Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ποιες είναι οι περιβαλλοντικές δράσεις που αναλαμβάνει το ΥΜΑΘ

Η φροντίδα και προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να είναι προτεραιότητα, είπε ο Καράογλου

Η φροντίδα και η προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα κάθε σύγχρονης κοινωνίας, τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου, παρουσιάζοντας  περιβαλλοντικές δράσεις του ΥΜΑΘ, σε συνέντευξη Τύπου, στο αίθριο του Διοικητηρίου.

«Η φροντίδα και η προστασία του περιβάλλοντος μας αφορά όλους. Και πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα κάθε σύγχρονης κοινωνίας», υπογράμμισε ο κ. Καράογλου, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, και συνέχισε: «Για αυτό στοχεύουμε να την κάνουμε την μεγάλη ιδέα και τον άξονα της ανάπτυξης.  Άλλωστε και η Ε.Ε. επιτάσσει, όλα τα νέα χρηματοδοτικά της πρωτόκολλα να εμπεριέχουν στοιχεία φιλικά προς το περιβάλλον».

«Για να έχουμε ένα καθαρό και όμορφο περιβάλλον πρέπει να αλλάξουμε τη νοοτροπία και τις δράσεις μας, όχι μόνο τις επενδυτικές, αλλά και της καθημερινότητάς μας, έτσι ώστε αυτές οι δράσεις να εμπεριέχουν οι δράσεις αυτές πάντοτε την προστασία του περιβάλλοντος», πρόσθεσε ο υφυπουργός.

Ο κ. Καράογλου ανέφερε ακόμη ότι η πανδημία του κορωνοϊού και το lockdown σε πολλές χώρες του κόσμου είχε σαν επακόλουθο τη μείωση των ρύπων και των θορύβων, αναδεικνύοντας την ανάγκη περιβαλλοντικής προστασίας. «Σε ό,τι αφορά το περιβάλλον το μόνο φάρμακο είναι: Η εξυγίανσή του, η συνειδητοποίηση, η ευαισθητοποίηση, η ατομική και συλλογική ευθύνη και η ανάληψη ουσιαστικών πρωτοβουλιών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

 

Άμεσες δράσεις του ΥΜΑΘ με ορίζοντα την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Στο πλαίσιο των άμεσων δράσεων του ΥΜΑΘ, με χρονικό ορίζοντα μέχρι τις  5 Ιουνίου, που γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος προγραμματίζονται τα εξής: Αύριο, Τρίτη, στις 11.00, ο κ. Καράογλου θα μεταβεί στην  113η Πτέρυγα Μάχης, όπου βρίσκονται τα πεζοπόρα τμήματα της  ΕΜΑΚ και στη συνέχεια στην 383η Μοίρα Ειδικών Επιχειρήσεων Δασοπυρόσβεσης (καναντέρ).

Την Πέμπτη, μαζί με τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης Ιωάννη Σάββα, ο κ. Καράογλου θα επισκεφθεί στο δασικό φυτώριο του Λαγκαδά, όπου παράγονται 28 είδη δέντρων (τέσσερα κωνοφόρα και τα υπόλοιπα πλατύφυλλα) και στο οποίο φιλοξενούνται φέτος 312.00 φυτά, εκ των οποίων τα 215.000 είναι φετινή σπορά. Φυτά θα μοιραστούν συμβολικά και στους κατοίκους της περιοχής.

Την Παρασκευή, ο κ. Καράογλου θα μεταβεί με ηλεκτρικό ποδήλατο από το ΥΜΑΘ στο Κυβερνείο στην Καλαμαριά, όπου σε συνεργασία με τον δήμαρχο Καλαμαριάς Γιάννη Δαρδαμανέλη και με τη βοήθεια εθελοντών θα γίνει καθαρισμός και ευπρεπισμός του περιβάλλοντος χώρου του Κυβερνείου.

«Είναι επτάμισι χιλιόμετρα, δε θα είμαι μόνος, θα είναι μαζί μου και άλλοι πέντε ποδηλάτες με το ηλεκτρικό τους ποδήλατο. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε να περάσουμε το μήνυμα για την ανάγκη απεξάρτησης από πετρελαιοκίνητα και βενζινοκίνητα μέσα μαζικής μεταφοράς, υιοθετώντας τα ηλεκτρικά οχήματα που είναι σαφώς πιο φιλικά προς το περιβάλλον», δήλωσε ο υφυπουργός.

 

Περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες του ΥΜΑΘ

Την Τετάρτη 13 Μαΐου ξεκίνησε για την τρέχουσα περίοδο, με ενέργειες του ΥΜΑΘ, ο επιφανειακός καθαρισμός του Θερμαϊκού κόλπου με την απομάκρυνση επιπλεόντων απορριμμάτων, φυτοπλαγκτόν, κόκκινης παλίρροιας, σε πρώτη φάση μια φορά την εβδομάδα. Το ειδικό απορρυπαντικό καραβάκι «Αλκίππη» καλύπτει τη θαλάσσια περιοχή από το Μέγαρο Μουσικής και την Αγία Τριάδα ως το Δέλτα των ποταμών Αξιού, Λουδία, Αλιάκμονα. Η δράση γίνεται με τη χορηγική υποστήριξη της Lidl Hellas, που χρηματοδοτεί το πρόγραμμα για τους τέσσερεις επόμενους μήνες.

Ο κ. Καράογλου διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για θεσμική υποχρέωση, αλλά για πρωτοβουλία του ΥΜΑΘ, καθώς η προστασία του Θερμαϊκού «δεν είναι επιλογή, αλλά ανάγκη ζωτικής σημασίας».

Επίκεινται επίσης δύο συσκέψεις, με συμμετοχή του ΥΜΑΘ, συναρμόδιων πολιτικών παραγόντων και ειδικών επιστημόνων, με αντικείμενο την επίλυση θεμάτων για δύο μείζονα περιβαλλοντικά ζητήματα, το φλοιοφάγο έντομο του Σέιχ Σου, που τα τελευταία δύο χρόνια έχει καταστρέψει χιλιάδες δέντρα στο περιαστικό δάσος και για την επίλυση των προβλημάτων του υδροφόρου ορίζοντα της λίμνης Κορώνειας.

Για το φλοιοφάγο έντομο προγραμματίζεται τις επόμενες μέρες σύσκεψη με τη συμμετοχή του κ. Καράογλου, του γενικού γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ Κωνσταντίνο Αραβώση, της ΠΕΔ, της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, του δασάρχη, της πυροσβεστικής, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης και καθηγητών του τμήματος Γεωπονίας και Δασολογίας του ΑΠΘ.

Αντίστοιχη σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί και για τη λίμνη Κορώνεια με τη συμμετοχή του κ. Καράογλου, του κ. Αραβώση, της ΠΕΔ, του συντονιστή για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Κορώνειας Χρίστου Βλαχοκώστα και όποιων φορέων κριθεί απαραίτητο, καθώς και επιστημόνων που ειδικεύονται στα λιμναία οικοσυστήματα. Ο κ. Καράογλου επεσήμανε ότι θα επιδιωχθεί και διαδικτυακή επικοινωνία στη σύσκεψη με τον ΥΠΕΝ Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος ανέλαβε πρόσφατα πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση του κατακερματισμού των αρμοδιοτήτων για την διάσωση της Κορώνειας.

 

Περιβαλλοντικά προγράμματα του ΥΜΑΘ

Το ΥΜΑΘ συμμετέχει στο πρόγραμμα BENEFIT στο πλαίσιο του προγράμματος INTERREG για τη μετατροπή του Διοικητηρίου σε «πράσινο» κτίριο. Με τις προτεινόμενες ενέργειες το κτίριο θα αναβαθμιστεί κατά δύο κατηγορίες ενεργειακής κατάταξης, με άμεσα οφέλη τη μείωση κατανάλωση ενέργειας, των εκπομπών ρύπων και του λειτουργικού κόστους. Ο προϋπολογισμός του ενταγμένου έργου ανέρχεται σε 475.000 ευρώ για αναβάθμιση φωτισμού, κλιματισμού, θέρμανσης, κ.ά.

Το ΥΜΑΘ συμμετέχει, επίσης, στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων με τη δράση «Πράσινη Επιχειρηματικότητα», με προϋπολογισμό 100.000 ευρώ και με επιχορήγηση ανά δικαιούχο ως 10.000 ευρώ, για την «καθαρή» μετακίνηση, τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την πράσινη καινοτομία στο παραγόμενο προϊόν. Η υποβολή των αιτήσεων ξεκινά σήμερα 1 Ιουνίου και θα διαρκέσει ως τις 15 Ιουνίου, ενώ η υλοποίηση του έργου προβλέπεται από τη 1 Ιουλίου ως τις 30 Νοεμβρίου.

Από το έργο «Δημιουργώ 2», το οποίο προκηρύχτηκε στις 20 Μαΐου και αφορά την προώθηση της περιβαλλοντικής και πολιτιστικής δημιουργίας στη Μακεδονία και τη Θράκη και από τον προϋπολογισμό των 250.000, οι 50.000 αφορούν δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν αποκλειστικά, σύλλογοι, σωματεία, συνεταιρισμοί, ΚοινΣεΠ, νομικά πρόσωπα και δίκτυα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Η υποβολή αιτήσεων ξεκίνησε στις 20 Μαΐου και θα συνεχιστεί ως τις 15 Ιουνίου, ενώ το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από την 1η Ιουλίου ως τις 30 Νοεμβρίου.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη
Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ - Στον ΟΑΣΘ μόνο 50 λεωφορεία τα οποία θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, θα εξυπηρετούν τους πολίτες
Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη