Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Νέοι «εξοπλίζουν» τους γιατρούς στη μάχη με τον κορωνοϊό

Ασπίδες προσώπου, αναπνευστήρες και μια εφαρμογή κατά του κορωνοϊού από εθελοντές της κοινότητας COVID-19 Response Greece που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Στη μάχη κατά του κορωνοϊού μπήκαν οι εθελοντές της κοινότητας COVID-19 Response Greece. Μέσα σε λίγες μόνο μέρες άνθρωποι από το OK!Thess και startups που συνδέονται με το αυτό και το ευρύτερο οικοσύστημα τεχνολογικής καινοτομίας της Θεσσαλονίκης ένωσαν τις δυνάμεις τους για έναν στόχο: να βάλουν το δικό τους λιθαράκι στον αγώνα κατά του επικίνδυνου αυτού ιού.

Σήμερα η κοινότητα αριθμεί 220 εθελοντές και έχει να επιδείξει πολύτιμη προσφορά. Ήδη στις αρχές τις εβδομάδας εφοδίασε τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης με 5000 προστατευτικές ασπίδες προσώπου για τις ανάγκες των μελών του.

covid2.jpg

Η κατασκευή τους έγινε βάσει των ανοιχτών και δωρεάν σχεδίων που δημιούργησαν οι εθελοντές της δράσης COVID-19 Response Greece, από βιομηχανία υλικών συσκευασίας τροφίμων στην περιοχή της Πέλλας. Κατά τις προηγούμενες ημέρες είχε προηγηθεί παραγωγή ασπίδων σε μικρή κλίμακα, οι οποίες διατέθηκαν δωρεάν από τους εθελοντές στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, το Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς και το Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο.

«Την Παρασκευή διατέθηκε ένας αριθμός με προστατευτικές ασπίδες προσώπου και στο νοσοκομείο Γρεβενών. Η διαδικασία της προμήθειας έγινε με την βοήθεια της Aidplex του Θ. Μαριόγλου και με την βοήθεια της ΣΟΥΛΗΣ ΑΒΕΕ άρχισε η μαζική παραγωγή και μάλιστα σε τιμή κόστους», δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» η Χημικός MSc, Founder “Thrive EMS” κα Εύα Μαρία Σαρηγιαννίδου. Στον Covid-19 Response Greece είναι εθελόντρια και υπεύθυνη για την διαχείριση αιτημάτων. «Κυρίως συνεργαζόμαστε με νοσοκομεία και ιατρικούς συλλόγους. Εγώ που στο παρελθόν ήμουν ιατρική επισκέπτρια, ενημερώνω την ιατρική κοινότητα. Βοηθάω στο πρόγραμμα με τα υποκατάστατα ασπίδων προστασίας προσώπου. Και διαχειρίζομαι τα αιτήματα από φορείς», σημείωσε.

«Βιώνουμε παράξενες καταστάσεις. Στην επικοινωνία που έχω αυτές τις μέρες με τον κόσμο νιώθω πως βρίσκεται σε αναστάτωση. Είναι κυρίως νοσηλευτές, καθώς και οι γονείς εργαζόμενων στον ιατρικό κλάδο. Υπάρχει αγωνία και για τα ατομικά μέτρα προστασίας που μπορεί να λείπουν κατά περιπτώσεις. Παράλληλα όμως υπάρχει και έννοια για τα εργαζόμενους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορωνοϊού», σχολίασε η κυρία Σαρηγιαννίδου.

 

Εφαρμογή αυτοέλεγχου κατά του κορωνοϊού

3f1c.png

Όπως μας είπε η ομάδα πέρα από τις ασπίδες προσώπου εργάζεται και σε άλλα project όπως μάσκες προστασίας αναπνοής, υποκατάστατα συσκευών μη επεμβατικού μηχανισμού αερισμού για νοσηλευόμενους, ενώ παράλληλα σχεδιάζουν ένα πρότζεκτ με τον ΕΟΔΥΥ για την ανάπτυξη μιας εφαρμογής που θα βοηθά τους ασθενείς να δουν την εξέλιξη του κορωνοϊού ή σε όσους παρουσιάζουν πιθανά συμπτώματα να μπορούν να αυτοελεγχθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες ένας από τους στόχους της εφαρμογής είναι και η παραγωγή λογισμικού ανοιχτού και προσβάσιμου σε επίσημους φορείς και υπηρεσίες του κράτους και του συστήματος υγειονομικής παρακολούθησης χωρίς χρέωση. Και μέσα από την χρήση της εφαρμογής αυτοέλεγχου τα μέλη της ομάδας βοηθούν πρακτικά στην αποσυμφόρηση της έκτακτης γραμμής του ΕΟΔΥ 1135.

 

«Σχέδια που δίνουν λύσεις στα προβλήματα της πανδημίας»

Εστιάζοντας τέλος στην εμπειρία από την συμμετοχή της στον Covid-19 Response Greece η κα Σαρηγιανίδου τόνισε: «Μέσα από τα όσα παράγουν τα μέλη της ομάδας δίνονται λύσεις στα προβλήματα που προέκυψαν λόγω της πανδημίας. Οι εθελοντές είναι κυρίως πτυχιούχοι με πλούσια βιογραφικά. Όλοι τους παράγουν ιδέες και αξιολογούν λύσεις. Ο καθένας κάνει κάτι μικρό όμως αυτό στο τέλος έχει μεγάλο αντίκρισμα στην κοινωνία».

Να σημειωθεί πως η κοινότητα της COVID-19 Response Greece  (covid19response.gr) είναι ανοιχτή σε όποιον έχει διάθεση, κατάρτιση και χρόνο να συμβάλει στη συλλογική αυτή προσπάθεια αλλά και στη διάθεση των αρμόδιων αρχών, φορέων και επαγγελματιών του κλάδου της υγείας που μπορούν να υποδείξουν κρίσιμα προβλήματα και ανάγκες που έχουν καταγράψει ώστε να σχεδιαστούν άμεσα λύσεις.

Η πρωτοβουλία υποστηρίζεται ήδη από φορείς όπως o Δήμος Θεσσαλονίκης, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Εθελοντών Μάνατζερ Ελλάδος.

ovid.jpg

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας 'Τύπος Θεσσαλονίκης"

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αιφνίδιο λουκέτο από εταιρεία σε Κιλκίς, Θεσσαλονίκη – Εκτός δουλειάς 90 εργαζόμενοι
Η εταιρεία που είναι θυγατρική αμερικανικού κολοσσού κλείνει δύο εργοστάσια στη Βόρεια Ελλάδα – Τι αναφέρουν οι πληροφορίες για την αιτία του...
Αιφνίδιο λουκέτο από εταιρεία σε Κιλκίς, Θεσσαλονίκη – Εκτός δουλειάς 90 εργαζόμενοι