Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Θεσσαλονίκη: Συμβολική διαμαρτυρία για την καύση απορριμμάτων στο ΤΙΤΑΝ

Ζητούν αναστολή της διαδικασίας αδειοδότησης και διαβούλευση με την τοπική κοινωνία

 Αναστολή της διαδικασίας αδειοδότησης της καύσης απορριμμάτων επεξεργασμένων αστικών απορριμμάτων (RDF -SRF) στο εργοστάσιο του ΤΙΤΑΝ στην Ευκαρπία, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, και διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, ζήτησαν κάτοικοι και φορείς της περιοχής, μ' έναν συμβολικό αγώνα ποδοσφαίρου στο προαύλιο του δημαρχείου του δήμου Παύλου Μελά.

   Το «παρών» έδωσαν τόσο ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης και οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης όσο και οι δήμαρχοι Ωραιοκάστρου Παντελής Τσακίρης και Λαγκαδά Ιωάννης Ταχματζίδης. «Είμαστε όλοι εδώ, ζητούμε αναστολή από το ΥΠΕΝ για διαβούλευση. Η εταιρεία να εκφράσει τις απόψεις της και εμείς τις αντιρρήσεις μας», δήλωσε ο κ. Δεμουρτζίδης, ενώ ο κ. Ταχματζίδης σημείωσε ότι η αντίδραση «εδράζεται και στο κατά πόσο η πολιτεία θα θεσπίσει τέτοιους κανόνες, ώστε με μια τέτοια μορφή καύσης να υπάρχει σε πραγματικό χρόνο ενημέρωση για τους ρύπους και αυστηρός έλεγχος». «Το θέμα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, οι τοπικές κοινωνίες αγωνιούν και θέλουν να μάθουν τι ακριβώς συμβαίνει», συμπλήρωσε ο κ. Τσακίρης.

   Μέλη της πρωτοβουλίας 114 συλλόγων, σωματείων και φορέων, με αθλητική περιβολή, έπαιξαν συμβολικά ποδόσφαιρο για να στείλουν, όπως ανέφεραν, το μήνυμα οτι «δεν γίνεται να παίζεται μπάλα στις πλάτες και με την υγεία των τοπικών κοινωνιών».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Ωραιοκάστρου ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είμαστε εδώ δήμαρχοι της δυτικής Θεσσαλονίκης, οι επικεφαλής των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Παύλου Μελά και οι εκπρόσωποι των συλλόγων και ζητούμε αναστολή κάθε διαδικασίας αδειοδότησης λόγω και της πανδημίας και της υγειονομικής κρίσης και δημόσια διαβούλευση. Πρέπει να καθίσουμε σε ένα τραπέζι, ώστε η εταιρεία από τη μία πλευρά να εκφράσει τις απόψεις της, αλλά κι εμείς από την άλλη να εκφράσουμε τις αντιρρήσεις μας». «Ξέρουμε πολύ καλά ότι θα μας πούνε πως τρεις μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές είχε υπογραφεί η εθελοντική συμφωνία ΥΠΕΝ με τις τσιμεντοβιομηχανίες. Εμάς, ωστόσο, δεν μας ενδιαφέρουν αυτά, διότι ο Τιτάνας είναι μια τσιμεντοβιομηχανία που λειτουργεί μέσα στον αστικό ιστό, σε απόσταση πεντακοσίων μέτρων από τα πλησιέστερα σπίτια. Η διαβούλευση είναι απολύτως αναγκαία κι εμείς έχουμε ήδη απευθυνθεί στην επιστημονική κοινότητα, ώστε να συμμετέχουμε στον διάλογο τεκμηριωμένα», τόνισε.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Ταχματζίδης υπογράμμισε ότι «το πρόβλημα το οποίο ανακύπτει και το βασικό ερώτημα δεν είναι αν η καινούρια καύσιμη ύλη που θα χρησιμοποιηθεί στον Τιτάνα είναι καλύτερη από την προηγούμενη που χρησιμοποιούσε η τσιμεντοβιομηχανία, αλλά αν και αυτό το καύσιμο δημιουργεί προβλήματα στη δημόσια υγεία, εάν δηλαδή τα αιωρούμενα σωματίδια και οι αέριοι ρύποι είναι τέτοιοι που θα αποδειχθούν επιβλαβείς».

«Η αντίδραση και η καχυποψία του κόσμου εδράζεται περισσότερο στο κατά πόσον η πολιτεία θα θεσπίσει αυστηρούς κανόνες αναφορικά με λειτουργία του εργοστασίου ως προς τη συγκεκριμένη καύσιμη ύλη και στο κατά πόσον θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος στη συνέχεια», συνέχισε ο κ. Ταχματζίδης, επισημαίνοντας ότι μεταξύ άλλων θα ήταν σκόπιμο να υπάρχει online ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για τα επίπεδα των αέριων ρύπων και των αιωρούμενων σωματιδίων.

«Η αίσθηση η οποία επικρατεί στις τοπικές κοινωνίες είναι ότι πάει να γίνει κάτι εν κρυπτώ και αυτό είναι κάτι το οποίο προβληματίζει πολύ. Αυτός ο προβληματισμός έχει γίνει γνωστός πλέον στους πάντες, έχει φτάσει μέχρι και στο γραφείο του πρωθυπουργού, και οφείλει να γίνει σεβαστό απόλυτα από όλους ότι οι τοπικές κοινωνίες αγωνιούν και δικαιούνται να μάθουν ακριβώς τι συμβαίνει», σημείωσε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Παντελής Τσακίρης, προσθέτοντας: «Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι δήμοι αναλάβαμε την πρωτοβουλία, ώστε να περάσουμε ψηφίσματα από τα δημοτικά συμβούλια και να ζητήσουμε από την κεντρική εξουσία να μας ενημερώσει για το τι ακριβώς συμβαίνει. Ζητούμε αναστολή και διαβούλευση και το αίτημά μας αυτό το έχουμε απευθύνει με επιστολές μας στους πάντες. Είναι αναγκαίο να ακουστούν οι απόψεις των τοπικών κοινωνιών και να καταλήξουμε τελικά σε κάτι το οποίο θα είναι αμοιβαία αποδεκτό».

«Είμαστε αντίθετοι με αυτό που δρομολογείται σχετικά με την καύση απορριμμάτων RDF – SRF στο ΤΙΤΑΝ, αλλά και με οποιαδήποτε καύση στον αστικό ιστό, δίπλα σε κατοικημένη περιοχή», τόνισε ο Α' αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου και συνέχισε: «Σας υπενθυμίζω την ολοκληρωμένη πρόταση του ΦΟΔΣΑ για αξιοποίηση των υπολειμμάτων από τις μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων απ΄ όλη τη Βόρεια Ελλάδα στη δυτική Μακεδονία, σε μια σύγχρονη μονάδα καύσης για την παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας. Μετά την απολιγνιτοποίηση που ξεκίνησε στην περιοχή τα μη δυνάμενα να ανακυκλωθούν – επανακτηθούν - κομποστοποιηθούν απορρίμματα μπορούν να αποτελέσουν την καύσιμη ύλη στις εκεί μονάδες για την παραγωγή ενέργειας».

Δείτε φωτογραφίες

titanas_1.jpg
titanas_3.jpg
titanas_2.jpg

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ