Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Κορωνοϊός: Νέα δωρεάν υπηρεσία τηλεϊατρικής – Γιατρός σε κάθε σπίτι

Nέα υπηρεσία τηλεϊατρικής που θα λειτουργήσει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τους πολίτες που έχουν ιατρικά προβλήματα λόγω κορωνοϊού

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Μια εφαρμογή που φέρνει δωρεάν τον γιατρό σε κάθε σπίτι για κάθε πολίτη, χωρίς άσκοπες μετακινήσεις, είναι η νέα υπηρεσία τηλεϊατρικής, που θα λειτουργήσει με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για όλους τους πολίτες, οι οποίοι λόγω κορωνοϊού παραμένουν στα σπίτια τους και αντιμετωπίζουν ιατρικά ζητήματα. Πρόκειται για μια συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και την εταιρεία Dr. Button που προσφέρει τηλεσυνεδρίες με γιατρούς.

«Παρέχουμε δωρεάν το σύστημα τηλεϊατρικής. Δίνουμε στους συμπολίτες μας ένα έξυπνο εργαλείο που είναι εύχρηστο έτσι ώστε να μπορούν να μείνουν στο σπίτι και ταυτόχρονα να έχουν ένα πρώτο έλεγχο από γιατρούς που ανήκουν σε τέσσερις ειδικότητες: γενικής ιατρικής, παθολόγους, πνευμονολόγους και παιδιάτρους. Χρησιμοποιώντας υπολογιστή, τάμπλετ ή κινητό επιλέγουμε τον γιατρό με τον οποίο θέλουμε να επικοινωνήσουμε, ενημερώνουμε για συμπτώματα ή απορίες μας και λαμβάνουμε απαντήσεις ή καθοδήγηση. Πάνω από όλα για εμάς είναι η προστασία της ζωής. Και με αυτή την εφαρμογή προσπαθούμε να βοηθήσουμε τον ΕΟΔΥΥ», ανέφερε προ ολίγου κατά τη διάρκεια διαδικτυακή συνέντευξη τύπου ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Διευκρίνισε ωστόσο πως όταν τα συμπτώματα είναι αρκετά σοβαρά τότε φυσικά και οι πολίτες πρέπει να απευθυνθούν στον ΕΟΔΥΥ και το ΕΚΑΒ. Εξάλλου εστιάζοντας στην προσφορά της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην μάχη κατά του κορωνοϊού είπε πως: «από σήμερα ξεκίνησε η λειτουργία της γραμμής 2313004800 για ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη». Πρόσθεσε πως η ΠΚΜ από την πρώτη στιγμή δεσμεύτηκε πως δεν θα αφήσει κανέναν να περάσει αυτή την κρίση μόνος του.

Είπε πως η Περιφέρεια εξασφάλισε είδη ατομικής προστασίας και τα παραδίδει σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, από την επόμενη εβδομάδα θα δώσει μάσκες, αντισηπτικά και γάντια σε ιατρικό προσωπικό και αστυνομικούς, ενώ είναι σε επικοινωνία με τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης προκειμένου να προμηθεύσει με είδη πρώτης ανάγκης και ιδιώτες γιατρούς. Επίσης εστίασε στην σημασία των εθελοντικών αιμοδοσιών. «Χρειαζόμαστε αίμα. Γίνεται σειρά εθελοντικών αιμοδοσιών καθώς υπάρχει έλλειψη σε αίμα. Συμπολίτες μας μπορούν να το κάνουν άφοβα. Η ΠΚΜ στο site της ενημερώνει για τα σημεία αιμοδοσίας. Εξάλλου για αιμοδοσία υπάρχει εξαίρεση από τα περιοριστικά μέτρα», ανέφερε ο κ. Τζιτζικώστας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Νίτσας τόνισε: «Βρισκόμαστε σε μια μάχη με έναν αόρατο εχθρό. Ο ΙΣΘ ενημέρωσε με τους γιατρούς του, γονείς και μαθητές, διαμέσου μιας διαδικτυακής συνάντησης, και τώρα βάζουμε πλάτη και στην ενημέρωση του κάθε πολίτη για να έχει live επικοινωνία με τον γιατρό του. Υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση των γιατρών μας που εγγράφονται στην σχετική πλατφόρμα. Όσο όμως η τεχνολογία κι αν έχει προχωρήσει, η άμεση επικοινωνία του γιατρού με τον ασθενή δεν αντικαθίσταται. Η μάχη μας για τον κορωνοϊό είναι μια συλλογική προσπάθεια. Έχουμε αναστείλει λειτουργία τακτικών ιατρείων μας και δώσαμε όλες τις δυνάμεις μας στην μάχη κατά κορωνοϊού. Ευθύνη μας είναι να προστατέψουμε όλους μας. Και αυτή η πλατφόρμα τηλεϊατρικής είναι ένα εργαλείο. Οι γιατροί του ΙΣΘ που συμμετέχουν σε αυτήν θα είναι στη διάθεση των πολιτών της Θεσσαλονίκης. Το μήνυμα είναι ακολουθούμε τις συμβουλές των γιατρών μας και μένουμε σπίτι».

Τόνισε και ο ίδιος την μεγάλη ανάγκη για αίμα. «Έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες ώστε αιμοδότες να δώσουν αίμα με ασφάλεια χωρίς να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο του κορωνοϊού», διαβεβαίωσε ενώ ευχαρίστησε και τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας για την στήριξη που θα παρέχει η ΠΚΜ προς το ιατρικό προσωπικό, αλλά και προς τους ιδιώτες γιατρούς που «εξετάζουν επείγοντα περιστατικά προσπαθώντας να κρατήσουν τον κόσμο μακριά από τα νοσοκομεία».

Αξίζει να σημειωθεί πως η εφαρμογή θα λειτουργεί καθόλη τη διάρκεια της κρίσης από τον κορωνοϊό και θα αφορά σε θέματα που σχετίζονται με αυτόν. Για τις μεγαλύτερες ηλικίες ή για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες μπορούν να απευθύνονται στο τηλεφωνικό αριθμό 2313004800 όπου και θα τους παραπέμψουν σχετικώς.

Όπως εξήγησε ο κ. Νίτσας: «Η πλατφόρμα απευθύνεται σε όσους είναι ηλεκτρονικά ενήμεροι για τα γεγονότα. Οι ηλικιωμένοι έχουν τον γιατρό τους με τον οποίο συνομιλούν και ο οποίος θα είναι ο σύμβουλος τους αν τον χρειαστούν. Εκείνος θα καθοδηγήσει τους ηλικιωμένους στην ασφαλέστερη ιατρική φροντίδα».

Εξάλλου τόνισε πως ο ΙΣΘ είναι σε επικοινωνία με start ups εταιρείες που φτιάχνουν ασπίδες προστασίας προσώπου, ακόμη και υφασμάτινες μάσκες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αφού αποστειρωθούν για να εξοπλίσουμε με καλύτερο τρόπο ιδιώτες γιατρούς.

Και οι δύο ομιλητές δεν παρέλειψαν να επισημάνουν για ακόμη μια φορά την σημασία της ατομικής ευθύνης. «Έχουμε μάθει στα δύσκολα ως λαός, έχουμε δείξει πως μπορούμε να τα καταφέρουμε, αρκεί να κάνουμε το πιο απλό που είναι και το μόνο εμβόλιο μέχρι στιγμής κατά της πανδημίας του κορωνοϊό, να μείνουμε σπίτι», ανέφερε ο κ. Τζιτζικώστας.

 

Η ηλεκτρονική διεύθυνση της νέας υπηρεσίας τηλεϊατρικής είναι:
https://drbutton.gr/kentriki-makedoniaΗ εφαρμογή είναι διαθέσιμη και στο appstore και το playstore

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καραμούζης (Grant Thornton) – Κορωνοϊός: Τα μέτρα θα διαρκέσουν 6 με 7 μήνες
Σημαντική ανάλυση για την πανδημία, τις οικονομικές και τις κοινωνικές εξελίξεις από τον πρόεδρο της Grant Thornton, Νικόλαο Καραμούζη
Καραμούζης (Grant Thornton) – Κορωνοϊός: Τα μέτρα θα διαρκέσουν 6 με 7 μήνες