Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Το πρώτο ξενόγλωσσο προπτυχιακό στο ΑΠΘ – Με δίδακτρα

Το κόστος των σπουδών θα κυμαίνεται μεταξύ 15 – 17 χιλιάδες ευρώ ανά έτος – Σημαντικά έσοδα για την Ιατρική

Το πρώτο ξενόγλωσσο πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών είναι έτοιμο να λειτουργήσει στο τμήμα Ιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για την εκπαίδευση, επιτρέπεται πλέον η λειτουργία ξενόγλωσσων προπτυχιακών τμημάτων και  η Ιατρική της Θεσσαλονίκης είναι έτοιμη να υποδεχθεί 60 με 70 αλλοδαπούς φοιτητές από το νέο ακαδημαϊκό έτος.

Το κόστος των σπουδών θα κυμαίνεται μεταξύ 15 – 17 χιλιάδες ευρώ ανά έτος. Αντίστοιχα το κόστος ανά έτος στην Ιατρική του πανεπιστημίου της Κύπρου είναι 20.000 ευρώ.

«Για πρώτη φορά σε δημόσιο πανεπιστήμιο θα λειτουργήσει ξενόγλωσσο πρόγραμμα σπουδών. Εμείς αρχίσαμε να ετοιμαζόμαστε από τον περασμένο Οκτώβριο και ήδη είναι έτοιμη και η ιστοσελίδα μας. Περιμέναμε την ψήφιση του νόμου», εξήγησε στο Radio North 98, και στην εκπομπή «Ρότα Βόρεια» ο πρόεδρος της Ιατρικής Αστέριος Καραγιάννης.

Το ακαδημαϊκό πρόγραμμα σπουδών είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό του Ιατρικού τμήματος και το μόνο πρόσθετο μάθημα είναι η Ελληνική γλώσσα την οποία και πρέπει να διδάσκονται οι αλλοδαποί φοιτητές κατά τα 3 πρώτα έτη. Στο ξενόγλωσσο τμήμα έχουν δικαίωμα να φοιτούν αλλοδαποί, χωρίς να υπάρχει η διευκρίνιση για τους ομογενείς. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν αποφοιτήσει από λύκειο της αλλοδαπής του οποίου το απολυτήριο γίνεται δεκτό από το πανεπιστήμιο της ξένης χώρας.

«Είμαστε απολύτως έτοιμοι και απλώς περιμένουμε τις τελευταίες γραφειοκρατικές διαδικασίες από το υπουργείο. Γνωρίζω ότι Αμερικανοί και Ινδοί ενδιαφέρονται αρκετά για σπουδές στο εξωτερικό. Ενδιαφέρον όμως δείχνουν και οι Κινέζοι. Σκεφτείτε ότι σε 6 χρόνια από τώρα θα μιλούμε για μια ακόμη πλήρη σχολή στο πανεπιστήμιο», πρόσθεσε ο κ. Καραγιάννης.

«Θεωρώ ότι με τη λειτουργία του ξενόγλωσσου τμήματος από τα έσοδα που θα εισέλθουν θα ωφεληθούν και οι Έλληνες φοιτητές της Ιατρικής. Άλλωστε η Ιατρική επελέγει γιατί είναι η πιο ελκυστική σχολή», τόνισε ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ Άνδρέας Γιαννακουδάκης. Ο ίδιος μάλιστα, προτείνει ο νόμος να επεκταθεί και μέσω αυτού του προγράμματος είτε να δίνονται υποτροφίες και σε Έλληνες φοιτητές, είτε να θεωρείται ως επιλογή και για τους  Έλληνες που καταφεύγουν σε χώρες του εξωτερικού όπως στη Βουλγαρία ή στην Ιταλία για να σπουδάσουν στη χώρα τους και μάλιστα με πολύ λιγότερο οικονομικό κόστος.

Ακούστε τις συνεντεύξεις. 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ