Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός - Θεσσαλονίκη: Κανονικά η αποκομιδή σκουπιδιών από το δήμο

Χρήσιμες οδηγίες από το δήμο - Μείωση όγκου σκουπιδιών στο κέντρο, αύξηση στις γειτονιές

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Κανονικά -με κάποιες αλλαγές ανάλογα με τις ανάγκες σε κάθε περιοχή- συνεχίζεται η αποκομιδή των απορριμμάτων στο δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ εκδόθηκαν και νέες, συγκεκριμένες, οδηγίες προς τους δημότες για το πώς πρέπει να πετούν τα σκουπίδια, προκειμένου να προστατεύσουμε αλλά και να βοηθήσουμε όλοι τους εργαζόμενους στην καθαριότητα.

Οι πολίτες δεν έχουν συμμορφωθεί ακόμη 100% στις οδηγίες που έχουν δοθεί ήδη από το δήμο για να μην κατεβάζουν τα σκουπίδια τους όλες τις ώρες, αλλά μία φορά την ημέρα είτε το πρωί, είτε αργά το βράδυ για να τα παραλαμβάνει το απορριμματοφόρο χωρίς να μένουν πολλές ώρες στους κάδους, όπως ανέφερε μιλώντας στον Τύπο Θεσσαλονίκης ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Νίκος Ζεϊμπέκης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι τις επόμενες ημέρες θα τηρήσουν τις οδηγίες. Για παράδειγμα αναφέρει ότι προχθές όλη η οδός Αγίου Δημητρίου ήταν καθαρή, αλλά υπήρχαν δυο σημεία που ξεχείλιζαν από σκουπίδια. «Για να μην πάνε 30 μέτρα παρακάτω να τα πετάξουν σε έναν κάδο που είναι άδειος, αφήνουν τις σακούλες με τα σκουπίδια έξω από τον γεμάτο κάδο», όπως επισημαίνει. Επίσης, καλεί τους πολίτες να τα κατεβάζουν σε μία σακούλα μεγάλη καλά δεμένη.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται στις επάλξεις, η υπηρεσία μέχρι τώρα λειτουργία κανονικά και η αποκομιδή μέχρι στιγμής γίνεται κανονικά. Ωστόσο γίνονται κάποιες αλλαγές στο σχεδιασμό των δρομολογίων, ακολουθώντας τις αλλαγές στις ανάγκες. Συγκεκριμένα, ο κ. Ζεϊμπέκης αναφέρει ότι από τότε που έκλεισαν τα καταστήματα στο κέντρο (εστίασης και εμπορικά) ο όγκος των απορριμμάτων έχει πέσει στο 1/3 και στο 1/4. Την ίδια ώρα, έχει αυξηθεί ο όγκος στις οικιστικές περιοχές και στις γειτονιές, στο Ε΄Διαμέρισμα, στην Τούμπα, στην Τριανδρία, στην Ξηροκρήνη, στο Γ΄ Διαμέρισμα κλπ.  Κανονικά λειτουργεί και η μπλε γραμμή, δηλαδή η ανακύκλωση στους μπλε κάδους, παρόλο που η ανακύκλωση έχει μειωθεί αυτό το διάστημα, σύμφωνα με τον κ. Ζεϊμπέκη, καθώς ο κύριος όγκος ειδικά στο χαρτί και τα χαρτοκιβώτια προερχόταν από τα μαγαζιά που πλέον έχουν κλείσει.

«Σηκώνουν» τα ξύλινα παγκάκια από την πλατεία δικαστηρίων

Συνεργεία του δήμου Θεσσαλονίκης ξήλωσαν εξάλλου τα ξύλινα παγκάκια που είχαν μείνει στην πλατεία δικαστηρίων από το χριστουγεννιάτικο χωριό, ενώ απομακρύνθηκε και το καρουζέλ, στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Αλλά ακόμα και την ώρα που τα συνεργεία έβγαζαν τα παγκάκια υπήρχε κόσμος που καθόταν στα άλλα που είχαν μείνει. «Δυστυχώς δεν έχουμε καταλάβει πιστεύω όλοι την επικινδυνότητα της κατάστασης», επισημαίνει ο κ. Ζεϊμπέκης.

Εξάλλου ο δήμος προχώρησε και σε μια σειρά από απολυμάνεις, οι οποίες θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα. Ο κ. Ζεϊμπέκης αναφέρει ότι «είχαμε ένα κακό το οποίο μας βγήκε σε καλό», καθώς το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στη χώρα εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη και ο δήμος «έδρασε άμεσα και αποτελεσματικά». Αισίως κλείνουμε ένα μήνα με τα μέτρα αυτά, όπως λέει χαρακτηριστικά αναφέροντας ότι σε πολλά σημεία έχουν γίνει απολυμάνσεις παραπάνω από μία φορά, όπως για παράδειγμα στα αυτοκίνητα του δήμου. Επίσης έχει εξοπλιστεί το προσωπικό με είδη προστασίας. «Έτσι και αλλιώς το κάναμε, ήταν μέσα στις υποχρεώσεις μας», όπως λέει ο κ. Ζεϊμπέκης.

 

Πώς πρέπει να πετάμε τα σκουπίδια – Αναλυτικά οι οδηγίες

 

Διαβάστε αναλυτικά όλες τις χρήσιμες οδηγίες του δήμου:

«Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα και τη διαχείριση των απορριμμάτων αποτελούν τη δεύτερη ανθρώπινη ασπίδα της δημόσιας υγείας, μετά τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και το σύστημα υγείας. Έρχονται σε απευθείας επαφή με ό,τι πετάμε στα απορρίμματα και την ανακύκλωση. Βάζουμε όλοι ένα χεράκι για να προστατεύσουμε αλλά και για να βοηθήσουμε αυτούς τους εργαζόμενους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δήμος.

Πρακτικά, τι μπορούμε εμείς να κάνουμε;

-Όλα τα μέσα προστασίας που χρησιμοποιούμε όπως γάντια, μαντήλια απολύμανσης, μάσκες, απολυμαντικά δεν ανακυκλώνονται και πρέπει να τοποθετούνται σε σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων.

-Σε περίοδο πανδημίας μην αφήνετε σακούλες απορριμμάτων ανοικτές ή μισάνοικτες, χρησιμοποιείτε τις ειδικές σακούλες που κλείνουν με κορδόνι και κλείστε τις όσο πιο ερμητικά γίνεται.

-Τοποθετείστε τις σακούλες απορριμμάτων εντός των κάδων και κλείστε τους κάδους για να μην υπάρχει επαφή ή πιθανότητα επιμόλυνσης ούτε ανθρώπων (που ακόμα και κατά λάθος μπορεί να σκοντάψουν σε σάκους εκτός του κάδου) ούτε με αδέσποτα ή περαστικά κατοικίδια.

-Μην αφήνετε σακούλες εκτός των κάδων και γύρω από αυτούς. Σε περίπτωση που ο κάδος είναι ήδη γεμάτος αναζητείστε κοντινό κάδο με διαθέσιμο χώρο ή κρατείστε τη σακούλα στο σπίτι για μια ακόμη ημέρα.

-Αποφύγετε εργασίες που παράγουν έξτρα ποσότητες απορριμμάτων όπως επισκευές και μερεμέτια και μη βγάζετε στο δρόμο ογκώδη αντικείμενα όπως έπιπλα η συσκευές που γίνονται εύκολα εστίες μικροβίων

-Ανοίγετε και κλείνετε τους κάδους από τα ειδικά πεντάλ, όπου υπάρχουν ή με γάντια όπου δεν υπάρχουν πεντάλ.

 

Εάν είμαστε σε καραντίνα ή έχουμε κρούσματα ή υποψία κρούσματος στο σπίτι μας:

-Δεν διαχωρίζουμε τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα (πλαστικά, χαρτιά, μέταλλα) για να προστατέψουμε τόσο τους εργαζόμενους στη συλλογή όσο και αυτούς στα κέντρα διαλογής υλικών που συχνά διαχωρίζουν ανακυκλώσιμα υλικά με τα χέρια.

-Γεμίζουμε τις σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων μέχρι τα 2/3 το πολύ, τις δένουμε σφιχτά και τις τοποθετούμε σε δεύτερη σακούλα που επίσης κλείνουμε σφιχτά. -Προσέχουμε καλά να είναι γερές και οι δύο σακούλες, χωρίς σκισίματα, και σε περίπτωση αμφιβολίας χρησιμοποιούμε και τρίτη σακούλα.

-Χρησιμοποιούμε γάντια για να κλείσουμε και δέσουμε τις σακούλες και να τις μεταφέρουμε στον κάδο απορριμμάτων – τα γάντια αυτά, μόλις γυρίσουμε σπίτι, τα πετάμε στις επόμενες σακούλες απορριμμάτων που θα χρησιμοποιήσουμε.

 

Εάν είμαστε υγιείς και δεν έχουμε υποψία κρούσματος:

-Συνεχίζουμε την ανακύκλωση όπως πριν αλλά προσέχουμε να μην τοποθετούμε εντός των ανακυκλώσιμων τα μέσα προστασίας που χρησιμοποιούμε όπως γάντια, μαντήλια απολύμανσης, μάσκες, απολυμαντικά κλπ. διότι αυτά δεν ανακυκλώνονται και πρέπει να τοποθετούνται σε σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων.

-Γεμίζουμε τις σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων μέχρι τα 2/3 το πολύ και τις δένουμε σφιχτά.

-Είναι υπέρ της ασφάλειας όλων μας να χρησιμοποιούμε γάντια για να κλείσουμε και δέσουμε τις σακούλες και να τις μεταφέρουμε στον κάδο απορριμμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κακοκαιρία: Σε Σκόπελο και Καρδίτσα καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής
Τα φαινόμενα αναμένεται να περιοριστούν σταδιακά στα βορειοανατολικά ηπειρωτικά και στα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου και να εξασθενήσουν
Κακοκαιρία: Σε Σκόπελο και Καρδίτσα καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής