Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ξαπλώστρα που φορτίζει κινητά – Η έξυπνη στάση (ΦΩΤΟ + VIDEO)

Καινοτόμα προϊόντα με οργανικά εκτυπωμένα φωτοβολταϊκά παρουσιάζει η Θεσσαλονικιώτικη high-tech startup εταιρία OET

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Καινοτόμα προϊόντα όπως μια ενεργειακή στάση λεωφορείων που καλύπτεται από οργανικά εκτυπωμένα φωτοβολταϊκά και μεταξύ άλλων δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες που περιμένουν να φορτίσουν το κινητό τους, παρουσιάζει η Θεσσαλονικιώτικη high-tech startup εταιρία Organic Electronic Technologies (OET) στο πλαίσιο της έκθεσης προϊόντων και εφαρμογών Νανοτεχνολογίας που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Porto Palace μέχρι τις 10 Ιουλίου.

Τα συγκεκριμένα οργανικά εκτυπωμένα φωτοβολταϊκά που δεν σπάνε, είναι ανακυκλώσιμα και κατασκευασμένα από υλικά που δεν βλάπτουν το περιβάλλον, μπορούν να τοποθετηθούν σε υπάρχουσα στάση χωρίς να απαιτείται να ξηλωθεί μια υπάρχουσα στάση και να κατασκευαστεί μια νέα και παράγουν ενέργεια για φόρτιση κινητού, για να φωτίσουν τη διαφήμιση που μπορεί να υπάρχει στη στάση αλλά και την ίδια τη στάση με ταινία led, καθώς και ηλεκτρονικό πίνακα που μπορεί να μεταδίδει χρήσιμες πληροφορίες. Η συγκεκριμένη λύση για στάσεις λεωφορείων είναι άμεσα διαθέσιμη και μπορεί να υιοθετηθεί από δήμους μέσα από χρηματοδοτικά προγράμματα όπως ο Φιλόδημος 2 ή το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» που προβλέπει κονδύλια για ενεργειακή αναβάθμιση στάσεων», όπως τόνισε ο κ. Μιλτιάδης Παπαδόπουλος, μηχανικός πωλήσεων της εταιρείας, μιλώντας στο TyposThes.

nanotexnology2020-thess2.jpg
nanotexnology2020-thess5.jpg
oet2.jpg

Για την ενεργειακή στάση αλλά και τα άλλα προϊόντα της ΟΕΤ ενημερώθηκε την Τρίτη ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας καθώς και ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης οι οποίοι επισκέφθηκαν την έκθεση. Να σημειωθεί ότι από πλευράς τοπικής αυτοδιοίκησης εκφράζεται ενδιαφέρον για μετατροπή στάσεων σε "έξυπνες" αλλά και για αξιοποίηση και άλλων εφαρμογών.

Φόρτιση κινητού και δροσερά ποτά στην παραλία

Η ΟΕΤ παρουσιάζει επίσης μια σειρά από άλλα προϊόντα που χρησιμοποιούν τα οργανικά φωτοβολταϊκά, όπως την τεντοπέργκολα, τη μοναδική αποσπώμενη τεντοπέργκολα στον κόσμο που φέρει φωτοβολταϊκά στοιχεία. Μπορεί δηλαδή να μαζευτεί για προστασία από καιρικές συνθήκες ή επειδή ο πελάτης μπορεί να θέλει να έχει ανεμπόδιστη θέα και αντίστοιχα να ανοίξει και πάλι. Υπάρχει όμως και η λύση της κλασσικής πέργκολας, η οποία παράγει ενέργεια για να φορτίσει κανείς το κινητό του και να υπάρχει ψύξη στο φορητό ψυγειάκι.

nanotexnology2020-oet3.jpg
nanotexnology2020-oet8.jpg
nanotexnology2020-oet9.jpg

Η εταιρία παρουσιάζει επίσης και την ενεργειακή ξαπλώστρα η οποία με την ίδια φιλοσοφία δίνει ενέργεια στο κινητό ή σε άλλη ηλεκτρονική συσκευή και στο ψυγειάκι.

nanotexnology2020-oet7.jpg

Βγαλμένες από το μέλλον μοιάζουν και οι ενεργειακές τσάντες, που επιτρέπουν στις γυναίκες που τις χρησιμοποιούν να φορτίζουν το κινητό τους.

nanotexnology2020-oet6.jpg

Στην έκθεση οι επισκέπτες μπορούν να δουν και ένα μικρό ηλεκτρικό αυτοκίνητο, το οποίο έχει καλυφθεί με φωτοβολταϊκά, τα οποία φορτίζουν τις μπαταρίες του αυτοκινήτου είτε αυτό είναι σταθμευμένο είτε σε κίνηση.

nanotexnology2020-oet5.jpg

Η ΟΕΤ εξάλλου έχει συνεργασία εδώ και κάποια χρόνια με τον όμιλο FIAT στο Τορίνο, για τοποθέτηση των οργανικών φωτοβολταϊκών της σε ηλιοροφές. Στην έκθεση παρουσιάζεται μια ηλιοροφή από το 500αράκι της FIAT η οποία έχει τη δυνατότητα να συλλέγει ενέργεια καθώς προχωράμε με το αυτοκίνητο ώστε όταν το παρκάρουμε και επιστρέψουμε μετά από κάποια ώρα που μπορεί έξω να «βράζει ο τόπος», η ενέργεια που έχει παραχθεί από το φωτοβολταϊκό καθιστά δυνατό το άνοιγμα ενός προγράμματος -χωρίς να έχει ανοίξει η μηχανή- ώστε να διατηρεί μια φιλική προς τον επιβάτη θερμοκρασία στο εσωτερικό του οχήματος.

Ενέργεια από το τζάμι

Σημαντική καινοτομία της εταιρίας είναι και ο ενεργειακός υαλοπίνακας. Το φωτοβολταϊκό είναι ενσωματωμένο μέσα στο τζάμι και παράγει ενέργεια από τη γυάλινη επιφάνεια. Το προϊόν επιτρέπει την παραγωγή ενέργειας χωρίς να εμποδίζεται η θέα (κόβει τη θέα μέχρι το 30%). Επίσης, επειδή έχει μια συγκεκριμένη επίστρωση λειτουργεί σαν τα φιλμάκια τα φιμέ των αυτοκινήτων, δηλαδή δέχεσαι το φως αλλά δεν σε καίει, γεγονός που καθιστά εφικτά τη μείωση της θερμοκρασίας του εσωτερικού χώρου. Οπότε ο χρήστης γλιτώνει ενέργεια και από τα συστήματα κλιματισμού.

Η εταιρεία έχει ήδη παραγγελίες για τον ενεργειακό υαλοπίνακα από εταιρείες κατασκευαστικές που αναβαθμίζουν οικείες ή ξενοδοχεία και επιλέγουν να εντάξουν το φωτοβολταϊκό σε γυάλινες επιφάνειες όπως σε αίθρια, σε παράθυρα, μπαλκονόπορτες κλπ.

nanotexnology2020-oet4.jpg

Το ένα τετραγωνικό του εύκαμπτου φωτοβολταϊκού της εταιρείας ζυγίζει περίπου 500 γραμμάρια γεγονός που κάνει δυνατή την τοποθέτησή του σε οποιαδήποτε επιφάνεια, ακόμη και σε ύφασμα, ώστε να δημιουργηθεί ένα «έξυπνο» ύφασμα που μπορεί να δίνει ενέργεια. Στόχος της εταιρείας Organic Electronic Technologies που με την υποστήριξη του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ καινοτομεί είναι να κάνει πράγματα ενεργειακά αυτόνομα, ενώ επιδιώκει να προβάλει και τη Θεσσαλονίκη μέσα από τα καινοτόμα προϊόντα που παρουσιάζει σε πολλές διεθνείς εκθέσεις από Ασία μέχρι και την Αμερική. «Λέμε ότι εμείς γεννηθήκαμε εδώ, αναπτυχθήκαμε εδώ, φτιάξαμε προϊόντα εδώ και πόσο μεγάλη ικανοποίηση θα ήταν για εμάς να μπορέσουμε αυτό το προϊόν να το βάλουμε στην πόλη μας», τόνισε ο κ. Νικόλαος Καραγιώργος, Marketing and Sales Manager της εταιρείας.

oet.jpg

Αριστερά ο κ. Παπαδόπουλος και δεξιά ο κ. Καραγιώργος από την OET 

Δείτε παρακάτω βίντεο του TyposThes με στιγμιότυπα από την ξενάγηση του δημάρχου Θεσσαλονίκης στην έκθεση από τον διευθυντή του εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας καθηγητή κ. Λογοθετίδη το μεσημέρι της Τρίτης.

 

ΣΥΡΕΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΥΡΕΤΕ ΔΕΞΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ