Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σε τροχιά οι Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων Θεσσαλονίκης

Σε Άγιο Αντώνιο και Μαυροράχη - Από το 2021 έρχεται διαγωνισμός για τους καφέ κάδους

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Στο θέμα των Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων αναφέρθηκε χθες ο πρόεδρος του Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας κ. Μιχάλης Γεράνης τονίζοντας πως η ΜΕΑ στο δήμο Λαγκαδά, στη Μαυροράχη, που θα δεχθεί 300.000 τόνους αποβλήτων, έχει χωροθετηθεί, συντάσσεται η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, και η χρηματοδότηση κατασκευή και λειτουργία του έργου θα γίνει μέσω σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με συμμετοχή του ΕΣΠΑ. Χρονικός ορίζοντας κατασκευής είναι τα τρία χρόνια.

Παράλληλα η ΜΕΑ στα ανατολικά στον Άγιο Αντώνιο που θα δεχθεί 160.000 τόνους αποβλήτων, έχει χωροθετηθεί, το έργο θα χρηματοδοτηθεί κατά 100% από ΕΣΠΑ και σύντομα θα δημοπρατηθεί.

Όπως είπε οι δύο Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων θα παράγουν δευτερογενές καύσιμο, το οποίο θα μπορεί να αξιοποιηθεί ενεργειακά.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στην τρίτη ΜΕΑ στις Σέρρες που ολοκληρώθηκε εν μέσω της καραντίνας και είπε πως οι τρεις αυτές μονάδες «θα εξυπηρετούν όλη την κεντρική Μακεδονία βάσει του περιφερειακού σχεδιασμού».

Ο κ. Γεράνης απαντώντας σε ερώτηση για την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Λαγκαδά που διαφωνεί με την χωροθέτηση, τόνισε πως δεν θα την κρίνει, ανέφερε ότι πριν αποφασιστεί το συγκεκριμένο σημείο για την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, υπήρχαν προτάσεις από τρεις δήμους, Χαλκηδόνας, Ωραιοκάστρου και Λαγκαδά, και ο τελευταίος επελέγη γιατί βάσει του σχεδίου η ΜΕΑ έπρεπε να είναι κοντά σε ΧΥΤΗ.

«Οι τεχνολογίες που υπάρχουν από την οικογένεια της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι δύο, μηχανική διαλογή και θερμική επεξεργασία. Από τη στιγμή που δεν γίνεται καύση, οι προτάσεις της περιφέρειας ήταν ότι θα πρέπει, για οικονομία κλίμακος, η μονάδα αυτή να είναι κοντά σε ΧΥΤΥ. Εμείς προχωρήσαμε και επιλέχθηκε η θέση της Μαυροράχης. Αν ήταν να πάμε για ενεργειακή αξιοποίηση δεν θα επιλεγόταν η Μαυροράχη, βάσει της μελέτης που παραδόθηκε στον φορέα και της νομοθεσίας», εξήγησε.

Όπως είπε ο ΧΥΤΑ της Μαυροράχης θα μετατραπεί σε ΧΥΤΥ και θα υποδέχεται ένα μικρό αδρανές υπόλειμμα της διαδικασίας της επεξεργασίας των απορριμμάτων, απαλλαγμένο από υγρά στραγγίσματα.

Συμπλήρωσε πως σχεδιάζει να τονώσει την περιοχή με διάφορα αντισταθμιστικά οφέλη. «Θέλει συνένωση δυνάμεων για να προχωρήσουμε μπροστά», τόνισε ο κ. Γεράνης.

Σχολιάζοντας την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Λαγκαδά για ανάκληση της χωροθέτησης ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Κώστας Γιουτίκας σημείωσε πως «για να αλλάξει η χωροθέτηση πρέπει είτε ο ίδιος ο Φορέας να το εισηγηθεί στην Περιφέρεια, είτε να υπάρχει δικαστική απόφαση αμετάκλητη, ή τα έγγραφα του υπουργείου και του δήμου να είναι αναληθή, άρα να έχουμε παραπλανηθεί. Και τίποτα από αυτά δεν ισχύει».

Σημείωσε πως το έργο πρέπει να γίνει σύντομα «γιατί και οι ΧΥΤΑ έχουν ένα όριο ζωής».

 

«Με τις ΜΕΑ θα διακοπεί η ταφή των απορριμμάτων»

mea_serrwn.jpg

Εικόνες από τη ΜΕΑ Σερρών

 

«Όταν κάτι είναι σωστό και πρέπον, πρέπει να το υποστηρίζεις δημόσια», σχολίασε ο Αντιπρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. και δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης κ. Λάζαρος Κυρίζογλου. Συμπλήρωσε πως και όταν έγινε ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης υπήρξαν αντιδράσεις, ενώ σημείωσε πως «τώρα θα έπρεπε να έχουμε αντιδράσεις ανακούφισης και θετικής προσέγγισης του ζητήματος αφού με τις ΜΕΑ θα διακοπεί η ταφή των απορριμμάτων. Δυστυχώς βλέπω και πολιτικούς που είχαν την ευθύνη στον τομέα περιβάλλοντος και ενώ γνωρίζουν την αλήθεια και ενώ ως κυβέρνηση λειτούργησαν διαφορετικά, τώρα ως αντιπολίτευση λαϊκίζουν ακραία και υποκριτικά, υποστηρίζουν απόψεις που να είναι αρεστές από το εσωκομματικό τους ακροατήριο». Τόνισε πως «η υπόθεση για την διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να υπηρετεί το δημοσίου συμφέρον και το περιβάλλον. Λέμε ναι στην ανακύκλωση, στην επανάχρηση, στην κομποστοποίηση, και όχι στην ταφή μέσα στην γη, όπως γίνεται εδώ και δεκαετίες στην Ευρώπη και όπως είδαμε όταν πήγαμε εκεί».

 

«Μπαίνουμε σε μια ωρίμανση συνθηκών στο θέμα διαχείρισης απορριμμάτων»

 

Συγχαρητήρια στον ΦΟΔΣΑ έδωσε ο δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης και πρόεδρος της ΠΕΔΚ-Μ, και τόνισε πως «μετά από όλες αυτές τις καθυστερήσεις που τις πλήρωσε η πατρίδα μας μπαίνουμε σε μια ωρίμανση συνθηκών για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και των ανακυκλώσιμων υλικών. Δεν ρισκάρουμε κάτι. Ουσιαστικά μεταφέρουμε στην πατρίδα μας Ευρωπαϊκές πρακτικές οι οποίες είναι χιλιοδοκιμασμένες». Συμπλήρωσε «ως εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουμε χρέος να ενημερώνουμε τους πολίτες και να στηρίξουμε τους συναδέρφους μας στην τοπική αυτοδιοίκηση που ενδεχόμενα από κακώς πληροφορημένους ή σκόπιμα πληροφορημένους συμπολίτες τους αντιμετωπίζουν κάποιες αντιδράσεις».

 

Τον Απρίλη 2021 οι καφέ κάδοι

 

Εξάλλου ο κ. Γεράνης ανέφερε πως μέχρι τον Απρίλη του 2020 θα βγει διαγωνισμός για την προμήθεια καφέ κάδων και απορριμματοφόρων και τεμαχιστών.

 

Στο δρόμο για την υλοποίηση της «Εγνατίας Διαχείρισης Απορριμμάτων»

 

Παράλληλα μοιράστηκε και το επόμενο σχέδιό του: την «Εγνατία Διαχείριση Απορριμμάτων».

Όπως δήλωσε: «Είμαστε στο δρόμο για την υλοποίηση της Εγνατίας Διαχείρισης Απορριμμάτων αναμένουμε να περάσει και στον Εθνικό σχεδιασμό. Η πρόταση για την Εγνατία Διαχείρισης απορριμμάτων συνενώνει  τις 5 περιφέρειες: Κεντρικής Μακεδονίας, της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της Δυτικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Ηπείρου . Το οδικό αλλά και σιδηροδρομικό δίκτυο της Βόρειας Ελλάδας επιτρέπει τις συνεργασίες με τις υπόλοιπες Περιφέρειες ώστε να γυρίσουμε οριστικά σελίδα στη Διαχείριση των Απορριμμάτων.

Θα γίνουμε μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή Περιφέρεια, με συνδετικό κρίκο την Εγνατία Οδό, που θα μπορεί να διαχειρίζεται κεντροβαρικά τα υπολείμματα  των άλλων Περιφερειών . Μια Περιφέρεια που με «έξυπνες» τεχνολογίες θα μειώνει τα απορρίμματα!».

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απάτη «μαμούθ» 645 εκατ. ευρώ στη βιομηχανία κάνναβης
Στην εξιχνίαση ενός από τα μεγαλύτερα σχήματα Πόντσι στην ιστορία, μια «πυραμίδα» επενδυτών που δρούσε στον τομέα της κάνναβης, προχώρησαν πριν από...
Απάτη «μαμούθ» 645 εκατ. ευρώ στη βιομηχανία κάνναβης