Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Θεσσαλονίκη: Ο πιο κρίσιμος μήνας για τον ΟΑΣΘ

Τον Ιούλιο κρίνεται το μέλλον και η ενίσχυση του οργανισμού

Του Γιώργου Καλλίνη

«Τρέχουν» σε πολλά επίπεδα στον ΟΑΣΘ για να ανανεωθεί ο στόλος αλλά και να καλυφθεί η… χασούρα των εσόδων από την καραντίνα, με τους ανθρώπους του οργανισμού να βλέπουν μια νέα εποχή να ξημερώνει τον Σεπτέμβριο.  Προς το παρόν, περίπου 320 με 350 λεωφορεία κυκλοφορούν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, ενώ η κίνηση των επιβατών κυμαίνεται περίπου στο 30-35% σε σύγκριση με τον περασμένο Ιούνιο.

Στόχος του ΟΑΣΘ, όπως εξηγεί στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο πρόεδρος του οργανισμού Γιώργος Σκόδρας είναι τον Σεπτέμβριο να κυκλοφορούν 500 λεωφορεία στην πόλη, εξασφαλίζοντας μια εύρυθμη λειτουργία για όλους τους πολίτες.

Το καλοκαίρι που διανύουμε είναι πολύ κρίσιμο για την ανανέωση του ΟΑΣΘ, καθώς η περίοδος που προηγήθηκε ήταν ουσιαστικά μια… καταστροφή για τα ταμεία του οργανισμού. Ο κ. Σκόδρας δήλωσε στον «Τ.Θ.» ότι η τρύπα στα οικονομικά του ΟΑΣΘ ανέρχεται στα 8.000.000- 10.000.000 εκατομμύρια ευρώ εξαιτίας του lockdown και της πανδημίας του κορονοϊού.

Μάλιστα, όπως σημείωσε ο πρόεδρος, αυτή η χασούρα ήρθε στους παραδοσιακά πολύ καλούς μήνες για τον ΟΑΣΘ, την Άνοιξη δηλαδή που παραδοσιακά κατέγραφε πολύ υψηλά έσοδα, περίπου 200.000 ευρώ. Φέτος, τα έσοδα σχεδόν μηδενίστηκαν.

Όμως, ακόμη και σήμερα η κίνηση των επιβατών στα λεωφορεία δεν έχει επανέλθει πλήρως και κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. «Ο κόσμος ακόμη φοβάται και η κίνηση είναι περίπου στο 30-35% σε σχέση με την κίνηση που είχαμε καταγράψει πέρσι», λέει ο κ. Σκόδρας.

Το πιο σημαντικό βέβαια, όπως τόνισε ο κ. Σκόδρας είναι οι επιβάτες να φορούν τις μάσκες τους και να επιδεικνύουν την κοινωνική υπευθυνότητα που επιβάλλεται στην εποχή της πανδημίας για τη δική τους ασφάλεια, αλλά και των συνεπιβατών τους.

 

Εν αναμονή της ενίσχυσης του στόλου

Με το που μπήκε ο νέος μήνας, η ενίσχυση του στόλου μπήκε δυναμικά στο κάδρο του ΟΑΣΘ. Οι προσφορές που ήρθαν στον ΟΑΣΘ για τη μίσθωση μεταχειρισμένων λεωφορείων έφεραν ικανοποίηση στον οργανισμό και αναμένεται μέχρι το τέλος του Ιουλίου να έχει έρθει η έγκριση από το ελεγκτικό συνέδριο. «Τον Σεπτέμβριο θέλουμε να έχει κλείσει το θέμα με το διαγωνισμό και να έχουν έρθει τα λεωφορεία», εξηγεί ο πρόεδρος.

Όπως είχε ενημερώσει ο «Τ.Θ.» δύο προσφορές κατατέθηκαν ηλεκτρονικά στο διαγωνισμό του ΟΑΣΘ για τη μίσθωση μεταχειρισμένων λεωφορείων. Οι εταιρείες Papadakis Bros του Ομίλου Εταιρειών "Αφοι Παπαδάκη" και ο συνεταιρισμός «ΚΤΕΛ Μακεδονίας» είναι αυτές που κατέθεσαν προσφορές.

Οριστικά και ακριβή νούμερα σχετικά με τα λεωφορεία που προσφέρονται θα υπάρχουν στο τέλος της εβδομάδας που θα γίνει η αποσφράγιση των φακέλων, ωστόσο οι δυο εταιρείες φέρονται να προσφέρουν συνολικά 270 μεταχειρισμένα λεωφορεία, εκ των οποίων τα 75 είναι αρθρωτά και τα υπόλοιπα απλά λεωφορεία.

Από εδώ και πέρα θα ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπει ο νόμος δηλαδή αποσφράγιση τεχνικών και δικαιολογητικών, έλεγχος των υποβληθέντων φακέλων σε ότι αφορά τα τεχνικά και αξιολόγηση και άνοιγμα στη συνέχεια οικονομικών προσφορών η οποία αναμένεται να τελειώσει μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Κατόπιν ο φάκελος του διαγωνισμού θα σταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο. «Αισιοδοξούμε ότι μέσα στον Αύγουστο θα ολοκληρωθεί με επιτυχία ο έλεγχος του ελεγκτικού συνεδρίου, οπότε τέλος Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου θα αρχίσει η παραλαβή των λεωφορείων που θα μισθωθούν και θα ξεκινήσει η σταδιακή ένταξή τους στον στόλο», αναφέρει ο κ. Σκόδρας.

Όμως και το θέμα με τα 50 λεωφορεία του δήμου προχωράει, καθώς τώρα που άνοιξαν τα σύνορα, άνθρωποι του Δήμου και του ΟΑΣΘ θα μεταβούν στη Λειψία όπου και συζητηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για την παραχώρηση των 50 λεωφορείων, επίσης το Σεπτέμβριο.

 

Ξεκίνησαν από χθες τα θερινά δρομολόγια

Από χθες, Τετάρτη 1η Ιουλίου, ξεκίνησαν τα θερινά δρομολόγια του ΟΑΣΘ, τα οποία και θα ισχύσουν μέχρι και Δευτέρα 31Αυγούστου.

Όπως αναφέρει ο ΟΑΣΘ, θα λειτουργήσουν σε καθημερινή βάση, οι ειδικές γραμμές, Νο 70 «Ν.Σ. Σταθμός – Επανομή» και Νο 71 «Ν.Σ. Σταθμός – N. Μηχανιώνα», για τη μετακίνηση των επιβατών στις παραλίες της Επανομής και της N. Μηχανιώνας.

Επίσης, λόγω της αυξημένης επιβατικής κίνησης από και προς το Αεροδρόμιο τη θερινή περίοδο, θα ενισχυθεί η καθημερινή συχνότητα των δρομολόγιων, περίπου ανά 20 λεπτά, των γραμμών Χ1 «ΚΤΕΛ – ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ», και της απευθείας σύνδεσης των ΚΤΕΛ Μακεδονίας και Χαλκιδικής, της γραμμής Νο 45 «ΚΤΕΛ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΚΤΕΛ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ – COSMOS».

Για πληροφορίες σχετικά με τα ωράρια, τις διαδρομές και τις στάσεις των γραμμών, οι επιβάτες μπορούν να ενημερώνονται:

Από το Πληροφοριακό Κέντρο του Ο.Α.Σ.Θ. 11085 όλες τις ημέρες της εβδομάδας από τις 07:00 έως και τις 22:00.

Από την ιστοσελίδα του Ο.Α.Σ.Θ. στη διεύθυνση www.oasth.gr, από σήμερα, Τετάρτη 1-7-2020, επιλέγοντας από το σχετικό πεδίο τη γραμμή ενδιαφέροντος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ