Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Κομβική στιγμή, το πρώτο προπτυχιακό με δίδακτρα στο ΑΠΘ

Ήδη έχει μπει θεωρητικά στο κάδρο η αλλαγή της λειτουργίας των ελληνικών πανεπιστημίων

Του Γιώργου Καλλίνη

Το πρώτο προπτυχιακό με δίδακτρα στο ΑΠΘ, το οποίο ανακοινώθηκε πριν από λίγες μέρες, αποτελεί ήδη μια κομβική στιγμή για τη λειτουργία των ελληνικών πανεπιστημίων.

Η σχολή Ιατρικής του ΑΠΘ, έκανε το γενναίο βήμα να οργανώσει το νέο πρόγραμμα που θα απευθύνεται μόνο σε ξένους φοιτητές, που θα έρχονται στην Ελλάδα για να γίνουν γιατροί. Μάλιστα, στα τρία πρώτα έτη, θα είναι υποχρεωτική και η εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας.

Όμως, η συζήτηση «ελέφαντας στο δωμάτιο» έχει ήδη αρχίσει και αφορά αν αυτή η κίνηση είναι η κερκόπορτα για την ίδρυση ισότιμων ιδιωτικών πανεπιστημίων ή την εισαγωγή νέων προγραμμάτων με δίδακτρα και για Έλληνες φοιτητές. «Η άποψη μου είναι ότι πρέπει να γίνουν άμεσα προγράμματα για Έλληνες φοιτητές. Γιατί να φεύγουν τα παιδιά μας σε άλλες χώρες για να σπουδάσουν; Έχουμε κυριολεκτικά χτίσει πανεπιστήμια σε διπλανά κράτη», τονίζει ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ Άνδρέας Γιαννακουδάκης στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» και συμπληρώνει «δεν είναι άδικο για ένα παιδί που τελείωσε εδώ σχολείο να πρέπει να φύγει και να βλέπει να έρχονται ξένοι φοιτητές στη χώρα του;».

Μέχρι στιγμής, το εγχείρημα παρότι δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, έχει λάβει αποθεωτικές αντιδράσεις. «Εγώ παρατήρησα ένα 80% των καθηγητών της σχολής να δείχνουν ενθουσιασμό για το νέο πρόγραμμα, κάτι που με εξέπληξε. Φυσικά, υπήρχαν και αντιδράσεις, όμως πάντα υπάρχουν συγκεκριμένες αντιλήψεις που έρχονται αντιμέτωπες με κάθε νέο βήμα», εξήγησε ο κ. Γιαννακουδάκης, εξηγώντας πως το παρόν πρόγραμμα δεν αλλάζει τίποτα στην λειτουργία της δημόσιας εκπαίδευσης, καθώς μια τέτοια αλλαγή θα έρθει αρχικά σε πολιτικό επίπεδο.

«Όμως, σκεφτείτε ένα πρόγραμμα που θα αφορούσε και Έλληνες φοιτητές, με πολλές υποτροφίες και υψηλότατο επίπεδο στις υποδομές και τα μαθήματα. Ένα πρόγραμμα που θα τροφοδοτεί και άλλες λειτουργίες μέσα στην ίδια τη σχολή. Θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό», ολοκληρώνει ο αντιπρύτανης.

Είναι πολύ πρόωρο να γίνει η συζήτηση για ισότιμα ιδιωτικά πανεπιστήμια, όταν ακόμη δεν έχει αρχίσει αυτό το πρόγραμμα στην Ιατρική Σχολή, μας εξηγεί ο πρόεδρος της σχολής Αστέριος Καραγιάννης. «Είναι δύσκολο να ξεκινήσουμε το Σεπτέμβριο, καθώς η πανδημία μας πήγε πάρα πολύ πίσω. Όμως κάθε συζήτηση που αφορά μια διαφορετική συνολικά λειτουργία των πανεπιστημίων είναι πάρα πολύ πρόωρη. Το πρόγραμμα αυτά θα λειτουργήσει μέσα από το δημόσιο πανεπιστήμιο και θα τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για την καλυτέρευση της σχολής».

Είναι μια μεγάλη καινοτομία, η οποία μπορεί να προσελκύσει πολλούς ξένους φοιτητές, αλλά και καθηγητές, συμπληρώνει ο κ. Καραγιάννης.

Πως θα λειτουργεί το πρόγραμμα

Το πρώτο ξενόγλωσσο πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών είναι έτοιμο να λειτουργήσει στο τμήμα Ιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για την εκπαίδευση, επιτρέπεται πλέον η λειτουργία ξενόγλωσσων προπτυχιακών τμημάτων και  η Ιατρική της Θεσσαλονίκης είναι έτοιμη να υποδεχθεί 60 με 70 αλλοδαπούς φοιτητές από το νέο ακαδημαϊκό έτος.

Το κόστος των σπουδών θα κυμαίνεται μεταξύ 15 – 17 χιλιάδες ευρώ ανά έτος. Αντίστοιχα το κόστος ανά έτος στην Ιατρική του πανεπιστημίου της Κύπρου είναι 20.000 ευρώ.

Το ακαδημαϊκό πρόγραμμα σπουδών είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό του Ιατρικού τμήματος και το μόνο πρόσθετο μάθημα είναι η Ελληνική γλώσσα την οποία και πρέπει να διδάσκονται οι αλλοδαποί φοιτητές κατά τα 3 πρώτα έτη. Στο ξενόγλωσσο τμήμα έχουν δικαίωμα να φοιτούν αλλοδαποί, χωρίς να υπάρχει η διευκρίνιση για τους ομογενείς. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν αποφοιτήσει από λύκειο της αλλοδαπής του οποίου το απολυτήριο γίνεται δεκτό από το πανεπιστήμιο της ξένης χώρας.

Ήδη Αμερικανοί και Ινδοί ενδιαφέρονται αρκετά για σπουδές στο εξωτερικό και ενδιαφέρον όμως δείχνουν και οι Κινέζοι. Σε 6 χρόνια από τώρα το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα αποτελεί μια ακόμη πλήρη σχολή στο πανεπιστήμιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Βέλγοι φοιτητές θα σχεδιάσουν το τουριστικό προϊόν της πόλης
Το project είναι σχεδιασμένο για φοιτητές του 2ου έτους στη Διοίκηση Τουρισμού και Αναψυχής και στοχεύει στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της...
Θεσσαλονίκη: Βέλγοι φοιτητές θα σχεδιάσουν το τουριστικό προϊόν της πόλης