Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Γιαννούλης: Ζητά συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου με τηλεδιάσκεψη

Η πανδημία υποβαθμίζει ακόμη περισσότερο το συμβούλιο υποστηρίζει η παράταξη "Κοιτάμε Μπροστά"

Η συνεδρίαση και η ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου να γίνεται με τηλεδιάσκεψη έστω σε επίπεδο επικεφαλής παρατάξεων ζητά άμεσα η παράταξη του Χρήστου Γιαννούλη «Κοιτάμε Μπροστά», με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Όπως επισημαίνει ο κ. Γιαννούλης, η πανδημία υποβαθμίζει ακόμη περισσότερο το Περιφερειακό Συμβούλιο Κ. Μακεδονίας.

Εξάλλου, η Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλει ότι η περιφερειακή αρχή Κεντρικής Μακεδονίας καλεί δια περιφοράς συνεδρίαση, 6.4.2020, του περιφερειακού συμβουλίου, χωρίς θέμα για την πανδημία του κορονοϊού.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση της παράταξης «Κοιτάμε Μπροστά έχει ως εξής»

Η ήδη υποβαθμισμένη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας που έχει επισημανθεί από όλες τις παρατάξεις μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης, υποβαθμίζεται ακόμη περισσότερο από την ατολμία του Προέδρου του Π.Σ  και της διοίκησης να σταθούνε στο ύψος των περιστάσεων και της σημερινής συγκυρίας. Έχει  επιλεχθεί η συνεδρίαση του οργάνου με περιφορές ηλεκτρονικών μηνυμάτων με την μορφή γραφειοκρατικής αγγαρείας και όχι με τηλεδιασκέψεις που δίνουν την δυνατότητα πιο άμεσης και ουσιαστικής συζήτησης. Δεν πιστεύουμε ότι αυτή η ολιγωρία προκύπτει τυχαία.

Εκτός των ζητημάτων που συνδυάζονται με την Πανδημία του Covid 19, κρύβονται κάτω από το χαλί σημαντικές παραλείψεις που αποτυπώνονται στις καταστροφικές συνέπειες καιρικών φαινομένων στην Πιερία, την Χαλκιδική και την Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης. Ελλείψει επαρκών έργων και παρεμβάσεων ή και κακοτεχνιών που γίνονται ανεκτές και σε συνδυασμό με την σημερινή συγκυρία, γίνεται εφιαλτική η καθημερινότητα των πολιτών στους 7 Νομούς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Καλούμε έστω και την τελευταία στιγμή την διοίκηση και τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Προσωπικά, να αναβαθμίσει το Περιφερειακό Συμβούλιο και τον ουσιαστικό διάλογο που μπορεί να αναπτυχθεί, μέσα από τα σύγχρονα μέσα που διατίθενται και εκμεταλλεύονται όσοι αυτοδιοικητικοί φορείς δεν έχουν να κρύψουν κάτι από τους πολίτες. Προτείνουμε άμεσα η συνεδρίαση και η ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου να γίνεται με τηλεδιάσκεψη έστω σε επίπεδο επικεφαλής παρατάξεων.

Σήμερα καλούμαστε να αποφασίσουμε στην τακτική συνεδρίαση για θέματα όπως το αναπτυξιακό και το τεχνικό πρόγραμμα επενδυτικών δαπανών, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής και το πρόγραμμα προμηθειών της ΠΚΜ.

Η Παράταξη μας ΚΟΙΤΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ που εδώ και ένα χρόνο απέφυγε να λειτουργήσει με δογματισμό και στερεότυπα, απέδειξε ότι μπορεί να διαχωρίσει  την πολιτική άβυσσο που μας χωρίζει, με την ευθύνη να συμβάλλουμε όπου πρέπει στην προσπάθεια για τον σωστότερο σχεδιασμό και την εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα των πολιτών.  Το ίδιο θα συνεχίσουμε να κάνουμε και τώρα.

Σε αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες που βιώνουμε όλοι μας, η διοίκηση της ΠΚΜ θα πρέπει να επανεξετάσει αρκετές από τις επιλογές της, οι οποίες δεν έρχονται καν προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο:

 Για παράδειγμα διατίθεται ένα κονδύλι περίπου 900.000 ευρώ για διαφήμιση, αλλά αυτό θα μπορούσε να διατεθεί για επείγουσες ανάγκες του τουριστικού κλάδου, ο οποίος πλήττεται τραγικά αυτή τη στιγμή.

Θα πρέπει να συζητηθούν μέτρα στήριξης και για άλλους τομείς της οικονομίας, όπως ο εμπορικός και ο αγροτοκτηνοτροφικός.

Θα πρέπει να ληφθούν άμεσες αποφάσεις για θέματα της καθημερινότητας, όπως οι λαϊκές αγορές. Αντί να καταργηθούν πολλές από αυτές θα μπορούσαν να οριστούν νέες τοποθεσίες και έτσι να μοιραστούν οι παραγωγοί, με πιο ευρύχωρη χωροθέτηση, αλλά και να επιτραπεί η παρουσία παραγωγών από άλλες περιφερειακές ενότητες, ώστε να διαθέσουν άμεσα τα προϊόντα τους, σε συνδυασμό με άμεσα μέτρα ασφάλειας του κοινού και των παραγωγών, όπως προτείνουν και οι φορείς των παραγωγών.

 Η κατάργηση του προγράμματος Φιλόδημος είναι άλλο ένα ζήτημα που χρειάζεται επείγουσα συζήτηση για το πώς μπορεί να βρεθεί νέα χρηματοδότηση για τα έργα που είχαν ενταχθεί εκεί.

Η έγκριση της τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ, ώστε να μπορεί να καίει και ανακυκλώσιμα υλικά έχει ξεσηκώσει τους Δήμους της δυτικής Θεσσαλονίκης, αλλά και μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας, που γνωρίζουν τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει η ατμοσφαιρική ρύπανση από τέτοιες βιομηχανίες, αλλά και η εγκατάλειψη της διαλογής στην πηγή και της ανακύκλωσης προς όφελος της καύσης των απορριμμάτων. Επιβάλλεται η ΠΚΜ να αναλάβει πρωτοβουλίες για μια εκτεταμένη διαβούλευση.

Και τέλος, προβλήματα όπως οι ζημίες από την υπερχείλιση για μια ακόμη φορά του ποταμού Πέλεκα στην Κατερίνη και οι επιπτώσεις των έντονων καιρικών φαινομένων στην Χαλκιδική και την Περιφέρεια του  Νομού Θεσσαλονίκης.

Καταγγελία Λαϊκής Συσπείρωσης

Στο μεταξύ, η Λαϊκή Συσπείρωση, καταγγέλλει την περιφερειακή αρχή Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία εν μέσω πανδημίας του κοροναϊού, συγκαλεί στις 6/4, συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου δια περιφοράς, χωρίς όμως να περιλάβει στα θέματα, τίποτα για την διεκδίκηση από την κυβέρνηση της κάλυψης των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό και εξοπλισμό στα δημόσια νοσοκομεία και Κ.Υ της Κεντρικής Μακεδονίας, για την ανάγκη επίταξης δομών του ιδιωτικού τομέα υγείας με το προσωπικό τους, για τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς όπου υπάρχουν πολλά προβλήματα με τις συνθήκες εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματά τους, αποδεικνύοντας την σύμπλευσή της με την αντιλαϊκή και ανθυγιεινή πολιτική της κυβέρνησης.

 

Η Λαϊκή Συσπείρωση, καλεί την περιφερειακή αρχή Κεντρικής Μακεδονίας:

 

•             Να εντείνει τους ελέγχους με το υγειονομικό, σε χώρους δουλειάς (Σούπερ-Μάρκετ, Βιομηχανίες-βιοτεχνίες, εργοτάξια, κ.α) για την τήρηση των μέτρων προστασίας των εργαζομένων και τον περιορισμό του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού.

•             Να εκδώσει ενημερωτικό υλικό με οδηγίες προς τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις (αποφυγή συγχρωτισμού, καθαρισμός, απολύμανση, κλπ) και προς τους εργαζόμενους αυτών, το οποίο να μοιράζεται από τον ελεγκτικό μηχανισμό.

•             Οι υπάλληλοι που κάνουν ελέγχους, να είναι εφοδιασμένοι με όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας, με ιδιαίτερη προσοχή σε όσους θα κάνουν ελέγχους σε παραγωγικές βιομηχανικές επιχειρήσεις, όπου θα πρέπει να έχουν μαζί τους εκτός από μάσκες, γάντια και ολόσωμες φόρμες μιας χρήσης, ποδονάρια, κλπ. Να δοθεί υπηρεσιακό αυτοκίνητο με οδηγό σε υπαλλήλους και σε κάθε αυτοκίνητο να είναι το πολύ 2 εργαζόμενοι (με τον οδηγό) και να λαμβάνονται όλα τα μέσα απολύμανσης και προφύλαξης.

 

Να απαιτήσει από την κυβέρνηση:

 

•             Την άμεση μαζική πρόσληψη γιατρών όλων των ειδικοτήτων και νοσηλευτικού προσωπικού με μόνιμη και πλήρη απασχόληση, ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες στα δημόσια νοσοκομεία και τις δομές της πρωτοβάθμιας υγείας στην Κεντρική Μακεδονία.

•             Να επιτάξει άμεσα τα χειρουργεία, τις κλίνες ΜΕΘ, τα κρεβάτια, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα των ιδιωτικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων με το προσωπικό τους. Το ίδιο να γίνει και με τους ιδιώτες γιατρούς, που επί το πλείστον είναι έμπειροι.

•             Να επιτάξει τα αναγκαία υλικά για την υποδομή του δημόσιου συστήματος Υγείας και για τον άμεσο εφοδιασμό των υγειονομικών.

•             Να επιτάξει ξενοδοχεία όπου χρειάζεται, για την διαμονή των υγειονομικών των δημόσιων νοσοκομείων.

•             Να στελεχώσει επαρκώς την υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι», τις Κοινωνικές & Υγειονομικές υπηρεσίες των Δήμων.

•             Μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζόμενων στους χώρους δουλειάς, που δουλεύουν σε πολλές περιπτώσεις χωρίς στοιχειώδη μέτρα προστασίας και κατά μεγάλες ομάδες. Άμεσες μαζικές προσλήψεις γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας και εντατικοί έλεγχοι από την επιθεώρηση εργασίας. Πρόσθετες Άδειες με πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους με χρόνια νοσήματα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες & στις εγκυμονούσες.

 

Επίσης να αξιώσει:

 

•             Την κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου. Να κηρυχτούν παράνομες όλες οι απολύσεις που έγιναν από 1η Μάρτη 2020 και οι αρνητικές μεταβολές στις συμβάσεις, στα ωράρια, στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις.

•             Την κατάργηση των απαράδεκτων απαγορεύσεων στην συνδικαλιστική δράση, όπως το άρθρο 12 της ΠΝΠ, που ανοίγει ξανά το δρόμο για επιτάξεις απεργών και κήρυξη πολιτικής επιστράτευσης σε κλάδους που διεκδικούν.

•             Να δοθεί στο ακέραιο και στην ώρα του, το Δώρο Πάσχα, σε όλους τους εργαζόμενους.

•             Για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα και η απαγόρευση, να υπάρχει απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο. Να μην υπάρχουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού.

•             Αναστολή πληρωμών για τους εργαζόμενους προς Δημόσιο, τράπεζες, κατάργηση πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και κατασχέσεων.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ