Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δωρεάν δημιουργική απασχόληση για παιδιά στα ΚΔΑΠ Θεσσαλονίκης

Εμπλουτίζεται από φθινόπωρο το πρόγραμμα, προωθείται η δημιουργία εκπαιδευτικής πλατφόρμας εξ αποστάσεως απασχόλησης, ενώ σχεδιάζεται και η κατασκευή νέων ΚΔΑΠ

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

 

Η ποιοτική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού προγράμματος, και η επέκταση του δικτύου, ώστε να λειτουργήσουν ποιοτικά Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες της πόλης είναι στους στόχους της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Θεσσαλονίκης για τα Κ.Δ.Α.Π., όπως δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης η Δημοτική Σύμβουλος Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της ΚΕΔΗΘ κυρία Ιωάννα Κοσμοπούλου.

Στο δήμο Θεσσαλονίκης λειτουργούν σήμερα πέντε Κ.Δ.Α.Π. και 1 Κ.Δ.Α.Π. ΜΕΑ και προσφέρουν δωρεάν δραστηριότητες για τα παιδιά καθόλη τη διάρκεια του έτους. Μουσική, πληροφορική, φυσικοθεραπεία, γυμναστική, λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, ανάγνωση – γραφή, εικαστικά είναι μερικές από αυτές. 

«Με τις δομές μας αυτές καταφέρνουμε να σταθούμε στο πλευρό των εργαζόμενων γονέων, προσφέροντας στα παιδιά τους μία σειρά από δραστηριότητες που τα γεμίζουν χαρά και οξύνουν το νου», ανέφερε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» η κυρία Κοσμοπούλου.

Οι νέες δραστηριότητες με επίκαιρη θεματολογία θα προστεθούν από τον Σεπτέμβρη, ενώ αυτό το διάστημα αναζητούνται χώροι ώστε να λειτουργήσουν και νέα ΚΔΑΠ. Παράλληλα προωθείται και η δημιουργία εκπαιδευτικής πλατφόρμας εξ αποστάσεως απασχόλησης.

kdap_1.jpg

- Ποια η σημασία των ΚΔΑΠ και πόσο βοηθούν τις οικογένειες με παιδιά;

-Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης έχουν στόχο τη δημιουργική, παραγωγική και ποιοτική αξιοποίηση του χρόνου των παιδιών. Η φοίτηση είναι δωρεάν 12 μήνες το χρόνο στα πλαίσια του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» του ΕΣΠΑ 2014-2020 με ενδιάμεσο φορέα υλοποίησης την ΕΕΤΑΑ (από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Ιούλιο), ενώ ο Αύγουστος χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους της ΚΕΔΗΘ.

Με τις δομές μας αυτές καταφέρνουμε να σταθούμε στο πλευρό των εργαζόμενων γονέων, προσφέροντας στα παιδιά τους μία σειρά από δραστηριότητες που τα γεμίζουν χαρά και οξύνουν το νου.

Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών της ΚΕΔΗΘ διαθέτουν στο δυναμικό τους εξειδικευμένο προσωπικό, που απασχολεί τα παιδιά ατομικά και ομαδικά σε διάφορα εργαστήρια και δραστηριότητες :

Μελέτη, μουσική, πληροφορική, φυσικοθεραπεία, γυμναστική, λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, ανάγνωση – γραφή, εικαστικά (ζωγραφική, κατασκευές, πηλός), θέατρο, χορός-breakdance, σκάκι, συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη, επισκέψεις κοινωνικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΚΕΔΗΘ λειτουργεί και ένα ΚΔΑΠ ΜΕΑ για παιδιά και νέους με αναπηρία, οι οποίοι έχουν ιδιαίτερη ατομική και νοσηλευτική φροντίδα, μεταφέρονται με ειδικά διαμορφωμένο λεωφορειάκι από και προς τη δομή και παρέχεται έτσι μία πολύ σημαντική στήριξη στις οικογένειες που φέρουν αυτό το βαρύ φορτίο.

 

- Πόσα παιδιά μπορούν να εξυπηρετήσουν στο σύνολο;

-Το δίκτυο της ΚΕΔΗΘ περιλαμβάνει πέντε ΚΔΑΠ τυπικής εκπαίδευσης, στα οποία απασχολούνται 594 παιδιά και ένα ΚΔΑΠ ΜΕΑ, στο οποίο απασχολούνται 50 παιδιά και νέοι με αναπηρία.

Σύμφωνα με μια υπουργική απόφαση που εκδόθηκε το Σεπτέμβριο του 2019 είναι εφικτό να διπλασιαστεί ο αριθμός των παιδιών στα ΚΔΑΠ τυπικής και έχουμε υποβάλει σχετικό αίτημα.

kdap_kosmopoyloy_zerbas.jpg

- Έχει αλλάξει κάτι τώρα στην περίοδο της πανδημίας; Πχ αριθμός παιδιών που μπορούν να προσέλθουν;

-Τα ΚΔΑΠ από την άδεια λειτουργίας τους προβλέπουν τετραγωνικά μέτρα ανά παιδί, που καλύπτουν τις αποστάσεις ασφαλείας που καθορίζονται από τις διατάξεις προστασίας από τον Covid-19, οπότε δεν απαιτήθηκε να μειωθεί η δυναμικότητά τους στο σύνολο (πλην του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, όπου η δυναμικότητα έπρεπε να μειωθεί κατά 50%).

Έπρεπε όμως να κατανεμηθούν με τέτοιο τρόπο στις αίθουσες, ώστε ο αριθμός των παιδιών ανά εργαστήριο να μην υπερβαίνει τα 15.

Επίσης τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, όσον αφορά τη χρήση των ατομικών αντικειμένων, αντισηπτικών και μάσκας, όπως αυτά καθορίζονται από τις αντίστοιχες ΠΝΠ.

 

-Τι μπορεί να κάνει ένα παιδί που θα έρθει σε ΚΔΑΠ το καλοκαίρι;

-Ό,τι και κατά τη διάρκεια του χρόνου, χωρίς φυσικά την επίβλεψη μελέτης και με έμφαση σε δραστηριότητες ψυχαγωγικού περιεχομένου (μουσική, πληροφορική, γυμναστική, εικαστικά, θέατρο, χορός), αλλά και δραστηριότητες εξωτερικού χώρου, όπου είναι εφικτό.

 

- Ποιοι οι μελλοντικοί στόχοι για τα ΚΔΑΠ;

-Στόχος μας είναι τόσο η ποιοτική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού προγράμματος, όσο και η επέκταση του δικτύου, ώστε να λειτουργήσουν ποιοτικά ΚΔΑΠ σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες της πόλης μας.

Ο πρώτος στόχος αναμένεται να επιτευχθεί ήδη από τη νέα σχολική περίοδο, που ξεκινά το Σεπτέμβριο, προσθέτοντας στο πρόγραμμα απασχόλησης ένα πλέγμα δραστηριοτήτων με σύγχρονη και επίκαιρη θεματολογία: παιδί και περιβάλλον, παιδί και διαδίκτυο, παιδί και ανθρώπινα δικαιώματα, διατροφή, bullying και διαφορετικότητα, μουσειακή και κυκλοφοριακή αγωγή. Οι δράσεις αυτές ήταν έτοιμες προς υλοποίηση από την τρέχουσα σχολική χρονιά, αλλά δυστυχώς δεν πρόλαβαν να ξεκινήσουν λόγω της αναστολής λειτουργίας των δομών λόγω του Covid-19.

Όσον αφορά το στόχο της γεωγραφικής επέκτασης, είμαστε ήδη σε αναζήτηση νέων χώρων, καθώς και σε διαδικασία έκδοσης δικαιολογητικών αδειοδότησης, ώστε να λειτουργήσουν και νέα ΚΔΑΠ.

Παράλληλα υπακούοντας στις νέες επιταγές, προχωρούμε στη δημιουργία εκπαιδευτικής πλατφόρμας εξ αποστάσεως απασχόλησης με πληθώρα υλικού διαθέσιμου σε όλα τα παιδιά της πόλης.

 

 

Χρήσιμα

Ωράριο λειτουργίας 13.00-22.00 κατά τη σχολική περίοδο και 08:00-17:00 στις σχολικές διακοπές (τηλ.επικ. ΚΔΑΠ Α΄ 2310.300261, ΚΔΑΠ Τριανδρίας 2310.936487, ΚΔΑΠ Κ΄2310.819111, ΚΔΑΠ Ν΄ 2310.927007, ΚΔΑΠ 88 6932.461634).

-ΚΔΑΠ ΜΕΑ για άτομα και νέους με αναπηρία. Λειτουργία 07.00-22.00 και δωρεάν μεταφορά από και προς τη δομή (τηλ.επικ. 2310.539299).

Τηλ. επικοινωνίας 2311821722. Μέχρι τα μέσα Ιουλίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι αιτήσεις για τα voucher του ΕΣΠΑ, με τα οποία μπορεί κανείς να πάει δωρεάν σε όποιο ΚΔΑΠ επιθυμεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ