Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κοντά σε όσους έχουν ανάγκη η «Ελπίδα» και την εποχή του κορωνοϊού

Με ομαδικές και ατομικές συνεδρίες συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης, και έναν οδηγό με χρήσιμα τηλέφωνα

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Κοντά σε όσους μένουν σπίτι, λόγω κορωνοϊού, και έχουν ανάγκη, βρίσκεται το «Κέντρο Πρόληψης Ελπίδα» που έχει έδρα στη Νέα Κρήνη(Ησιόδου 10).

Συνεχίζει, όπως και στην προ COVID-19 εποχή να παρέχει ατομική συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη, πλέον μέσω του διαδικτύου ή του τηλεφώνου, ενώ τις τελευταίες μέρες προχώρησε σε περαιτέρω μέριμνα.

«Οργανώνουμε ομαδικές ή ατομικές συνεδρίες συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης, μέσω του διαδικτύου, για όποιον πολίτη της Ανατολικής Θεσσαλονίκης αισθάνεται την ανάγκη να μοιραστεί σκέψεις, ανησυχίες και προβληματισμούς που προκύπτουν από τις νέες συνθήκες που βιώνει. Επίσης σύντομα θα βγει ένας επικαιροποιημένος οδηγός με τηλέφωνα φορέων και κοινωνικών δομών της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, και ειδικότερα των Δήμων Καλαμαριάς, Θέρμης, Θερμαϊκού και Πυλαίας-Χορτιάτη, που παρέχουν κάθε είδους υποστήριξη στους πολίτες, τόσο σε ψυχολογικό επίπεδο όσο και σε άλλο, ανάλογα με τις νέες και συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες. Για παράδειγμα αν έχουμε μια γειτόνισσα μεγάλη πχ ηλικίας που δεν έχει κάποιον στον οποίο να μπορεί να απευθυνθεί για να της κουβαλήσει τα ψώνια, θα μπορεί να κάνει ένα τηλέφωνο για να απευθυνθεί στην αρμόδια υπηρεσία», δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο ψυχολόγος και ψυχοθεραπευτής Gestalt κ. Αναστάσης Μαυρομιχάλης.

Παράλληλα πέρα από τις παραπάνω δράσεις αξιοποιώντας την πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης της Ελπίδας, ξεκινάει η δημιουργία forum συνάντησης και επικοινωνίας για τα μέλη των ομάδων της (γονείς και εκπαιδευτικούς).

«Το άγχος και η πίεση των γονιών για το πώς να διαχειριστούν θέματα που σχετίζονται με τα παιδιά τους, πχ για τα όρια που πρέπει να βάλουν ή το πώς να περάσουν δημιουργικό χρόνο μαζί τους, είναι ένα από τα κύρια αιτήματα που έχουν προκύψει αυτές τις μέρες που “μένουμε σπίτι”», σχολίασε ο κ. Μαυρομιχάλης.

Κατά τα άλλα το προφίλ των ατόμων που απευθύνονται στην «Ελπίδα», «δεν έχει αλλάξει σημαντικά», μάς είπε.

Και εξήγησε πως οι όποιες αλλαγές υπάρξουν θα φανούν αργότερα μέσα στον χρόνο. «Ίσως σε ένα με ενάμιση μήνα να δούμε κάποια αλλαγή σε θέματα σχέσεων, ρήξεις σε ζευγάρια, διαζύγια σε γάμους κλπ. Σε ένα σπίτι που υπήρχε βία, δεν αλλάζει κάτι. Τα άτομα που την βιώνουν είτε το διαχειρίζονται με κάποιο τρόπο ή έχουν απευθυνθεί σε αρμόδιους φορείς / οργανώσεις. Αν φυσικά υπάρχουν συνθήκες φτώχειας η κατάσταση δυσχεραίνει. Σε κάθε περίπτωση στην δεδομένη στιγμή δεν υπάρχουν στοιχεία για να μπορέσουμε να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα για τις επιπτώσεις στην ενδοοικογενειακή συμπεριφορά τώρα που μένουμε σπίτι. Φροντίζουμε όμως να συγκεντρώσουμε στοιχεία».

elpida.jpg

Να σημειώσουμε πως το Κέντρο Πρόληψης “Ελπίδα” λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 1998 στο πλαίσιο της Εθνικής Πολιτικής για την Πρόληψη των τοξικοεξάρτησης. Στηρίζεται από τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) οικονομικά και επιστημονικά. Δραστηριοποιείται στην Ανατολική Θεσσαλονίκη με έδρα την Καλαμαριά. Είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, με μέλη φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού και κοινωνικούς φορείς. 

«Απευθύνεται στον καθένα που, είτε χρειάζεται ψυχοκοινωνική υποστήριξη, σε θέμα σχετικό με εξαρτήσεις ή όχι, είτε θέλει απλά να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του.

Μπορείτε να δείτε και την σελίδα της «Ελπίδας» στο facebook , να καλέσετε στο τηλ. 2310442044, να στείλετε email στο: [email protected] ή να επισκεφθείτε τα site (www.kpelpida.com, www.resist.transludic.net).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πάμε Στοίχημα: Ποντάρισμα στα γκολ στο Τσάμπιονς Λιγκ
Γεμάτο ενδιαφέρουσες αναμετρήσεις για ακόμη μια ημέρα το ποδοσφαιρικό κουπόνι, με τα παιχνίδια του Τσάμπιονς Λιγκ να ξεχωρίζουν, ενώ δράση έχουμε στο...
Πάμε Στοίχημα: Ποντάρισμα στα γκολ στο Τσάμπιονς Λιγκ