Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Τζορτζ Φλόιντ: Έκαψαν την αμερικανική σημαία στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ)

Πριν λίγο στο κέντρο της πόλης

Του Μιχαήλ Λιάπη

Ομοίωμα αμερικάνικης σημαίας έκαψαν προ ολίγου στην οδό Τσιμισκή, έξω από το Αμερικάνικο Προξενείο, μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς κατά την διάρκεια πορείας αλληλεγγύης προς τους εξεγερμένους των ΗΠΑ για την υπόθεση Τζόρτζ Φλόιντ . Μάλιστα οι διαδηλωτές κάθισαν γονατιστοί μπροστά στο κλειστό στόρι του εμπορικού κέντρου Πλατεία στον 6ο όροφο του οποίου στεγάζεται το Αμερικάνικο Προξενείο στη Θεσσαλονίκη και, φορώντας μαύρα γάντια, ύψωσαν τις γροθιές τους ψηλά. 

Η πορεία ξεκίνησε από το άγαλμα Βενιζέλου στις 7 το απόγευμα κινήθηκε σε δρόμους του κέντρου και κατέληξε στο σημείο από το οποίο ξεκίνησε. 

Δείτε τις φωτογραφίες του TyposThes. 

floyd-simaia-1.jpg
floyd-simaia-2.jpg
floyd-simaia-4.jpg
floyd-simaia-3.jpg
floyd-simaia-5.jpg
floyd-simaia-6.jpg
floyd-simaia-7.jpg

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση των μελών της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς για την πορεία: «Η δολοφονία του Floyd πυροδότησε μια πραγματική εξέγερση, μέχρι στιγμής σε τουλάχιστον 10 πολιτείες των ΗΠΑ και έξω από τον ίδιο το Λευκό Οίκο, ενώ είναι θέμα χρόνου να εξαπλωθεί και στις υπόλοιπες πολιτείες και να πυροδοτήσει ένα νέο παγκόσμιο κύμα αγώνων και εξεγέρσεων μεγαλύτερο από αυτό που γνώρισε η ανθρωπότητα κατά το 2019».

Τονίζεται πως «Η δολοφονία του Floyd ήταν κυριολεκτικά η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, ωστόσο αποτέλεσε την αφορμή για να ξεσπάσουν οι κινητοποιήσεις, καθώς οι αιτίες είναι πολύ βαθύτερες (…). Οι μαύροι, όπως και οι λευκοί νέοι, εργαζόμενοι και φτωχοί στις ΗΠΑ βλέπουν το μέλλον τους καταδικασμένο από την οικονομική κρίση που προελαύνει με τα τρομακτικά ποσοστά φτώχειας, ανεργίας, και έλλειψης στέγασης, καθώς και με το βαρύ φόρο αίματος που πλήρωσαν από τον COVID- 19. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως μέχρι την στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές στις ΗΠΑ έχουν πεθάνει 104.000 άνθρωποι από τον ιό σε σύνολο 364.000 παγκόσμια, δηλαδή πάνω από 1 στους 4 νεκρούς του COVID-19 παγκόσμια, βρίσκεται στις ΗΠΑ».

Παράλληλα σημειώνεται ότι : «Οι αιτίες είναι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές ιδιωτικοποίησης - εμπορευματοποίησης της Υγείας, που εφαρμόζονταν τα προηγούμενα χρόνια και συνεχίζονται μέχρι σήμερα και η πολιτική επιλογή του αμερικάνικου κατεστημένου (τόσο του Τραμπ όσο και των Δημοκρατικών) να συνεχίσει να λειτουργεί η οικονομία, για να κερδίζουν οι καπιταλιστές, ανεξάρτητα από τους κινδύνους που θα είχε αυτό για τις ζωές των εργαζομένων. Η φυλετική και οικονομική ανισότητα στην αμερικανική κοινωνία οδήγησε στο να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο η εξάπλωση του ιού στους έγχρωμους και τους φτωχούς.

Εστιάζοντας στην χώρα μας τα μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς αναφέρουν πως «οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δολοφονούνται στο Αιγαίο και στο Έβρο σε τακτική βάση, ενώ η κυβέρνηση ΝΔ, όπως και του ΣΥΡΙΖΑ προηγούμενα, με τις ευλογίες της ΕΕ εφαρμόζει μια ακραία ρατσιστική πολιτική απέναντι τους, κάνοντας σχέδια μέχρι και για αποστολή προσφύγων σε ξερονήσια!».

Και απευθύνουν κάλεσμα σε κάθε νέο «να πάρει την κατάσταση στα χέρια του». «Να εκφράσουμε την διεθνιστική μας αλληλεγγύη στη νεολαία και το λαό των ΗΠΑ που εξεγείρεται ενάντια στις νεοφιλελεύθερες, ρατσιστικές και αντιδημοκρατικές πολιτικές της αμερικάνικης κυβέρνησης. Να βγούμε στον δρόμο για να απαιτήσουμε να σταματήσουν οι ρατσιστικές δολοφονίες τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ελλάδα και παντού! Με όπλο μας τους μαχητικούς αγώνες και την αυτοοργάνωση τους, να οικοδομήσουμε ένα μαχητικό μέτωπο νεολαίας, εργαζόμενων, φτωχών, προσφύγων και μεταναστών για την μαχητική υπεράσπιση των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων και ελευθεριών και για να συντρίψουμε το Κράτος Έκτακτης Ανάγκης και το Δόγμα Νόμος και Τάξης της Κυβέρνησης και των υπόλοιπων μνημονιακών!»

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κραυγή αγωνίας από τα σινεμά της Β. Ελλάδος
Μειωμένη προσέλευση του κόσμου, αυξημένες οι οικονομικές υποχρεώσεις, και δυσκολίες και στη διανομή νέων ταινιών – Τι ζήτησαν από τον πρωθυπουργό
Κραυγή αγωνίας από τα σινεμά της Β. Ελλάδος