν υπό κατάληψη