Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ζώντας με λιγότερη ηχορύπανση στην εποχή COVID-19

Προβολή ταινίας και συζήτηση για τις επιπτώσεις του θορύβου στη ζωή μας με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Θόρυβο»

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Η καραντίνα στο πλαίσιο περιορισμού της εξάπλωσης του COVID-19 έφερε μια αλλαγή στο αστικό περιβάλλον. Πλέον η ηχορύπανση είναι σαφώς μικρότερη, αυτοκίνητα κυκλοφορούν ελάχιστα, τα λεωφορεία είναι λιγότερα, ενώ ήχοι από εργαλεία και μηχανές έχουν αντικατασταθεί από ομιλίες ανθρώπων, ήχους πτηνών ή και έλλειψη θορύβου.

Ποια είναι άραγε η επίπτωση του θορύβου στη ζωή μας; Και πόσο την επηρεάζει;

Αυτά θα εξετάσει μεταξύ άλλων η εκδήλωση που θα κάνουν την Τετάρτη 29/4/2020 στο πλαίσιο της «Παγκόσμιας Ημέρας Ευαισθητοποίησης για τον Θόρυβο» τα “Κοινά υπό κατοίκηση - Commons in Residency”, η ThessPro ΚΟΙΝΣΕΠ, η περιβαλλοντική οργάνωση Μάμα Γη και το Thessaloniki Walking Tours. Στις 20.00 θα προβληθεί διαδικτυακά και δωρεάν η ταινία “Αναζητώντας την Ησυχία” η οποία πραγματεύεται την σχέση μας με τον ήχο, την ησυχία και τον θόρυβο. Μετά την προβολή της ταινίας θα ακολουθήσει συζήτηση σχετικά με τις επιπτώσεις του θορύβου στην υγεία μας και το περιβάλλον.

«Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να καταλάβεις την αλλαγή που υπάρχει στην πόλη μας, ειδικά στο κέντρο. Όσοι ζούμε σε αυτό απολαμβάνουμε αυτή την αλλαγή καθώς πλέον έχει διαμορφωθεί ένα πιο φυσικό αστικό κέντρο. Υπάρχουν πτηνά που άλλοτε είτε δεν τα εντόπιζες ή λόγω της όχλησης απέφυγαν την περιοχή μας», δήλωσε στον Τύπο Θεσσαλονίκης» ο Περικλής Χατζηνάκος υπεύθυνος του περιβαλλοντικού προγράμματος “Κοινά υπό κατοίκηση - Commons in Residency”, που γίνεται με την στήριξη του Start.

«Πρέπει να αναλογιστούμε όλοι μας τις διαφορές που υπάρχουν πλέον στο ηχοτοπίο της πόλης, και ιδίως εκείνοι που σχεδιάζουν τις πόλεις. Και να έχουμε κατά νου πως ένα πιο ήσυχο ηχητικό περιβάλλον συμβάλλει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής», συμπλήρωσε.

4f1.jpg

Χαριτολογώντας μάς είπε πως ζώντας για χρόνια στην οδό Αλεξάνδρου Σβώλου δεν θα ήθελε να τελειώσει αυτό το θετικό κομμάτι της καραντίνας αναφορικά με τον λιγότερο θόρυβο. «Ξέρουμε πως η επιστροφή στην κανονικότητα θα επιφέρει τις προηγούμενες συνθήκες», σχολίασε.

Συμπλήρωσε πως «ο ήχος είναι ένα στοιχείο του περιβάλλοντος. Δεν είναι μόνο τα φυτά και τα δάση, αλλά και ό,τι μας περιβάλλει και επηρεάζει τις αισθήσεις μας. Και ο ήχος είναι ένα στοιχείο που πρέπει να φροντίζουν οι αρμόδιοι φορείς μιας πόλης, όσο και οι απλοί πολίτες. Για παράδειγμα κάποιος που περνά από έναν δρόμο του κέντρου με το αυτοκίνητό του και ακούσει μουσική στη διαπασών το απόγευμα πρέπει να ξέρει πως επηρεάζει τους κατοίκους αυτού του δρόμου με την πράξη του αυτή. Ξέρετε το κέντρο της Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα αστικά κέντρα, έχει και εμπορική χρήση και κατοικιών. Πρέπει με δεδομένα τα παραπάνω να υπάρξει σκέψη και ένας καλύτερος σχεδιασμός για το αστικό μέλλον», σχολίασε.

Αξίζει να σημειωθεί πως η αρχική δράση που θα γίνονταν από τους παραπάνω φορείς για την 29η Απρίλη ήταν στα αρχαία της Δημητρίου Γούναρη όπου μουσικοί του ΚΩΘ θα έπαιζαν μουσική και στα γύρω μπαλκόνια, σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες των αντίστοιχων κατοικιών, θα ακούγονταν φυσικά ηχοτοπία ηχογραφημένα από φοιτητές του Ιόνιου Πανεπιστήμιου. Ωστόσο λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό η εκδήλωση αυτή μετατέθηκε για το 2021.

 

Στην αυριανή εκδήλωση και συγκεκριμένα στη συζήτηση θα λάβουν μέρος οι εξής:

-Περιβαλλοντική Ομάδα ΠαΜακ

-Γιώργος Κυριαφίνης, Δ/ντης κοχλιακών εμφυτευμάτων του τμήματος Α’ ΩΡΛ του πανεπιστημιακού νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ

-Αργύρης Κρομμύδας, ΩΡΛ, Επιστημονικός συνεργάτης Ά πανεπιστημιακής ΩΡΛ κλινικής του ΓΠΝΘ ΑΧΕΠΑ

-ARTS LAB Studio ΠΑΜΑΚ και ο καθηγητής Μιχάλης Νηστικάκης Ε.Ε.Π. (Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό) του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης ειδικός σε θέματα Ακουστικής- Ηλεκτροακουστικής και αρχιτεκτονικής μουσικών χώρων (https://www.uom.gr/nistmic) μέλος του Εργαστηρίου Τεχνολογιών Ήχου & Εικόνας

-Μιχάλης Σπανός, πρόεδρος της ThessPro ΚΟΙΝΣΕΠ

Την συζήτηση συντονίζει η Εύη Καρκίτη από το Thessaloniki Walking Tours, ενώ την τεχνική επιμέλεια έχει ο Περικλής Χατζηνάκος.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας Zoom ενώ θα υπάρξει ταυτόχρονη αναμετάδοση στην αντίστοιχη εκδήλωση στο Facebook (https://www.facebook.com/events/233406117871092/).

Για την αμεσότερη εξυπηρέτησή σας σχετικά με τον σύνδεσμο που θα αποσταλεί συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ: https://forms.gle/GxqmM6gc4AMvh2jEA

Η εκδήλωση υποστηρίζεται από το πρόγραμμα START - Create Cultural Change

Η συμμετοχή σας στην πλατφόρμα είναι δωρεάν. Η ταινία έχει ελληνικούς υπότιτλους. Κατά τη διάρκεια της προβολής οι διοργανωτές συνιστούν τη χρήση ακουστικών ή καλού ηχητικού συστήματος.

Το START είναι ένα πρόγραμμα του Robert Bosch Stiftung, που υλοποιείται σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και την Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων, και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση (John S. Latsis Public Benefit Foundation) και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ