Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κατεδαφίζονται παρατημένα κτίρια στη δυτική Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ)

Στη θέση τους ο δήμος Νεάπολης - Συκεών σχεδιάζει την κατασκευή σχολείων αλλά και χώρου πρασίνου

Σε διαδοχικές κατεδαφίσεις εγκαταλειμμένων κτιρίων με σκοπό τη σταδιακή εξυγίανση του χώρου και την απαλλαγή του από εστίες ρύπανσης και «στέγασης» παραβατικών στοιχείων προχωρά το τελευταίο διάστημα ο δήμος Νεάπολης-Συκεών στην περιοχή της Πέτρου Λεβαντή.

Η περιοχή βρίσκεται στο νότιο τμήμα του δήμου στα όρια της Δ.Ε. Συκεών και Νεάπολης, και περικλείεται από τις οδούς Ρ.Φεραίου-Π.Λεβαντή-Πλουτάρχου-Ερατοσθένους, η οποία οικίστηκε μετά την εγκατάλειψη του λατομείου. Τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς, εξελίχθηκε σε μια υποβαθμισμένη περιοχή, όπου στα εναπομείναντα εγκαταλειμμένα κτίσματα βρίσκουν άσυλο περιθωριακά στοιχεία και συχνά δημιουργούνται εστίες απειλής της δημόσιας υγείας και ασφάλειας.

Αυτή προορίζεται για την κατασκευή Ολοήμερου Νηπιαγωγείου, Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου και Γυμνασίου, όπως επίσης και για τη δημιουργία χώρων πρασίνου, σχέδιο που θα δώσει λύση στο έντονο πρόβλημα της σχολικής στέγης και της έλλειψης κοινόχρηστων χώρων στην ευρύτερη πυκνοδομημένη περιοχή.

Τις τελευταίες ημέρες τα συνεργεία του δήμου, παρουσία του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Στέλιου Γκατζέ, υλοποιούν το πρόγραμμα της εξυγίανσης κατεδαφίζοντας εγκαταλειμμένα και ετοιμόρροπα κτίρια. Οι κατεδαφίσεις ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα και συνεχίζονται από χθες, Δευτέρα 15 Ιουνίου,  έως και αύριο Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020.

 

Πρόσκληση στους ιδιοκτήτες

 «Βρισκόμαστε σε μια διαρκή ετοιμότητα και επιφυλακή, με αποτέλεσμα, μόλις ολοκληρώνονται οι απαιτούμενες γραφειοκρατικές διαδικασίες και αδειοδοτήσεις, να προχωρούμε στην κατεδάφιση των ετοιμόρροπων κτισμάτων εξαλείφοντας κάθε επικίνδυνη εστία μόλυνσης και ρύπανσης της περιοχής, ενισχύοντας ταυτόχρονα και την ασφάλεια των περιοίκων», δηλώνει ο αντιδήμαρχος Στέλιος Γκατζές.

«Η περιοχή χρήζει άμεσης συνολικής παρέμβασης για την αναβάθμισή της προς όφελος των περιοίκων της. Ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση του φλέγοντος προβλήματος της σχολικής στέγης και των κοινόχρηστων χώρων πρασίνου και αναψυχής. Όσο γρηγορότερα ο δήμος αποκτήσει την κυριότητα του συνόλου των οικοπέδων, τόσο γρηγορότερα θα προωθηθούν τα σχέδιά μας προς υλοποίηση», τονίζει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης καλώντας τους οικοπεδούχους να ανταποκριθούν στην πρόσκληση για την εξαγορά των οικοπέδων τους από το δήμο, επισημαίνοντας ότι η λύση αυτή είναι η επωφελέστερη για τους ίδιους.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τεχνικής Υπηρεσίας, το 43% της συνολικής έκτασης (4.321,73 τ.μ.) έχουν ήδη περιέλθει στην κυριότητα του δήμου με απευθείας εξαγορές και το 11% (1.061,63 τ.μ.) βρίσκονται στη τελική διαδικασία της εξαγοράς. Συγκεκριμένα, ο δήμος έχει ήδη ολοκληρώσει την εξαγορά οικοπέδων από 57 ιδιοκτήτες, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι τελικές διαδικασίες με άλλους 15 οικοπεδούχους. Να σημειωθεί ότι όλες οι προηγηθείσες εξαγορές έγιναν με οικεία βούληση και αίτηση των ιδιοκτητών των οικοπέδων.

Από το σύνολο της έκτασης των 10 στρεμμάτων, το 17% (1.720,27 τ.μ.) ανήκει στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, την οποία ήδη ο δήμος έχει ζητήσει την παραχώρησή του, ενώ ποσοστό 29% (2.896,37 τ.μ.) έχει απομείνει σε ιδιώτες.Τελευταία έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες για την ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλης με την προωθούμενη έκδοση ΦΕΚ, κι αμέσως μετά την έκδοσή του ο δήμος θα προχωρήσει στην κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης σύμφωνα με την προβλεπόμενη νόμιμη διαδικασία.

Δείτε τις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το δήμο Νεάπολης - Συκεών:

levanti-katedafisi-1.jpg
levanti-katedafisi-2.jpg
levanti-katedafisi-3.jpg
levanti-katedafisi-4.jpg
levanti-katedafisi-5.jpg
levanti-katedafisi-6.jpg
levanti-katedafisi-7.jpg
levanti-katedafisi-8.jpg
levanti-topografiko.jpg

 

 

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χώρες της ΕΕ παρήγαγαν το 2022, για πρώτη φορά, περισσότερη ενέργεια χάρη στις ΑΠΕ
Η συμμετοχή στο ενεργειακό μείγμα των ανεμογεννητριών και των φωτοβολταϊκών πλαισίων έφθασε το 22% στο σύνολο της ΕΕ, ακολουθούμενη από αυτή του...
Χώρες της ΕΕ παρήγαγαν το 2022, για πρώτη φορά, περισσότερη ενέργεια χάρη στις ΑΠΕ