Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Γιαννούλης κατά ΠΚΜ για την αδειοδότηση του ΤΙΤΑΝ

Καταλογίζει, επίσης, «προκλητική και απαράδεκτα αυταρχική συμπεριφορά» στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Σκληρή κριτική τόσο στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όσο και την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ασκεί με ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Κοιτάμε Μπροστά» και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Γιαννούλης, σχετικά με την απόφαση για αλλαγή στην περιβαλλοντική άδεια της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ στην Ευκαρπία, ώστε να καίει ανακυκλώσιμα υλικά. Στην ανακοίνωσή του ο κ. Γιαννούλης καταλογίζει «προκλητική και απαράδεκτα αυταρχική συμπεριφορά» στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και «παθητική αποδοχή» της απόφασης από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ σημειώνει ότι δεν δόθηκε «καμιά δυνατότητα δημοκρατικής διαβούλευσης με τους τοπικούς φορείς, αν και ήταν γνωστές εδώ και πολλά χρόνια οι αντιρρήσεις τους».

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του ο κ. Γιαννούλης αναφέρει:

Αποτελεί προκλητική και απαράδεκτα αυταρχική συμπεριφορά η απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά και η παθητική αποδοχή της από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, να επιτρέψει την αλλαγή στην περιβαλλοντική άδεια της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ στην Ευκαρπία, ώστε να καίει ανακυκλώσιμα υλικά, χωρίς να δοθεί καμιά δυνατότητα δημοκρατικής διαβούλευσης με τους τοπικούς φορείς, αν και ήταν γνωστές εδώ και πολλά χρόνια οι αντιρρήσεις τους. Και όλα αυτά ενώ κορυφώνεται η πανδημία και έχει επιβληθεί περιορισμός μετακινήσεων, με συνέπεια να απαγορεύεται στην ουσία κάθε είδους διαμαρτυρία!

Η παροχή της συγκεκριμένης άδειας αποτελεί ευθεία υπονόμευση της ανακύκλωσης, με τη φανερή πρόθεση να εξασφαλιστούν μεγαλύτερες ποσότητες προς καύση υλικών, ώστε να βοηθηθεί η τσιμεντοβιομηχανία να αλλάξει τη σημερινή της καύσιμη ύλη, δηλαδή το πετ κοκ, με ένα πιο αποδεκτό από τους ευρωπαϊκούς κανόνες και πιο καθαρό θεωρητικά καύσιμο. Το αντίθετο θεωρείται ορθή πρακτική και υποστηρίζεται από την κοινή λογική. Δηλαδή πρώτα η εξάντληση κάθε μέσου προώθησης της ανακύκλωσης και αύξησης των ωφελημάτων της προς το κοινωνικό σύνολο και στο τέλος η διαχείριση του πιθανού υπολείμματος που θα περισσεύει.

Η συγκεκριμένη απόφαση λοιπόν είναι ξεκάθαρα ενάντια στο συμφέρον της τοπικής κοινωνίας της Θεσσαλονίκης και μεροληπτικά υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων της συγκεκριμένης βιομηχανίας. Γι’ αυτό άλλωστε αντιδρούν τόσοι Δήμοι και τοπικοί φορείς της κοινωνίας των πολιτών. Γι’ αυτό αντιδρούσαν εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον στην προοπτική καύσης απορριμμάτων από την εταιρεία ΤΙΤΑΝ ΑΕ, η οποία πίεζε επίμονα εδώ και χρόνια να της δοθεί η πολυπόθητη άδεια.

Καλούμε την Περιφέρεια να συνεργαστεί άμεσα με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων και να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να ανασταλεί η διαδικασία τροποποίησης της άδειας του ΤΙΤΑΝ και να γίνει ολοκληρωμένη συζήτηση διαβούλευσης, με τοποθέτηση συλλογικών οργάνων και φορέων, μετά την άρση των μέτρων κατά της πανδημίας.

Καλούμε την Περιφέρεια να αφήσει τις προφάσεις εν αμαρτίαις και να εφαρμόσει τάχιστα ουσιαστικά μέτρα για την ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή, με τέσσερα τουλάχιστον ρεύματα, εγκαταλείποντας σταδιακά το σύστημα του μπλε κάδου, να βοηθήσει τους Δήμους να εγκαταστήσουν Πράσινα Σημεία, να ενισχύσει τις προσπάθειες ενημέρωσης των πολιτών και να υποστηρίξει τις συνεργασίες των Δήμων με Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις κοινωνικής διαχείρισης απορριμμάτων. Επίσης, να λάβει ενισχυμένα μέτρα λόγω κορωνοϊού για την ασφαλή διαχείριση όλων των απορριμμάτων αλλά και για την προστασία των εργαζομένων των ΟΤΑ σε αυτό τον τομέα.

Καλούμε την Περιφέρεια να ξεκαθαρίσει τη στάση της και για τη χωροθέτηση της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) Δυτικής Θεσσαλονίκης, για το ποιες θέσεις έχουν προεπιλεγεί, για το αν η συγκεκριμένη ΜΕΑ θα παράγει κατά προτεραιότητα RDF-SRF προς καύση αντί για βελτιωμένες διαδικασίες ανακύκλωσης και διαλογής, όπως και που προορίζεται να καίγεται αυτό το υλικό.

Οι μεθοδεύσεις για την κατά προτεραιότητα υποστήριξη της καύσης απορριμμάτων σε ιδιωτικές βιομηχανίες αντί της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησής τους προς όφελος του κοινωνικού συνόλου δεν πρέπει να τύχουν υποστήριξης από κανέναν.

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Οι «παλιοί» κινδυνεύουν με λουκέτα σε καφέ – μπαρ, εστιατόρια
Τα τεράστια λάθη με τις κλίμακες που προτείνει θα φέρουν λουκέτα, τονίζει ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Νομού...
Θεσσαλονίκη: Οι «παλιοί» κινδυνεύουν με λουκέτα σε καφέ – μπαρ, εστιατόρια