Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κετικίδης (ΠΟΕΔΗΝ): Δύο νέα ύποπτα κρούσματα για κορωνοϊό στη Θεσσαλονίκη

Δηλώσεις του γραμματέα της ΠΟΕΔΗΝ για νέα ύποπτα κρούσματα

Δύο νέα ύποπτα κρούσματα για κορωνοϊό έχουν εντοπιστεί και ελέγχονται στη Θεσσαλονίκη, όπως δήλωσε στο TyposThes, ο γραμματέας της ΠΟΕΔΗΝ, Πέτρος Κετικίδης. Σύμφωνα με τον κ. Κετικίδη, εκτός από το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού σε 38χρονη γυναίκα στη Θεσσαλονίκη, ελέγχονται δύο ύποπτα κρούσματα, το ένα βρίσκεται στο ΑΧΕΠΑ και το δεύτερο στο Ιπποκράτειο.

Και για τα δύο αναμένονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Μάλιστα, ο κ. Κετικίδης μιλώντας στο TyposThes ζήτησε από τον κόσμο να επικρατήσει ψυχραιμία, κάνοντας παράλληλα έκκληση προς την κυβέρνηση για το ανθρώπινο δυναμικό στα νοσοκομεία, καθώς όπως δήλωσε «σε περίπτωση έξαρσης, την οποία απευχόμαστε, μπορεί να υπάρξουν προβλήματα νοσηλείας των ασθενών».

Σημειώνεται πως αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη σύσκεψη παρουσία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα και του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, με αφορμή το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη.

Στη σύσκεψη, εκτός των κ.κ. Τζιτζικώστα και Κικίλια, θα συμμετέχουν η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Χρήστος Μήττας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, οι Διοικητές της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Ελλάδας και οι Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας και Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Κόβονται οι άδειες στο τομέα της Υγείας

Με απόφαση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, αναστέλλονται και ανακαλούνται μέχρι νεωτέρας, οι κανονικές άδειες του προσωπικού της Κεντρικής Υπηρεσίας του υπουργείου Υγείας, των Κεντρικών Υπηρεσιών των Υγειονομικών Περιφερειών, των νοσοκομείων του ΕΣΥ, του ΕΚΑΒ, του ΕΟΔΥ, του ΕΚΕΑ, της ΕΚΑΠΥ, του ΙΦΕΤ και των Δημοσίων Δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας, Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, Περιφερειακά Ιατρεία και Τοπικά Ιατρεία), καθώς και των Τοπικών Ομάδων Υγείας σε όλη τη χώρα.

Καμπάνια ενημέρωσης

Καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για την προστασία από τον κοροναϊό, ξεκίνησε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με τίτλο «Δεν φοβόμαστε- Προστατευόμαστε- Ασπίδα μας η Γνώση».

Την ίδια ώρα ο γενικός γραμματέας Νίκος Χαραδαλιάς ταξιδεύει για Θεσσαλονίκη, προκειμένου να συμμετάσχει στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί με αφορμή το πρώτο κρούσμα του ιού στη χώρα μας. Στη σύσκεψη θα συζητηθούν οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν για τη διαχείριση της κατάστασης και πιθανής απομόνωσης ατόμων ή χώρων για να εμποδιστεί η μετάδοση της νόσου.

Στην εφαρμογή του σχεδίου η ΓΓΠΠ έχει το ρόλο του συντονιστή των εμπλεκόμενων υπηρεσιών με βάση τις κατευθύνσεις του υπουργείου Υγείας.

Η καμπάνια ενημέρωσης που ξεκίνησε ήδη από την ΓΓΠΠ, περιλαμβάνει οκτώ βασικές συμβουλές που αφορούν στα μέτρα προφύλαξης και τις ενέργειες του κάθε πολίτη προσωπικά, πρώτον για την προστασία τους από τον κοροναϊό και δεύτερον για τον περιορισμό της μετάδοσης του.

Ήδη ο πίνακας με τα μέτρα προφύλαξης έχει αναρτηθεί στις ιστοσελίδες της ΓΓΠΠ, ενώ πιθανότατα θα γίνει και βίντεο που θα προβάλλεται από ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

Τα οκτώ μέτρα είναι:

   1. Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα. Γενικά αποφεύγουμε να αγγίζουμε με τα χέρια μας, τη μύτη, το στόμα και τα μάτια μας.

   2. Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντιλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.

   3. Απορρίπτουμε το χαρτομάντιλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.

   4. Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα και ιδιαίτερα με ηλικιωμένους ή άτομα με χρόνια νόσο.

   5. Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) και παραμένουμε σπίτι μας.

   6. Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.

   7. Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.

   8. Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη
Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ - Στον ΟΑΣΘ μόνο 50 λεωφορεία τα οποία θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, θα εξυπηρετούν τους πολίτες
Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη