Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση μνήμης για την τριήμερη μάχη Λαχανά-Κιλκίς (ΦΩΤΟ)

«Ατενίζουμε το μέλλον με σεβασμό στην ιστορική μνήμη», είπε ο Καράογλου

Με λαμπρότητα, επισημότητα και με την τήρηση όλων των απαιτούμενων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς της πανδημίας του Covid-19 πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Παρασκευής στο Μελισσοχώρι Ωραιοκάστρου οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου της 19ης Ιουνίου 2013, ημέρα έναρξης του Β΄ Βαλκανικού Πολέμου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία του Μελισσοχωρίου, στο χώρο όπου ήταν εγκατεστημένο το στρατηγείο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων κατά τη διάρκεια της τριήμερης μάχης του Κιλκίς-Λαχανά το 1913 μεταξύ των ελληνικών και των βουλγαρικών δυνάμεων και όπου είναι τοποθετημένη η προτομή του ήρωα Ταγματάρχη Πεζικού, Αντώνιου Κουτήφαρη.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης τελέστηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, κ. Ιωάννη, επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη όσων έπεσαν μαχόμενοι στην τριήμερη μάχη Λαχανά–Κιλκίς.

Ο κ. Ιωάννης εκφώνησε στη συνέχεια τον Πανηγυρικό της ημέρας. Μιλώντας από καρδιάς εξήρε τη γενναιότητα του Ταγματάρχη Κουτήφαρη και των Ελλήνων που συμμετείχαν στη μάχη και έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι την πατρίδα.

Το λόγο έδωσε έπειτα στον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητρόπολης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, ο οποίος περιέγραψε τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην περιοχή το 1913. Αναφέρθηκε και στη σημαντική προσφορά των κατοίκων της Μπάλτζας, όπως ονομαζόταν τότε το Μελισσοχώρι, κατά την διάρκεια του Β΄ Βαλκανικού Πολέμου.

Στη συνέχεια τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και εψάλη ο Εθνικός Ύμνος.

Την εκδήλωση, που διοργανώθηκε από τον Δήμο Ωραιοκάστρου, την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και την Δημοτική Κοινότητα Μελισσοχωρίου, παρουσίασαν ο Αθανάσιος Καγιάς, αντιπρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Μελισσοχωρίου και η Αναστασία Σταμπουλή, από το δ.σ. του συλλόγου Διγενής Μυγδονίας.

Στο τέλος έγινε κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Αντώνιου Κουτήφαρη.

Ειδικότερα, στεφάνι κατέθεσαν ο Θ. Καράογλου, υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας-Θράκης), εκπροσωπώντας την Ελληνική Κυβέρνηση, ο Π. Τσακίρης, δήμαρχος Ωραιοκάστρου, ο Σ. Μπάτος, αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Πολιτικής της ΠΚΜ, ο Α. Μοσχόπουλος, πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μελισσοχωρίου, ο ταξίαρχος Π. Γκούνης, για την 34η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία, ο Φ. Πετρούδης, για τον σύλλογο των εν Θεσσαλονίκη Μπαλτζιανών, η Ν. Δημητριάδου, αντιπρόεδρος της Πολιτιστικής Κίνησης Νέων Μελισσοχωρίου, ο Θ. Σαραφίδης, πρόεδρος Αθλητικού Μορφωτικού Συλλόγου Μ. Αλέξανδρος Μελισσοχωρίου, ο Γ. Ιωαννίδης, πρόεδρος Συλλόγου Ποντίων Μυγδονίας, η Α. Δουδουλάκα-Διακάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 12θέσιου Δημοτικού Σχολείου Μελισσοχωρίου, ο Γ. Παπαζίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Γυμνασίου Ωραιοκάστρου και Λυκειακών Τάξεων, συγκρότημα Σκάρας και ο Π. Σουπιάδης, πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου, συγκρότημα Σκάρας.

 

Θ. Καράογλου: «Ατενίζουμε το μέλλον με σεβασμό στην ιστορική μνήμη»

Στην εκδήλωση μνήμης που διοργάνωσε ο δήμος Ωραιοκάστρου, στην κεντρική πλατεία του Μελισσοχωρίου, την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), Θεόδωρος Καράογλου.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση που τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, υπέρ αναπαύσεως των ψυχών όσων έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι στον Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο και τον Πανηγυρικό της Ημέρας, ο κ. Καράογλου κατέθεσε στεφάνι στην προτομή του ήρωα Ταγματάρχη (ΠΖ) Αντώνη Κουτήφαρη που έχασε τη ζωή του στο πεδίο της μάχης και η οποία βρίσκεται στο χώρο όπου στις 19 Ιουνίου 1913 είχε εγκατασταθεί το Στρατηγείο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Αναφερόμενος στην επέτειο, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρος Καράογλου, δήλωσε πως: «Η εποποιία του Ελληνικού Στρατού στο Β' Βαλκανικό Πόλεμο σηματοδότησε την οριστική απελευθέρωση της Μακεδονίας. Τιμούμε τους ήρωες που 'έπεσαν' υπέρ πατρίδος, όπως ο Ταγματάρχης (ΠΖ) Αντώνιος Κουτήφαρης, η προτομή του οποίου κοσμεί την κεντρική πλατεία Μελισσοχωρίου. Τιμούμε την ιστορία, την εθνική κληρονομιά και τους ένδοξους αγώνες που έδωσαν οι πρόγονοί μας για να φυσήξει ο άνεμος της ελευθερίας στη Βόρεια Ελλάδα. Ατενίζουμε το μέλλον με σεβασμό στην ιστορική μνήμη».

Δείτε στην παρακάτω gallery του TyposThes τις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα:

 

ΣΥΡΕΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΥΡΕΤΕ ΔΕΞΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ