Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ενημέρωση Πάιατ για λιμάνι και Μουσείο Ολοκαυτώματος

Επαφές στη διάρκεια επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη

Επίσκεψη του Αμερικανού Πρέσβη, Geoffrey R. Pyatt, συνοδεία του Γενικού Προξένου, Gregory W. Pfleger, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020, στην ΟΛΘ Α.Ε. Τον Πρέσβη των Η.Π.Α. υποδέχτηκαν χθες στο κτίριο Διοίκησης της Εταιρείας, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της ΟΛΘ Α.Ε. κ. Αθανάσιος Λιάγκος, ο Διευθύνων Σύμβουλος - Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής της ΟΛΘ Α.Ε. κ. Franco Nicola Cupolo και ο Γενικός Διευθυντής Επενδύσεων της ΟΛΘ Α.Ε. κ. Artur Davidian.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τα μέλη της Διοίκησης της ΟΛΘ Α.Ε., ο Αμερικανός Πρέσβης, ενημερώθηκε για το επενδυτικό πλάνο και τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της ΟΛΘ Α.Ε. κ. Αθανάσιος Λιάγκος δήλωσε σχετικά: «Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμάς, η δυνατότητα που μας δόθηκε να παρουσιάσουμε τα επενδυτικά σχέδια και τις αναπτυξιακές προοπτικές του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης στην αντιπροσωπεία της Πρεσβείας των Η.Π.Α., με επικεφαλής τον Αμερικανό Πρέσβη Geoffrey R. Pyatt. Με όραμα και συνέπεια συνεχίζουμε την υλοποίηση του επενδυτικού μας προγράμματος για την περαιτέρω ανάπτυξη του Λιμένα της Θεσσαλονίκης».

Ο Πρέσβης των Η.Π.Α., Geoffrey R. Pyatt ευχαρίστησε την ΟΛΘ Α.Ε. για τη συνεργασία στο παρελθόν, σχετικά με τις περιοδικές μετακινήσεις αμερικανικών στρατιωτικών μονάδων, και τόνισε ότι προσβλέπει στο κτίσιμο μίας σχέσης διαφάνειας και συνεργασίας σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Ενημέρωση για το Μουσείο Ολοκαυτώματος 

«Είναι μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία για την Ελλάδα, για την πόλη της Θεσσαλονίκης, δεδομένου του κεντρικού ρόλου που η εβραϊκή κοινότητα έχει διαδραματίσει στην ιστορία της Θεσσαλονίκης», τόνισε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ για το έργο του Μουσείου Ολοκαυτώματος, που πρόκειται να ανεγερθεί στη Θεσσαλονίκη.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Πάιατ συναντήθηκε, χθες το απόγευμα, στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, με τον πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ, αλλά και με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Μουσείου Ολοκαυτώματος, πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και ενημερώθηκε για τα διάφορα ζητήματα που σχετίζονται με την πορεία υλοποίησης του έργου. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Γκρεγκ Φλέγκερ.

Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μετά το πέρας της συνάντησης, ο Αμερικανός πρέσβης υπογράμμισε τη σημασία υλοποίησης του έργου, δήλωσε ευτυχής που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο σε αυτό το πρότζεκτ και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει πολύ ισχυρή συνεργασία μεταξύ του Μουσείου Ολοκαυτώματος στην Ουάσιγκτον και του Μουσείου που πρόκειται να ανεγερθεί στη Θεσσαλονίκη.

Ερωτηθείς εάν είναι αισιόδοξος για την έναρξη υλοποίησης του έργου στο άμεσο μέλλον, με βάση τις συζητήσεις που είχε στη Θεσσσαλονίκη, ο κ. Πάιατ απάντησε: «Είμαι αισιόδοξος. Όλοι θέλουν να δουν αυτό το έργο να προχωρά. Το συζήτησα με τον δήμαρχο κ. Ζέρβα και τώρα (με τους κ.κ. Σαλτιέλ και Μπουτάρη). Νομίζω ότι το γεγονός ότι ο αντιπρόεδρος κ. Πικραμμένος έχει αναλάβει την ευθύνη (σ.σ. για την πορεία υλοποίησης του έργου) είναι ένα καλό σημάδι για την προσήλωση της κυβέρνησης σ' αυτό».

Στον ρόλο του κ. Πικραμμένου στο έργο αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ και της ΙΚΘ κ. Σαλτιέλ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το μόνο θετικό είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια εντολή του πρωθυπουργού στον αντιπρόεδρο κ. Πικραμμένο να τρέξει αυτό το πρότζεκτ, που σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν κάποιες εργασίες [...] Υπάρχει η επιθυμία από όλους, αλλά εγώ θέλω να δω έργα».

«Να τελειώσουμε με το θέμα του οικοπέδου ώστε να προχωρήσουμε και στα επόμενα βήματα», σημείωσε ο κ. Σαλτιέλ και προσέθεσε πως η πρόθεση είναι από όλους θετική, αλλά ο ίδιος θέλει να δει να προχωράνε τα έργα άμεσα.

Την εκτίμηση ότι «είμαστε σε πολύ καλό δρόμο», εξέφρασε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος Μουσείου Ολοκαυτώματος Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρης, επισημαίνοντας πως αφού τακτοποιηθεί το θέμα του οικοπέδου θα πρέπει να βγουν οι άδειες και μετά να γίνει ο διαγωνισμός για τον ανάδοχο. «Είναι μεγάλο το έργο, δεν είναι τόσο απλό», σημείωσε, ενώ κληθείς να εκτιμήσει πότε θα υπάρξει κάποια συγκεκριμένη εξέλιξη, είπε πως -κατά την άποψή του- «μέχρι το τέλος του 2021 θα έχουμε τον ανάδοχο εγκατεστημένο».

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρέσβη, ανέφερε πως μεταξύ των ζητημάτων που συζητήθηκαν ήταν η φιλοδοξία «να γίνει (το Μουσείο) το κέντρο των εβραϊκών θεμάτων του Ολοκαυτώματος για τα Βαλκάνια» αλλά και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που πρέπει να «μπουν στα σκαριά». Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τα συγκεκριμένα προγράμματα επισήμανε ότι υπήρξε επικοινωνία με το Μουσείο Ολοκαυτώματος στην Ουάσιγκτον, που υλοποιεί τέτοιου είδους προγράμματα, τα οποία στόχο έχουν να καταπολεμήσουν και τον αντισημιτισμό, τα ρατσιστικά προβλήματα κ.ο.κ. «Είναι προγράμματα που θα διαρκέσουν για πάντα και δεν αφορούν μόνο τα σχολεία και τους δασκάλους που τα διδάσκουν, αλλά αφορούν όλη την κοινωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουτάρης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευρωεκλογές χωρίς Ευρώπη
Η ελληνική οπτική απέναντι στις Ευρωεκλογές σχεδόν έχει εξοστρακίσει τη λέξη Ευρώπη από τις προγραμματικές διακηρύξεις
Ευρωεκλογές χωρίς Ευρώπη