Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: «Λάθος χειρισμοί» από ύποπτα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη

«Καμπανάκι» από την ΠΟΕΔΗΝ για μη εναρμόνιση πολιτών με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ

Του Γιώργου Καλλίνη

Ο κορωνοϊός έχει εγκατασταθεί στην καθημερινότητα μας και τα κρούσματα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Τα μέτρα προστασίας κάθε μέρα εντείνονται και οι επιστήμονες συνεχίζουν τις προσπάθειες τους να περιοριστεί η νέα απειλή.

Όμως, οι πολίτες δεν έχουν προσαρμοστεί πλήρως σε αυτή τη νέα πραγματικότητα και ενώ έχει γίνει σαφές ότι δεν πρέπει να πηγαίνουν σε νοσοκομείο αν έχουν ύποπτα συμπτώματα, αυτοί σπεύδουν σε εφημερεύοντα νοσοκομεία. «Τα απλά μέτρα προστασίας είναι πλέον γνωστά στους περισσότερους πολίτες. Στην εφαρμογή όμως βλέπουμε ότι δεν ακολουθούνται οι επισημάνσεις των υγειονομικών αρχών. Όποιος έχει ύποπτα συμπτώματα πρέπει να πάρει αμέσως τηλέφωνο στον ΕΟΔΥ και να ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες. Στην πράξη όμως, πολλοί πηγαίνουν απλώς στα εφημερεύοντα νοσοκομεία για να εξεταστούν», τονίζει στο TyposThes ο Οργανωτικός Γραμματέας της ΠΟΕΔΗΝ κ. Πέτρος Κετικίδης.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του TyposThes, ασθενείς ύποπτα κρούσματα για κορωνοϊό φτάνουν σε εφημερεύοντα νοσοκομείο προκαλώντας αντιδράσεις στο προσωπικό. Σε ερώτηση του TyposThes σε εργαζόμενο που δεν επιθυμεί την αναφορά του ονόματός του για το ζήτημα, μας δήλωσε «τι να τους κάνουμε; να τους διώξουμε; Είναι λάθος και πρέπει να γίνει κτήμα όλων μας». 

Τι συμβαίνει όμως όταν φτάνει ένας άνθρωπος που ανησυχεί για τον κορωνοϊό σε ένα νοσοκομείο; «Στο Γεννηματάς όπου εργάζομαι, αλλά και στο Ιπποκράτειο και το Παπανικολάου, υπάρχει ένας αρχικός έλεγχος στην πύλη της εισόδου με απλές ερωτήσεις και την παροχή μιας μάσκας. Αν διαπιστωθεί εκεί ότι το κρούσμα είναι όντως ύποπτο, αμέσως οδηγείται σε έναν ειδικό χώρο στην αυλή όπου θα εξεταστεί από τον γιατρό και στην περίπτωση που όντως νοσεί από κορωνοϊό, οδήγειται με όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις στο νοσοκομείο αναφοράς, δηλαδή το ΑΧΕΠΑ», συμπληρώνει ο κ. Κετικίδης.

Τις τελευταίες εβδομάδες όμως συμβαίνει το εξής παράδοξο: Οι πολίτες αποφεύγουν το ΑΧΕΠΑ επειδή φοβούνται να μη κολλήσουν από τα ήδη υπάρχοντα επιβεβαιωμένα κρούσματα και γεμίζουν τα υπόλοιπα νοσοκομεία στις εφημερίες. «Ενώ ο μέσος όρος του ΑΧΕΠΑ είναι 900 – 1000 τις μέρες που εφημερεύει, την περασμένη Τρίτη είχε μόνο 380 άτομα ενώ εμείς είχαμε 550», σημειώνει ο γραμματέας της ΠΟΕΔΗΝ εξηγώντας ότι ο κόσμος πλέον φοβάται την εξάπλωση του ιού.

Ενδεικτικό της γενικότερης… απειθαρχίας είναι ότι ενώ πλέον όλοι γνωρίζουν πόσο εύκολα μεταδίδεται ο ιός, δεν ακολουθούν τις οδηγίες και πηγαίνουν κατά μόνας στα νοσοκομεία για να εξεταστούν. «Πρέπει να πούμε άλλη μία φορά ότι ένας πολίτης με ύποπτα συμπτώματα δεν πρέπει να πάει στο νοσοκομείο, αλλά να πάρει οδηγίες από τον ΕΟΔΥ, αν χρειαστεί να έρθει ένας γιατρός στο σπίτι ή να τον παραλάβει ένα ειδικά διαμορφωμένο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Δυστυχώς, προς το παρόν, αυτό δεν γίνεται», καταλήγει ο κ. Κετικίδης.

Τις προσεχείς ημέρες, θα γίνει συνάντηση με το υπουργείο υγείας, καθώς έχει γίνει η πρόταση να ανοίξει το Λοιμωδών στη Θεσσαλονίκη αποκλειστικά και μόνο για τη διαχείριση του κορωνοϊού, καθώς και για να συζητηθούν τα μέτρα προφύλαξης των επαγγελματιών υγείας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και ανησυχούν για την υγεία τους. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ